Trump är mer illusion än verklighet

UTRIKES. Donald Trump skyldig till flera bedrägerier, skrev bloggen tidigare idag. Domarutlåtandet om att Donald Trump ägnat sig åt omfattande bedrägerier är ett hårt slag mot hans persona som framgångsrik affärsman, skriver The Guardians David Smith i en analys. ”Expresidentens framtoning har alltid varit mer illusion än verklighet, även om inga avslöjanden tycks rubba de trogna Trump-anhängarna.”

Enligt domaren har Trump, hans barn och hans medhjälpare blåst upp sina tillgångar med flera miljarder dollar. En rättegång i det civilrättsliga målet är tänkt att inledas på måndag och domarens avgörande på förhand gäller huvudpunkten i åtalet.

CNN:s Stephen Collinson noterar att Trump inte deltar i kvällens republikanska debatt inför primärvalet och att det inte finns någon som straffar honom för det. När det gäller det rättsliga är utgångsläget ett annat, konstaterar Collinson. ”Trump kan inte kontrollera sitt juridiska öde, men den politiska vägen framåt ligger fortfarande i hans händer.”

Donald Trump tog över familjeföretaget vid 25 års ålder 1971. De kommande decennierna förändrade han företaget från ett mindre fastighetsbolag i New Yorks förorter till att satsa på kontors- och hotellfastigheter på Manhattan, och senare till ett företagskonglomerat med verksamhet i flera länder.

Trump blev under den här tiden ett välkänt namn i New York, inte minst för sin luxuösa livsstil och en omsorgsfullt utformad persona av en framgångsrik affärsman med stor förmögenhet. 1987 kom boken “The Art of the Deal”, spökskriven av Tony Schwartz (som senare ångrat detta). Boken bidrog till mytbildningen av Trump som en skicklig förhandlare genom sitt porträtt av Trumps livshistoria och hans råd för framgång.

Trump har utan tvekan tjänat mycket pengar, men sannolikt är det ändå mindre än han framställer det som eftersom han inte velat lämna ut sin deklaration. I tidningen Forbes uppskattas hans förmögenhet till 3 miljarder dollar (ca 30 miljarder kronor).

Mellan 2004 och 2015 var han huvudpersonen i den framgångsrika dokusåpan The Apprentice på tv-kanalen NBC. En grupp av tävlande kämpade i programmet för ett toppjobb på ett av Trumps företag, och serien blev en tittarsuccé i många länder. Med det blev Trump ett känt namn även utanför Förenta staterna.

Filmen knappt 11 minuter

Under slutet av 1980-talet började Donald Trump bli alltmer politiskt aktiv. Han kritiserade frihandelsavtalen som han menade var ofördelaktiga för USA. Trump blev inbjuden till Ronald Reagan i Vita Huset och i samband med presidentvalet 1988 nämndes Trump i spekulationerna som potentiell vicepresident till George H.W. Bush.

Trots att Donald Trump inte var politiskt aktiv i en formell mening förblev han en person som folk talade om i det Republikanska partiet – innan han vann presidentvalet 2016 hade han aldrig innehaft något folkvalt ämbete. 

Den 8:e november 2016 valdes Donald  Trump till de Förenta staternas 45:e president. Han stod som segrare i mer än 2600 valdistrikt, det största antalet sedan Ronald Reagan 1984. Mer än 62 miljoner amerikaner röstade på honom.

Trumps installation till presidentposten skedde den 20:e januari 2017. Han är den näst äldste som tillträtt posten, efter nuvarande president Joe Biden. Trump är även den första presidenten som vid sitt tillträde saknat såväl politisk som militär erfarenhet.

I kampanjen för att bli återvald som president år 2020 uppdaterades Trumps slogan till “Keep America Great”. De ämnen som kampanjen inleddes med var vad han åstadkommit när det gäller striktare gränskontroller, avskaffade handelsavtal och ett ekonomiskt uppsving. Under 2020 handlade dock det mesta om coronakrisen, något Trump inledningsvis förminskade betydelsen av. Trots det förblev han en kandidat som var mycket populär hos många.

Efter en utdragen rösträkning stod det klart att Trump förlorade med knapp marginal till Demokraternas Joe Biden i valet 2020. Trump motsatte sig dock valresultatet. Under valkampanjen hade han talat om risken för valfusk, vilket han efter rösträkningen menade var anledningen till förlusten. Runt om i USA drev hans jurister olika rättsfall för att påvisa detta. Domstolarna fann dock att inget utbrett valfusk skett.

Den sjätte januari 2021, två veckor före Bidens installation, samlades USAs kongress för att formellt godkänna valresultatet. Trump hade då manat sina anhängare till en demonstration utanför Kapitolium i Washington där kongressen sammanträdde. Efter att Trump hållit ett tal urartade samlingen till att en del av demonstranterna började marschera mot Kapitolium och sedan storma byggnaden. I kaoset som utbröt avbröts röstningen och de folkvalda tvingades evakueras sedan man oroade sig för deras säkerhet.

Trump lämnade Vita huset och presidentämbetet den 20 januari 2021. Efter stormningen av Kapitolium fick Trump ta emot häftig kritik från motståndare och utredningar öppnades för att fastslå vad som hänt. Anklagelserna mot Trump består i att han var ansvarig för händelsen och borde uppmanat sina anhängare att avlägsna sig från kongressen tidigare.

Ytterligare uppmärksammade utredningar mot Trump, är bland annat om otillbörligt försök till påverkan av valresultatet i Georgia. Uppseendeväckande är den husrannsakan av hans residens i Mar-a-Lago, Florida, som skedde i augusti 2022 då FBI beslagtog sekretessbelagda dokument. Misstankarna gäller om Trump bröt mot lagen genom att inte överlämna dem och därigenom äventyrat landets säkerhet.

Trump är dömd för sexbrott, han är dömd för förtal, misstänkt för bedräderier m.m.

-Pettersson gillade Donald Trump i början på hans politiska karriär men nu håller jag med om att han är en illusion och en bedragare…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “Trump är mer illusion än verklighet

 1. Det är ju bra att de grundligt utreder pengahanteringen hos en av USA:s många stenrika affärsmän. Nu väntar vi bara på att de fortsätter med fler. Att Trump skulle avvika kraftigt från andra med samma enorma mängder pengar tvivlar jag starkt på. Kan säkert finnas gradskillnader i fiffel men inte mycket mer än så. Även vår egen Ingvar Kamprad hade ju en rad mycket kreativa skatteupplägg både privat och med företaget.

  4
  1
 2. BSS, du pratar strunt som vanligt. Biden kan inte styra domstolarna i USA, var har du fått det ifrån? Skicka gärna en sån där länk som du pratar om…😊

  Rättsväsendet i USA fungerar enligt de principer som republikanerna varit med och utformat.

  I diktaturer däremot kan diktatorn påverka domstolar. T.ex. Putin kan bestämma vad domstolar i Ryssland ska göra och hur de ska döma.

  29
  8
 3. Pettersson
  Har det helt undgått dig att Biden använder skattebetalarnas pengar för att trakassera och förfölja sin politiska motståndare, Donald Trump?
  En hel värld ser detta uppenbara som sker medan du och ett par andra sitter som gapande frågetecken och desperat förnekar verkligheten!
  Vad är det du inte förstår?

  Du har ju dessutom också en benägenhet att alltid rubricera alla åsikter och fakta som du inte gillar -eller kanske inte förstår, som lögn och nonsens.
  Även medföljande länkar förkastar du helt och hållet bara för att du ogillar personen i fråga!
  Samtidigt som du även dumförklarar skribenten med allsköns oförskämdheter och tillmälen!
  Ta dig i kragen Pettersson.
  Jag är övertygad om att vi trots allt ser på samhället och dess negativa utveckling med ungefär samma ögon, så varför behöver du vara oförskämd när vi ibland ser olika på vissa saker?

  Jag ljuger heller aldrig trots alla dina anklagelser, men ibland kanske inläggen kryddas något vilket är en helt annan sak, plus att man också kan ha fel ibland och då erkänner jag det.
  Men att göra misstag eller citera fel är naturligtvis inte samma sak som att ljuga, försök förstå det Pettersson och sluta med dom där dumheterna!

  11
  40
 4. Det är nog kört för Trump. Han förnekar inte ens att han ljugit om sin förmögenhet. Hans försvar är att motparten borde ha förstått att allt han säger är osanning, och därför inte litat på honom.

  Så talar en sann lögnare…😂😂😂

  46
  23
 5. Bra service som Pettersson bjuder på så att vi själva slipper CNN, WAPO, NYT, The Guardian, SVT, TV4 DN, Aftonbladet, Expressen och andra vänstermedia som vi slutat följa för många år sedan.

  20
  55
  • Argus, de flesta har nog ungefär samma åsikt om mycket här på bloggen. Det finns dock en liten skillnad. Vissa gillar diktaturer och förtryck medan andra gillar frihet.

   Valet i många frågor står grovt förenklat mellan Nordkorea/Ryssland eller USA/EU. Av två onda ting får man välja det minst onda helt enkelt. (Förutsatt att man väljer USA/EU. Väljer man det andra alternativet förlorar man sin valfrihet.)

   33
   12
   • Jag är en varm anhängare av det tidiga amerikanska systemet. Grundarna av unionen var förutseende men de kunde inte sia. De kunde inte ana att lika många skulle söka sig till USA årligen som antalet invånare i de tretton kolonierna 1776. Många av dem utan giltiga skäl eller dokumentation. De kunde inte heller ana att man skulle kunna rösta på flera ställen då på den tiden kände alla varandra.

    De flesta här inser kanske inte att EU innebär en försvagning av medlemsstaterna självständighet och demokrati då våra dyra politiker har gett EU-kommissionen alltför mycket makt. Såpass mycket att till och med vänstermedia har börja opponera sig. Vid folkomröstningen påstods att EU skulle ta hand om saker som var för stora för enskilda länder. Det har blivit tvärtom, ingen fråga är för liten för en eurokrat.

    Men EU är inte ensamma, många internationella och överstatliga organisationer vill ha mer makt utan personligt ansvar och våra politiker hummar med då de kanske erbjuds en räkmacka till “arbete”. Inte sällan skattebefriade. Det har vuxit fram en självutnämnd elit av “city slickers” som pussar varandra på kinden, äter kanapéer, smuttar på rosévin och ser ner på människor med verkliga jobb.

    Ta den politiska broilern Anna Kinberg Batra som exempel (det finns gott om andra exempel i andra politiska partier också). Framförallt för hennes otroligt korkade uttalande att “stockholmare är smartare än lantisar” då dessa betalar mer skatt. Det stämmer såtillvida att det är juridiska personer och personer i företagsledande (överbetalda) positioner som betalar förhållandevis mer i skatt. Men, intäkterna uppstår ofta i andra delar av landet som genom att företagen inte , som i Norge, betalar skatt där vinsten grundas.

    Media och offentlig förvaltning är i hög grad bemannade av människor som inte inser eller vill inse att välstånd uppstår i företagande. Inte sällan i små eller medelstora företag som inte har möjlighet att flytta vinster mellan länder. De inser inte heller att offentlig förvaltning lever på skattebetalarna vars betalningsförmåga inte är oändlig och slaskar därför medel på skitsaker som de flesta kan och vill vara utan.

    3
    16
 6. Häxjakten mot Trump bara fortsätter -samtidigt som han får fler och fler anhängare!
  Normalt folk förstår naturligtvis att allt handlar om att försöka stoppa hans återval som USA:s president och då är inga medel heliga för den korrupte skurken, bedragaren, terroristen, Biden och hans gäng/anhang!
  Han passerade lågvattenmärket redan på valdagen när han fuskade/bluffade till sig makten i USA, sen har han anseende sjunkit som en gråsten!
  Men, en dag kommer han att få betala ett mycket högt pris för sin ondska, det råder det inga som helst tvivel om.
  “den illa gör han illa far”
  Biden var efter Obama det absolut värsta som har drabbat USA!

  36
  74
 7. Tack för tipset Peter Andersson!

  Trump uppger alltså för höga siffror för att få lån, och för låga siffror när han ska betala skatt.

  Båda bedrägerierna är naturligtvis straffbara!

  Då kan inte ens de republikanska domarna fria honom!

  50
  30
  • Nej varför skulle något av det vara straffbart? Vem har rätt angående värdet på hans fastigheter? Det är inte olagligt att göra avdrag i din deklaration.

   12
   39
   • Värdet sätts (i Sverige) av mäklare med god erfarenhet. Att sen lägga på många miljarder extra för att få större lån är bedrägeri.

    Om man tjänar 500.000 (efter avdrag) men deklarerar 300.000 så är det skattebrott. Avdrag tex för horor är olagligt.

    Vad är svårt?

    Notera noga att Trump INTE förnekar att han ljugit. Han försvarar sig med att motparten borde ha förstått att han kan ljuga om precis allt…

    Att han ljugit råder det alltså ingen tveklan om!

    23
    12
   • Peter Andersson
    Det är olagligt därför att det var Trumps fastigheter!
    Har dom tillhört Biden så har det varit lagligt!
    Men så fungerar Bidens valkampanj!

    10
    33
 8. Först läser jag ” omfattande bedrägerier”.
  Lite längre ner står det: ”rättegång i det civilrättsliga målet”.

  Bedrägeri är i Sverige BROTT.
  Civilrättsligt mål handlar i Sverige inte BROTT.
  Vill någon förklara?
  Med vänlig hälsning / J.

  14
  24
  • Du kan åberopa brott även i en svensk civilrättslig tvist men om den sträffrättsliga aspekten inte är avgjord kanske det är smidigare att tala om vilseledande.

   Gissar att det är begreppsförvirring, översättningsproblem och kanske vissa diskrepanser mellan våra rättssystem?

   40
   21
  • Han PÅSTÅS ha uppgett för hög förmögenhet för att få billigare lån. Inget är bevisat och det är inget federalt brott.

   9
   36
   • Ähhh, och… 😳 Det kommer att bli rättegång eftersom domaren vid genomgång av bevisningen ansåg att det tyder på bedrägeri. Saken ska prövas av domstol.

    22
    6
 9. Lite väl mycket häxjakt på honom Trump. Här åtalas han för att ha uppgett för stor förmögenhet samtidigt åtalas han för att ha uppgett för lite inkomst och förmögenhet. Den genomsnittlige amerikanen begriper ju att det bara är rävspel och han vinner allt fler röster på detta.

  29
  64
  • Det vet vi inte. Vad vi vet att de nominerades av en president som nominerats av det republikanska partiet.

   10
   42
 10. Trumpanhängare eller inte.

  Det är inte konstigt om folk är skeptiska till rättegångar där någon har dömts av sina politiska och ideologiska motståndare!

  35
  60
  • Kalasbetalaren, så är systemet i USA och även i Sverige, men härskyltar vi inte medpartitillhörigheten.

   I USA består högsta domstolen av nio domare. sex av dem är republikaner, tre är tillsatta av Donald Trump.

   I Sverige består högsta domstolen av 16 justitieråd som utses av regeringen, men partitillhörighet nämns aldrig.

   35
   12

Kommentera