Kinesiskt ankare slet sönder gasledning

SABOTAGE. Det ankare som påträffats efter det misstänkta sabotaget vid gasledning i Finska viken kommer från ett kinesiskt fartyg, uppger finsk polis enligt Hufvudstadsbladet. Ankaret, som bärgats från havsbottnen, härstammar från fartyget Newnew Polar Bear.

Newnew Polar Bears ankare

Polisen misstänker att gasledningen Balticconnector slets sönder och utreder händelsen som grov skadegörelse. Det aktuella ankaret bär spår av målarfärg. Samma färg har även påträffats på den trasiga ledningen.

Newnew Polar Bear var på väg från Kaliningrad till Sankt Petersburg när gasledningen slets sönder. Det är oklart vilken nationalitet besättningen och befälet på fartyget hade.

***

TIDIGARE 2023-10-24 Ankare orsakade skadorna

INFRASTRUKTUR. Dykare hittade en ”jätteklump” på botten vid de skadade undervattenskablarna som leder till Sverige och Finland.

Newnew Polar Bear

Nu uppger finländsk polis att det rör sig om ett ankare.

Tidigt i morse lyftes ankaret upp. Det finns tecken som tyder på att det varit i kontakt med gasledningen, säger utredaren Risto Lohi.

Det kinesiska fartyget Newnew Polar Bear har tidigare pekats ut som misstänkt i utredningen.

Enligt Lohi är det fortsatt huvudspåret.

Vi har inte kunnat bekräfta att fartygets båda främre ankare var på plats, vilket hjälpte till att fokusera misstankarna på just detta fartyg, säger Lohi.

Rederiet bakom fartyget har inte velat medverka i utredningen, säger han.

Polisen hade ingen behörighet att vidta några tvångsåtgärder mot fartyget, eftersom det seglade i Finlands exklusiva ekonomiska zon, vilket ligger utanför polisens behörighet i detta avseende.

-Pettersson säger att det behöver inte vara konstigare än så men det är troligen ankringsförbud där det ligger ledningar och man tappar inte ankare på stora fartyg.

Svenska Yle

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Kinesiskt ankare slet sönder gasledning

  1. Det var ju såklart inte engligt planerna att förlora ankaret, så det sket på sig rejält. Det har också framkommit att fartyget har kopplingar till Putin, så att det skulle vara ett ”kinesiskt fartyg” är bara bullshit. Orkestrerat utav Ryssland med en färdig förklaring om att det var kineser som utav misstag råkade göra detta. Alla som vet nånting om sjöfart vet att man inte kastar ankare på öppet hav i storm. Men detta var ju väntat, ryssen kan man lita på att syssla med ryssigheter.

    5
    3
  2. ”Granne, dina argument är oftast idiotiska påståenden.”

    … men inte alltid 🎯

    Nedan några argument på din nivå.

    … jag har en egen nivå – vilken ära 😎

    4
    19
  3. Imperialist Kina är troligen i maskopi med Fascist Ryssland. EU skall brytas upp och ätas i små portioner.

    ENADE VI STÅ – SÖNDRADE VI FALLA

    19
    8
  4. Så, det har tagit hela 32 dagar att utreda detta brott. Publiken har hållits väl informerad om vad som pågår och alla verkar nöjda med polisarbetet.

    Men hur står det till med fittmössörnas Nord Stream utredningen? Är det fortfarande ”förundersökningssekretess” eller har poliskärringarna redan stämplad ärendet nedlagt?

    21
    35
    • Granne, skärp dig. Utredningen i Finland pågår fortfarande och Nord Stream utredningarna är inte nedlagda.

      Jag tror inte sabotörerna vid Nord Stream lämnade några ankare kvar så de är lätta att hitta.

      Det pågår tre utredningar kring Nord Stream som utförs av myndigheter i Danmark, Sverige och Tyskland. Den svenska utredningen förväntas bli klar under årets lopp.

      18
      5
      • ”Nord Stream utredningarna är inte nedlagda.”

        Och hur vet man det, gasrörets ägare har kanske fått ta del av en likadan ”brottsutredning nedlagt” prev från fegismyndigheten som tiotusentals svenska våldtäktssoffer har fått 🤨 d.v.s först händer ingenting, inga efterlysningar, ingen signalement till publiken, ingenting alls delas med publiken p.g.a ”förundersökningssekretess” och det hela slutar med fegisbrev till brottsoffret ”brottsutredning nedlagt”.

        Personligen tycker jag att sådana brottsutredningar med ytterst få lösta brottsfall är brottsliga. Men om ni tolererar detta, det är ert demokratiskt val.

        6
        19
      • Granne, dina argument är oftast idiotiska påståenden.

        Nedan några argument på din nivå.

        Hur ska vi veta att ankaret är kinesiskt, det kanske bara är något Finland påstår eftersom de inte har fått tag på fartyg och besättning.

        Ankaret kanske är ryskt men Finland vill inte reta upp Björnen i öst.

        Varför tog inte Finland in fartyget Newnew Polar Bear när det passerade i Finska viken?

        13
        5

Kommentera