Wennerström, Bergling med flera…

RIKETS SÄKERHET. Två personer har anhållits misstänkta för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Personerna greps och anhölls under tisdagsmorgonen i Stockholmsområdet efter en insats av Säkerhetspolisen. Ärendet hanteras av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare från Riksenheten för säkerhetsmål. Senast på fredag kl. 12 måste åklagarna begära personerna häktade eller släppa personerna på fri fot.

Överstelöjtnant Johan Huovinen

Förundersökningen leds av åklagarna Per Lindqvist och Mats Ljungqvist.

Grov obehörig befattning med hemlig uppgift är något mindre allvarligt än spioneri, det direkta syftet är då inte att gå främmande makt till handa.

Överstelöjnant Johan Huovinen, militär lärare i strategi vid Försvarshögskolan och uppträder regelbundet i Tv-sofforna och i intervjuer som expert på kriget mellan Ryssland och Ukraina.

I juni 2009 skrev Försvarsmakten ”Svensk officer examinerad från ryska generalstabsakademin”

Efter två års studier examinerades under midsommarafton den svenske överstelöjtnanten Johan Huovinen från Ryska Federationens Väpnade Styrkors Generalstabsakademi i Moskva med högsta betyg.

Utbildningen håller mycket hög klass och den ger ett unikt tillfälle att få lära sig Ryssland och hur dess väpnade styrkor fungerar. Lärarna är mycket duktiga och de flesta har erfarenhet från olika krig och konflikter, säger Johan Huovinen.

Det första året studeras främst ryska och under det andra ämnen som nationell säkerhet, operationskonst, militär strategi, militär statskunskap och militärhistoria.

Vid akademin examineras omkring 100 ryska och vitryska elever varje år samt cirka 35 elever från andra länder. Johan Huovinen är den tredje svensken som tagit examen vid ryska Generalstabsakademin.

Johans fru, Lena Huovinen, jobbar på Försvarets Radioanstalt, FRA, som arbetar med signalspaning och utgör en del av Sveriges underrättelsetjänst. FRA är en civil myndighet som lyder under Försvarsdepartementet, med huvudkontor på Lovön, strax väster om Stockholm. Antal anställda är cirka 1000 personer.

Pressmeddelande från Säpo säger inte så mycket, i morgon får vi troligen veta mer. Ryssland som vanligt eller något annat.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Wennerström, Bergling med flera…

  1. Måste hitta syndabock, vi tar första bästa. Eller??
    Ot, nu ska tränas krig i nordvästra Skåne, kan vi skrämma upp befolkningen ska vi göra det. Lite pangpang skadar inte, det är ju bara på låtsas. Eller??

    4
    3
  2. Grov obehörig befattning med hemlig uppgift är något mindre allvarligt än spioneri, det direkta syftet är då inte att gå främmande makt till handa.

    Läser folk inte? Kopplar in ryssen direkt när det är fullt möjligt att det kan användas i syfte att ha övertag över en situation, utpressningsmaterial mm.

    Det vi kan börja med eftersom att det är en offentlig person, har han trampat någon viktig på tårna?

    7
    1
  3. Bo Theutenberg pekar ut ett par gamla sozzar som sovjetiska spioner. Dessa lyfte sozzarna ut till USA, respektive Danmark, för att hålla dem undan från SÄPO.

    15
  4. Märkligt med utbildning i Ryssland. Lämnar en del frågetecken, säkerhetsmässigt. I min värld borde det garantera en tvärnit i befordringsgången. Det är nog skäl att kolla upp om fler ”luringar” tagit samma ”utbildningsväg”.

    21
    4
  5. Att förråda sitt land och sitt folk för pengar!

    Sover man gott om natten om man skulle göra något sådant?

    21
    1
    • Sala, har du inte lite bråttom nu? ”Att förråda sitt land och sitt folk för pengar!”

      Vet du att det är pengar? Tänk om det är ideologiskt och inte Ryssland?

      14
      3
    • ja kommer han från Ryssland? är det möjligt för en svensk att utbilda sig i Ryssland? utbildar NATO sina officerare i Ryssland ?? undrar om han bara dricker rysk vodka ?
      är han på fyllan när han är på manöver med skarp ammunition. eller är det bara Putins pojkar som super så ohejdbar?

      5
      8

Kommentera