Slaveri på krogar i Göteborg

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Skattemiljoner och arbetskraft flödar in från Arbetsförmedlingen. Samtidigt vittnar tidigare personal om arbete utan lön och avsaknad av anställningsavtal på Le Pain Francais-koncernens kaféer i Göteborg, rapporterar Göteborgs-Posten bakom betalvägg. I ett bandat samtal, som GP tagit del av, krävde en ung man betalt för sina timmar. Platschefen svarade: ”Du kan komma och jobba här nu, men det betyder inte att jag betalar dig”. Flera personer uppger också att de blivit uppsökta – och uppmanade att inte medverka i media.

Den Göteborgsbaserade kafékedjan Le Pain Francais har sedan 2003 ägts av bröderna Samuelsson. År 2021 gick de skilda vägar, när nattklubben på Avenyn separerades från koncernen. Nu ägs klubben, som bytt namn, av Samuel Samuelsson samtidigt som kafé- och restaurangkedjan ägs av Markus och Munir Samuelsson.

”Le Pain Francais är en kafé- och restaurangkedja i Göteborg. Hos oss blandas affärsfolk med bohemer, familjer, turister och partyfolk. Våra restauranger har fullständiga rättigheter och bjuder på allt från havets läckerbitar till kolgrillat kött – i en miljö utöver det vanliga”, går det att läsa på företagets hemsida.

Samuel Samuelsson, dömd för folkbokföringsbrott, medhjälp till människoexploatering och brott mot utlänningslagen.

Men bakom sammetsgardiner, skinande bardiskar, kristallkronor och färgglada franska bakverk döljer sig något annat.

Skattemiljoner från Arbetsförmedlingen. GP har pratat med flera personer, som arbetat på Le Pain Francais i närtid, som vittnar om gratisarbete och uteblivna lönespecifikationer.

Flera tidigare anställda berättar också att de bett om att få skriftliga anställningsavtal, men att de inte fått det.

– Jag tycker det är väldigt fult av dem. Det är ett stort företag – varför ska man utnyttja unga på det här sättet? Det är själviskt och omoraliskt, säger en av dem.

-Pettersson säger “varför ska man utnyttja unga på det här sättet?”. Kriminella brukar utnyttja andra på det ena eller andra sätet och släkten Samuelsson hette tidigare Anip och är syrianer från Turkiet. En syster heter Gunilla von Platen och en Edip Samuelsson har varit advokat men uteslutits ur Advokatsamfundet.

Entreprenören Gunilla von Platen ställde upp i SVT:s program ”Min sanning”: men hade då kravet att hon inte skulle få några frågor om sin bror Edip Samuelsson. Redaktionen böjde sig för kravet, skriver Journalisten.

-Pettersson undrar var facket är? Är Tesla värre än slaveri på krogar?

Utesluten ur Advokatsamfundet

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Slaveri på krogar i Göteborg

 1. Då kommer nästa fråga: Var är facket?
  Det är på sådana här ställen som facket, om de brydde sig om arbetarna, skulle gå in med sin makt och tvinga företaget ta sitt ansvar. Men antagligen är dessa Samuelssons bundis med sossar i Partiets topp så därför skiter facket i det.

  Nej, facket är bara till för Partiet så det kan projicera makt dit det vill. Vilket just nu är mot Tesla som har nöjda anställda men Partiet är sura på Musk så därför är företaget satt i blockad för ingen anledning alls.

  16
 2. Löneklyftorna ökar,
  så finns det de som förvånas att somliga blir utan.
  Lätt för politiker att skrika “oacceptabelt” med en månadslön över 100,000:-

  17
 3. Enkelt löst, gå inte dit och gynna de kriminella..så tynar de snart bort.

  Du kan fixa din egen mat i sällskap för en bråkdel av priset, och du vet vad du får, som inte legat på golvet.

  24
  1
 4. Importerad kriminalitet. Märkligt att inte sossefacket går löst på dem. Kan det bero på att man inte vill stöta sig med sin stora skara kriminella väljare, eller att deras brottslighet bara drabbar skattebetalarna?

  28
 5. Bojkotta! Skattekontroll. Personallista. Lönelista. Vad är det som är svårt? TV4 reportage?

  37
  2

Kommentera