Vi hade inte miljötänk…

Nedanstående inlägg publicerades på bloggen i april 2012, vem som skrev det från början vet jag ej.

Jag skulle betala på mataffären nyligen och den unga kassörskan föreslog att jag skulle ta med mina egna kassar eftersom plastpåsar inte är bra för miljön.

Tillbaka till forntiden med Miljöpartiet. Bild: Jeander

Jag bad om ursäkt och förklarade att vi inte hade det här miljötänket när jag var ung. Kassörskan svarade att det är problemet. ”Er generation brydde sig inte tillräckligt för att bevara miljön till kommande generationer.”

Hon hade förstås rätt i en sak – vår generation hade inte miljötänket på ”vår tid”

Men vad hade vi i vår tid? Efter långt funderande och sökande djupt i min egen själ insåg jag vad vi hade…

Vi hade mjölkflaskor som vi lämnade tillbaka, läskflaskor som vi pantade. Butiken skickade tillbaka dem till tillverkaren, som tvättade dem och återanvände. Så de var verkligen återanvända flera gånger. Men vi hade inte miljötänk.

Vi gick i trappor för vi hade inte hiss eller rulltrappor i alla affärer, skolor och företagsbyggnader. Vi gick till affären för att handla och vi tog inte bilen varje gång vi skulle förflytta oss några hundar meter.

Men kassörskan har rätt, vi hade inget miljötänk.

Då, tvättade vi blöjor för att det inte fanns engångsblöjor. Vi torkade våra kläder på linor, inte i ett energiförbrukande monster. Sol och vindkraft torkade våra kläder på vår tid.

Barnen ärvde kläder från sina syskon och hade inte alltid det senast märket. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då.

På den tiden hade vi en enda TV eller radio i hemmet, inte en i varje rum. Tv:n hade en liten skärm ungefär som en näsduk – inte som halva Gotland.

I köket blandade, vispade vi alltid för hand, vi hade inte maskiner som gjorde allt åt oss. När vi packade sköra saker i paket använde vi gamla tidningar att skydda dem, vi hade inte bubbelplast eller styrénkuddar.

På den tiden startade vi aldrig en bensinslukande motor bara för att klippa gräset, vi sköt gräsklipparen för hand. Vi motionerade genom att arbeta så vi behövde inte gå till ett gym som använder elmaskiner såsom löpband, trappmaskiner mm. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då.

Vi drack vatten från kranen istället för att använda en plastmugg eller flaska varje gång. Vi fyllde våra bläckpennor med bläck när de tog slut istället för att köpa en ny. Vi ersatte rakblad i rakhyveln istället för att kasta hela hyveln bara för att bladet är slött. Men vi hade inte miljötänket då.

På den tiden åkte folk buss, barnen cyklade eller gick till skolan istället för att göra föräldrarna till en dygnet runt öppen taxirörelse. Vi hade ett eluttag i varje rum istället för ett dussintal uttag i en förgrening. Vi behövde inte ha en datoriserad pryl som skickar datasignaler 2000 mil ut i rymden för att hitta närmsta pizzeria.  

Är det inte lite sorgligt hur dagens generation beklagar sig över hur slösaktiga den äldre generationen var bara för att vi inte hade ”miljötänk”?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Vi hade inte miljötänk…

  1. Det var heller inte minusränta och amorteringsfritt, så vanligt folk kunde köpa Tessla, äta oxfile på krogen och köpa trasiga jeans för tusen kronor. På den tiden var det dyrt att låna pengar, min bostad hade 22% ränta på topplånet.

    4
    1
  2. Vi hade dass på gården i slutet på 30-talet i mitt municipalsamhälle; snöpuls och kallt på vintern före klimatkrisen. Det kom en skitkörare med häst och flakvagn och bytte full tunna till en tom. Jag gissar att han sålde skiten som ”ekogödsel” innan det ordet var uppfunnet.

    25
    • Skiten processades på pudrettfabriken.

      På gården där jag växte upp låg dasset ihop gödselstan.

  3. Jag började 1980 på en stor OK mack med Verkstad. på den tiden så renoverade man vattenpumpar, startmotorer ,generatorer ,fördelare. vart inga stommar att slänga. man hade Sotningssatser hemma ,så man lyfte ttopplocket och gjorde rent i förbränningsrum och slipade ventiler, så motorerna gick bättre drog mindre olja och bränsle. Idag gör man inte så utan man byter ut hela komponenter. kom på att vi även hade kol till torkarmotorer och fläktmotorer så man kunde renovera dom med. så nog fanns det ”återvinning” förr långt innan denna hysteri som är nu.

    37
    • Folksam.

      Farsan hade en en Volvo PV som skulle smörjas regelbundet beroende på mil, var visst 7 punkter med kardan och vattenpump och annat.
      Lika båtmotor och propelleraxel…fettkoppar fanns att skruva på då och då.
      Tändkulemotorljudet är härligt..

      Numera är det däckhotell och folk vet inte ens vad som finns bakom fälgen, mindre byta ut det som är ”slut”…

      Det gör andra firmor för femsiffriga belopp, plus att de lurar ofta upp kunden i lampkronan med floskler, som byt allt, istället för att kolla/renovera, inte bara bilen då….
      Tror ni däckbytarna bryr sig om bromsar/hur annat ser ut bakom fälgen efter bytet???

      Har aldrig köpt en gräsklippare ny, jag får dom gratis och fixar upp dessa för någon hunka, och gett bort flera till kompisar för några öl…bara för det är roligt att lära sig..

      Och Google är din vän som bilfirmorna hatar med länkar på problem inom allt som kan lösas, ofta enkelt med kunskap och intresse….

      18
  4. Ang åka bil. Hade fyllt 15 när mina föräldrar fick råd att skaffa bil. Jag har aldrig någonsin fått skjuts till vare sej skola eller idrottsaktivitet. När man var tillräckligt stor att ta sej dit själv kunde man börja nån aktivitet. Minns att hockeytrunken var lite bökig att släpa med sej dom 2km man hade till träningen.

    23
  5. Morsan syltade och saftade av bär som hon och vi barn plockade, vi fick gå två kilometer till busshållplatsen för att ta oss till skolan. Idag ser man de här miljö nissarna skjutsar barnen ända fram till skolan. Inte tal om att gå här inte. Men visst. Vi äldre generstion tänker dåligt på miljön

    33
  6. Framför allt – vi hade en rikstelefon i hemmet. Hur klarade vi oss då?!?

    Jag tror att kassörskan hade fel. Unga människor är offer för felaktig propaganda. Hot och skrämsel.

    46
  7. Både min mor, mormor och andra ”tanter” hade, under 60-talet och en bra bit in på 70-talet, shoppingväskor, stora, vanligen bruna, väskor med dragkedja. De rymde ungefär ett par mjölkflaskor, en Skogaholmslimpa, ett paket bitsocker och ett smörpapperspaket med ett halvt kilo köttfärs. När mer varor hade inhandlats, fanns en liten behändig nätkasse till hands i shoppingväskans inner- eller ytterficka.
    Jag hade nästan glömt de, som jag tyckte, oerhört fula shoppingväskorna om de inte dykt upp i nytappning som ”designer-väskor”, de där stora skapelserna som kändiskvinnorna släpar omkring på nuförtiden. Vad finns däri? Knappast mjölk och Skogaholmslimpa.

    44
    • Kristina.

      Min farmor tvättade platspåsarna från böd/annat, och hängde upp dem på tork i det monstruösa badrummet i ettan/bost-rätt med badkar, för de var dyra i inköp, kunde cykla över stan några km för att spara några femöringar på maten, 60talet.
      Och marmormangeln var ett kapitel för sig, livsfarlig för barn, det var modernt då.
      Hyreshuset värmdes med kokspanna.
      En kubik olja kostade ca 160kr då…för de som kunde(hade råd bo i en villa/funkishus….räntan var 100% avdragsgill…
      Då var Konsum för folket, nu är de typ prisparasiter som ICA-MAXIdyrt, m.fl.

      21
      1
      • Av tv programmet plus fick jag veta att c.a. 30% av batterierna i batteriholken är nya, sedan dess har jag aldrig köpt batterier. Men jag köpte en voltmeter för att sortera bort de som är kass.

Kommentera