NUTIDSHISTORIA. Idag är det tio år sedan Euromajdan, som var en politisk protest som inleddes 21 november 2013 med ett upplopp som pågick främst på Självständighetstorget och vid flera regeringsbyggnader i Ukrainas huvudstad Kiev, men också i flera andra ukrainska städer. Under januari och februari 2014 utvecklades protesterna till en revolt mot den sittande regimen, och efter svåra sammandrabbningar i Kiev med ett stort antal döda avsattes president Viktor Janukovytj 22 februari av radan, Ukrainas parlament. Det ledde till en serie händelser som fortsatte med Rysslands ockupation av Krim och den fullständiga invasionen 24 februari 2022.

Protesterna började som demonstrationer riktade mot ett uteblivet samarbetsavtal mellan Ukraina och EU som skulle kunna ge Ukraina ett större oberoende från Ryssland. Under tiden som demonstrationerna pågick fick våldsamheter och ett handelsavtal med Ryssland protesternas fokus att förflyttas till en mera allmän protest mot president Viktor Janukovytj och Mykola Azarov-regeringens ryssvänliga utrikespolitik och användning av våld mot demonstranterna. Handelsavtalet med Ryssland resulterade i att räntan på ukrainska obligationer föll och risken för en ukrainsk statsbankrutt minskade. Demonstrationerna har jämförts med “Orangea revolutionen” 2004.
Ukraina tecknade den 30 mars 2012 ett samarbetsavtal med EU inom ramen för det Östliga partnerskapet. Avtalet skulle ratificeras i november 2013, men Ukrainas president Janukovytj valde att skjuta upp ratificeringen. Under tiden fortsatte Ukrainas regering samtal med Ryssland om ländernas framtida handelsförbindelser och om inträde i tullunionen den eurasiatiska unionen EAU (ukrainska: Євразійський Союз), tillsammans med Ryssland, Kazakstan, Armenien och Vitryssland.
De olika falangerna inom oppositionen var eniga om huvudfrågorna:
- Viktor Janukovytj skulle bort, han var vald i ett någorlunda rättvist val.
- Nyval skulle hållas.
- Avtalet med EU skulle skrivas på.
-Pettersson säger att det är drygt 30 år efter självständigheten från Sovjetunionen och Ukraina har färden stadigt riktad västerut, med ett avlägset hopp om medlemskap i både EU och Nato. Vägen dit har kantats av politiska och ekonomiska kriser, och det krävdes två folkliga uppror för att slå fast kursen.
Klart är att det inte går att lita på Ryssland som partner och granne. Ryssland har redan brutit mot minst tolv internationella och bilaterala avtal som erkänner Ukrainas gränser och rätt till självständighet. Det fanns de som förhandlade och hade avtal med Hitler också.


***
Stöd bloggen
Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!
- Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
- Från andra banker konto 8257-933415168
Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.
Du kan även SWISHA till 0760 858 480
IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168