Ukraina når djupare in i Zaporizjzja – motoffensiv kan fortsätta i vinter

UKRAINA. Ukrainska styrkor når allt djupare in i regionen Zaporizjzja i Ukrainas sydöstra delar, skriver den amerikanska tankesmedjan ISW i en lägesuppdatering.

Just nu riktar man in sig på byn Novoprokopivka, ungefär 1,5 kilometer söder om Robotyne. Flera ryska källor uppger att att ryska styrkor slagit ner en attack mot norra Novoprokopivka den 22 september. Det är i så fall första gången det bekräftats att Ukraina genomför markattacker i byns omedelbara närhet.

ISW noterar också att ukrainska militärledare sagt att motoffensiven kommer att fortsätta in i hösten och vintern. Tankesmedjan bedömer att vintern inte innebär något ”definitivt slut för den ukrainska motoffensiven” även om väderförhållanden kan leda till att den saktar in.

ISW skrev tidigare i veckan att Ukraina har trängt igenom den tredje och sista ryska försvarslinjen i Zaporizjzja.

-Pettersson undrar om detta stämmer? Bloggens rysstroll rapporterar ju bara om enorma ukrainska förluster, aldrig om några framgångar för hemmalaget. Konstigt, rapporterna kommer ju från Belarus och Moskva!

Radio Free Europe rapporterar löpande om kriget

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “Ukraina når djupare in i Zaporizjzja – motoffensiv kan fortsätta i vinter

  • Håkan, jag har inte sett videon men du brukar ha koll på detta område så du kanske kan lägga ut den.

   I januari 2022 dök en video upp igen där Paul gav råd till medicinska studenter vid University of Louisville 2013, där han sa att “desinformation fungerar, så försök att lura dina motståndare”

  • 25 års fängelse kan det kosta Håkan Dahlbergs källor om de skulle välja att berätta sanningen från Ryssland eller Belarus.

   Rysstrollen har bara lögnerna kvar!

   21
   6
 1. Ukraina slåss smart. De har tvingat Mordor att sätta in resterna av sin elit i främsta linjen, vilket betyder att Mordor inte längre har någon verkligt duglig reserv att sätta in vid genombrått då VDV och marininfanteriet nöts ned och orchernas Uraa-anfall hjälper inte upp orchernas situation, tvärt om. Redan nu tvingas Mordor försvaga frontavsnitt för att förstärka där Mordors situation är extra prekär, detta i sin tur öppnar för Ukraina. Mordors verkligen bra trupper upphörde existera under attacken mot Kiev i början av kriget, i praktiken har Mordors professionella arme de inledde anfallet med, upphört att finnas till. Detta betyder också att man kan undra över vem som skall utbilda de orcher som utgör ny kanonmat.

  Ukrainas strategi går helt klart ut på att nöta ned Mordors trupper och materiel, att befria ockuperad mark kommer sedan då orcherhorden är försvagad och står inför faktum, kapitulera eller fly. Mobilisation i Mordor nu saknar betydelse, det skulle bara innebära mer förluster för Mordor då de moboloiserade saknar all form av utbilning och Mordor gräver redan fram VK2 materiel ur sina lager. Mycket möjligt att Mordors orcherhord kommer att uppleva något likt Failasefickan.

  32
  6
  • Alla verkar vara rejält trötta på Ryssland. Inte ens Putins och Lavrovs familjer står ut med att bo där. Många som kan flyr till väst!

   24
   5
  • Gamling, som vanligt har du fel. Rejält fel, Putin har lyckats med en sak och det är att ena Ukraina.

   Att länkar till en åtta år gammal film förändrar inte det faktumet.

   Letar du så kan du troligen hitta tusentals filmer där Ukrainare protesterar mot Putin och Ryssland.

   9
   3
 2. Du är lustig Gamling. Rysslands fantastiska armé startade i Kiev men blev stoppad och förnedrad med hjälp av molotovcocktails och pansarskott.

  Nu har Ukraina brutit igenom de ryska ”mjölktänderna” (som du kallar dem), alltså de fysiska hinder och mineringar som de stackars ryssarna har slitit med i ett år. Samtidigt slår Ukraina tillbaka på andra sidan fronten, på Krim.

  När Ukraina befriat nyckelpositionerna så faller resten.

  Putin tigger vapen av Nordkorea till de soldater han har kvar, medan Ukraina skapar en armé med Natostandard.

  Frågan som kvarstår är bara hur många liv Putin är beredd att offra?

  Folkomröstningar har skett, folket vill absolut INTE tillhöra Ryssland. Den informationen har du fått många gånger men ljuger ändå och påstår motsatsen.

  Håll dig till fakta. Det hjälper inte att du bara vänder baklänges på den information som faktiskt finns, ingen mer än du själv tror på det.

  99
  27
  • Ukraina har svårt att rekrytera nya soldater, Ryssland kör med frivillighet.
   Inga ukrainare anmäler sig frivilligt längre, den tiden är förbi.
   Polen verkar inte längre vilja ge Ukraina vapen, dom hotar nu även polacker som strider i Ukraina med åtal.
   Kom i veckan två ryska filmklipp när Lancetdrönare angrep förmodade svenska Strv122, i båda fallen stod vagnarna med öppna luckor, förmodligen övergivna av besättningen.

   https://lostarmour.info/tags/lancet

   (Klipp 3 och 4)

   Den ukrainska moralen är inte på topp längre, enorma förluster sätter sina spår så klart.
   Kirill Budanov menar att dom inte kan använda bepansrade fordon i främsta leden längre, pansarvärnsvapnen är helt enkelt för bra numera.

   28
   74
   • Sannolikt har alla svårt att rekrytera soldater, men det är en gissning.

    Du har fel i att ryssland kör med frivillighet. Man får skriva på frivilligt annars åker man i fängelse…😁 (klassiskt ryskt tillvägagångssätt, sen blir det eldgivning bakifrån om de försöker fly.)

    Polen sa att de blev missförstådda. Å andra sidan är deras försvar lika viktigt för Europa som Ukrainas försvar. Kan Polen inte bidra så får vi andra öka lite.

    2 pansarfordon…Ryssland har förlorat ca 13.500 stycken hittills.

    Kirill har säkert rätt, ryssarna kan inte använda bepansrade vapen längre. Som sagt 13.500 skrotade hittills!

    Ukraina är antagligen lika trötta på detta som alla andra, man de är tvungna att fortsätta försvara sig, annars blir det ännu värre. Det är alltså helt omöjligt för Ukraina att lägga ner vapnen. Det kommer inte att hända.

    Motivationen hos ryssarna är dock mycket lägre eftersom de skulle kunna åka hem och överleva om de vill. Risken är dock stor att de blir skjutna av sina egna. Därför stannar de friviligt…😂

    54
    17
   • Tovaritsch Mikael, du ska nog vara lite försiktig med de där lancetdrönar videorna, folk kan få för sig att de i princip aldrig träffar sina mål. Som exempel på den ena övergivna 122:an där den slår ner framför stridsvagnen utan att göra någon skada.

    Men om nu de ukrainska förlusterna är så stora när kommer putteterroristernas stora motoffensiv i söder?

    Sedan stämmer det att de inte längre använder pansarfordon i anfallen mot försvarslinjerna eftersom PV-vapnen men speciellt minorna gör det i princip omöjligt. Vilket är varför de linjer som ukrainska armén har kört över hittills har alla penetrerats först av skytte och artilleri. Stridsfordonen kommer senare när de hårt minerade områdena är säkrade och kriget går över i en manöverfas.

    41
    8
 3. “tankesmedja”….
  Lika värdelöst och löjligt som samhälls “vetare” “armhålesniffare” eller socialsekreterare!
  Nej, då litar jag nog mer på skräpkörare Nilssons sunda bond-förnuft!
  -Men en del verkar ju faktiskt tro på “skvallerstationernas” rappakalja, men då är dom kanske inte så seriösa själva heller!

  36
  108
  • BSS, vi har förstått att du litar mer på skräpkörare Nilsson, vem det nu är, än på dem som under 1,5 års tid leverera trovärdiga och kontrollerbara uppgifter om kriget i Ukraina och sedan 2007 om andra krig.

   Enligt en uppdragsförklaring på sin webbplats syftar ISW till att tillhandahålla “realtids-, regeringsoberoende och öppen källkodsanalys av pågående militära operationer och upproriska attacker”

   I ISWs styrelse ingår general Jack Keane , Kimberly Kagan, tidigare USA:s ambassadör till FN Kelly Craft , William Kristol , tidigare amerikanska senatorn Joseph I. Lieberman , Kevin Mandia, Jack D. McCarthy, Jr., Bruce Mosler, General David Petraeus , Warren Phillips och William Roberti. [13] Tidigare och nuvarande medlemmar av ISW:s företagsråd inkluderar Raytheon , Microsoft , Palantir , General Motors , General Dynamics och Kirkland & Ellis.

   Det är inte ofta vi får reda på namnen bakom dina källor, men tydligen är skräpkörare Nilsson en.

   https://www.understandingwar.org/

   45
   12
 4. Vad är det stora röda området som omger den lilla blå fläcken som är inringad?
  Kan det vara den lilla blå som omvärlden slänger ut mång miljarder på, för att bli helblå.
  Det har gått över 1,5 år nu.
  Vi kan alla beskåda resultatet.
  Dessa tankesmedjor är som en religion.

  28
  123
  • Gamling, titta på kartorna på länken så ser du hur kriget gått sedan västvärldens hjälp började komma fram.

   Dina vänner som påstås ha världens näst starkaste armé har förlorat rejäla områden och mer kommer det att bli.

   Det lägger krigsförbrytaren tio miljarder om dagen på. Har det etiskt homogena ryska folket råd med det?

   https://petterssonsblogg.se/2023/09/15/ukraina-sager-sig-ha-tagit-tillbaka-by-vid-bachmut/

   109
   26
   • Pettersson
    Hur du än vrider och vänder på situationen så är fortfarande Donbass och Krim i stort sett helröda.
    Vilket även folket vill vara.
    Det som sker när Kiev regimen får mera vapen är att de Ukrainska militären kommer att dödas i oförminskad takt.
    Det finns ingen annan lösning än att Zelenskij kryper till korset och erkänner förlusten.
    För mänskligheten skull.

    26
    116
   • Pettersson:

    Folken I Donbass fick ta ställning till att vara kvar i Sovjetunionen eller att startacett nytt land Ukraina.
    Alternativet Ryssland fanns inte i dessa omröstningar.
    På Krim röstade man dock om att starta Sovjetrepubliken Krim.
    Vad jag minns röstade drygt 91% på det alternativet.
    Sedan måste man betänka att mycket vatten runnit under broarna sedan 1991.
    Då var det Ukrainska SSSR landets kanske mest välmående del, sovjetstaten satsade enormt i just Ukraina.
    Tänk bara på alla de kärnkraftverk sovjeterna byggde i Ukraina, jämför med bl.a Belarus där inget enda kärnkraftverk byggdes.
    Sedan dess har Ryssland, Belarus, Kazakhstan m.fl sprungit ifrån Ukraina, dessa länder har lyckats ge sin befolkning fungerande samhällen och lönerna är långt bättre.
    Människorna i Donbass vet förstås att deras bröder på andra sidan gränsen lever långt bättre än dom själva.
    Inte så konstigt om dom också vill bli ryssar.
    Lite grann som folken I västra Ukraina, dom vill också få den standard som polacker och ungrare har.
    Om transkarpatherna får en möjlighet att gå till Ungern framöver så lär dom ta den.
    Samma med folken I Ternopil, Lviv etc, kommer polacken så protesterar inte dom.

    9
    41
   • Mikael, du har fel. Folket i Donbass ville inte bli ryssar, det var en minoritet som med hjälp av Ryssland ställde till elände. Från 2014 till februari 2022 behärskade separatisterna med hjälp av Ryssland en tredjedel av Donetsk och Luhansk.

    På Krim var det fler som ville bli ryssar men inte ens där var de i majoritet.

    20
    6
   • Ja, mycket har hänt. Ryssland odlade från börja goda förbindelser med resten av världen men har pga Putin omvandlats till en kleptokratisk diktatur som varken behandlar den egna befolkningen eller grannländer särskilt väl. Ryssar med pengar vill hellre bo i väst… Ukraina föredrar också väst framför Ryssland!

    23
    4

Kommentera