Ukrainska framsteg pekar på “allvarlig försämring” av ryska enheter

UKRAINA. Ukrainska framsteg pekar på “allvarlig försämring” av ryska enheter. De senaste ukrainska framryckningarna i västra Zaporizhzhia oblast och söder om Bakhmut bevisar att ryska enheter i dessa områden har lidit stora förluster.

Ukrainska fronttrupper med en Leopard 2-stridsvagn i Zaporizhzhia Oblast den 16 september 2023. Foto av Vincenzo Circosta

De senaste ukrainska framstegen i västra Zaporizhzhia oblast och söder om Bakhmut motsvarar bevis på att ryska enheter i dessa områden har lidit stora förluster, skrev Institute for the Study of War (ISW) i sin rapport den 18 september .

ISW identifierade ett antal ryska frontlinjer, inklusive den 42:a motoriserade gevärsdivisionen, som regelbundet bekämpade ukrainska trupper under de tidigare stadierna av motoffensiven. Efter senaste ukrainska framsteg verkar dessa enheter ha dragit sig tillbaka.

“Frånvaron av färska rapporter och bilder av dessa enheter som deltar i stridsuppdrag i västra Zaporizjia oblast tyder på att förluster som ådragits under de första faserna av den ukrainska motoffensiven gjorde dem ineffektiva i striden”, sade ISW.

ISW sa också att delar av Rysslands Svartahavsflotta verkar ha dragit sig tillbaka bakom djupare försvarslinjer efter Ukrainas befrielse av Robotyne.

Vidare sa ISW att ryska elitenheter som är dedikerade till att motanfalla framryckande ukrainska trupper “sannolikt har lidit stora förluster i dessa operationer.”

Ryska enheter söder om Bakhmut har också drabbats av stora förluster. ISW sa att Rysslands 72:a motoriserade brigad “sannolikt har blivit svårt skadade”

ISW:s rapport varnade för att det är för tidigt att säga exakt vilken nivå av försämring ryska enheter i västra Zaporizhzhia och Bakhmut-sektorn har lidit, och att förlusterna kan variera mellan enheter.

ISW sa dock att “bevisen som för närvarande finns tillgängliga” pekar på stora förluster, inklusive förlust av stridseffektivitet bland ryska elitenheter.

Generalstaben för Ukrainas väpnade styrkor rapporterade den 19 september att Ryssland hade förlorat 273.460 soldater i Ukraina sedan början av sin fullskaliga invasion den 24 februari förra året. Detta antal inkluderar 520 förluster som ryska styrkor lidit under det senaste dygnet.

Enligt rapporten har Ryssland också förlorat 4.628 stridsvagnar, 8.851 bepansrade stridsfordon, 8.601 andra fordon, 6.062 artillerisystem, 778 raketsystem, 526 luftförsvarssystem, 315 flygplan, 316 helikoptrar, 4.784 drönare och 740 fartyg eller båtar.

Kyiv Independent

-Pettersson hoppas fortfarande att Ukrainas soldater snart får bada i Azovska sjön utanför Melitopol. Nåväl, hur kriget än går så ska inte Ryssland underskattas även om de redan har förlorat militärt, ekonomiskt och moraliskt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Ukrainska framsteg pekar på “allvarlig försämring” av ryska enheter

 1. Befriat område inte lika viktigt som att göra slut på orcherhorden, något Ukraina arbetar mycket effektivt med

  10
  2
 2. Om det nu går så bra för Ukraina precis som det gått i snart två år….
  varför är läget fortfarande sämre innan den SMO startade? eller har det gått dåligt tills nu ?

  5
  25
  • Vaaa??? Ryssland skulle kriga i tre dar. De startade i Kiev och har backat i 1,5 år mot Moskva. Ukraina använde molotovcoctails och pansarskott för att stoppa världens näst största (?) armé. Nu flyttas striderna sakta mot Moskva och Krim. Nästan 300.000 döda ryssar. Ryska installationer sprängs så gott som varje dag.

   Något mer du funderade på?

   22
   3
  • bjornwiklund
   Har du hör ordspråket som säger ”bättre hålla tyst, än tala och då avslöja sin okunskap”?

   20
   3
 3. Ryska medier kan jobba fritt från väst, men de som stannat kvar i Ryssland och Vitryssland riskerar 15 års fängelse eller döden om de rapporterar sanningen. Håkan Dahlberg väljer att länka till dem…

  28
  6
  • Polkagris
   Är det verkligen så?

   Alexej Sakhnin
   var en av organisatörerna bakom de stora protesterna mot Putin 2011.
   Han flydde till Sverige och fick politisk asyl 2013.

   Men så 2014 skrev han ett par kritiska artiklar om den nya regimen i Ukraina, som han menade hade samröre med nynazister.
   Plötsligt var det som att han överträtt en osynlig gräns och nu var de flesta dörrar i den svenska journalistiken stängda för honom.
   Inte bara det, han beskylldes för att vara en megafon åt Putin, rentav rysk agent.
   Han flyttade sedermera tillbaka till Ryssland några år senare med en erfarenhet rikare…… Sverige är inte ett dugg friare än Ryssland.

   5
   20
   • Javisst är det så! Han får skriva vad han vill i Sverige utan risk för 15 års fängelse! Men det betyder inte att han är garanterad någon rätt till jobb. Det finns många arbetslösa journalister. Du får läsa på lite bättre. Han är en kommunist med spretiga åsikter. Kanske partikamrat till dig? (Han flydde f.ö. från Ryssland igen.)

    2
    1
  • NATO är definitivt inget hot mot Ryssland. Däremot hindrar NATO Ryssland från att trakassera sina grannar. Det gillar inte Putin. 😊

   34
   10
  • Toggan, Putin krävde år 2021, alltså när kriget mot Ukraina pågått i sju år och Putin brutit mot mängder med avtal.

   Putin har inte rätt att kräva något av självständiga länder.

   23
   5
   • Skulle du vilja ha en MOSKE på din bakgård?
    Ryssland ville ha sin säkerhet genom minsk avtalet, eller hur?
    Men det vet du ju hur det gick med detta? Minskavtalet 1-2

    5
    14
 4. Vid Bakhmutfronten har det kommit in rapporter om att putteterroristerna nu skickar in sina artillerisoldater som skytte i frontalanfallen mot de ukrainska positioner.
  Vilket kan tyckas vara korkat om det stämmer men vi pratar ju trots allt om Puttelogik – finns det inga rör eller ammunition förbrukar dessa soldater bara pengar, mat och vatten så då kan man lika gärna sätta in dem som självmordsanfallare. Vinner de så vinner Putte, dör de slipper Putte betala lön och ha kostnader för mat och dryck till dem.

  34
  7

Kommentera