Blodig attack mot marknad kopplas till Ukraina

UKRAINA. Anfallet mot en marknad i Kostiantynivka i östra Ukraina den 6 september var troligen ett ”tragiskt missöde” från ukrainskt håll, inte en attack utförd av Ryssland, rapporterar New York Times.

Det finns starka belägg för att det ska ha varit en felande ukrainsk luftförsvarsrobot som orsakade katastrofen där minst 17 människor dog, skriver tidningen.

Tidningen har nått slutsatsen med hjälp av analyser av robotfragment, satellitbilder, vittnesmål och inlägg på sociala medier. Bland annat visar bilder från säkerhetskameror att roboten kom från ett område som kontrolleras av Ukraina, inte från den ryska sidan.

Ukraina beskyllde Ryssland – som hade beskjutit Kostiantynivka föregående natt – för anfallet mot marknaden. Varken Ukraina eller Ryssland har kommenterat New York Times granskning.

-Pettersson undrar hur bloggens rysstroll ska ta detta påstående. Enligt dem ljuger alltid MSM som New York Times alltid…

***

TIDIGARE 2023-09-17 Rysk propaganda: Ukraina bombade sin egen befolkning

PROPAGANDA. 17 människor dödades när en robot slog ned mot en marknad i staden Kostiantynivka i Ukraina, skrev bloggen den 6 september. Enligt rysk propaganda ligger Ukraina bakom attacken – men bevisen som lyfts är missledande, visar SVT Nyheters faktagranskning. – Det här är ett typexempel på hur lätt det är att skapa tvivel, säger Hans Liwång vid Försvarshögskolan (FHS).

Hypotesen att Ukraina beskjutit sina egna har spritts såväl av ryska militärbloggare som av ryska statskontrollerade tv-kanaler och rysstroll i Sverige.

Bland annat hänvisar man till en övervakningsfilm där den inkommande roboten ser ut att speglas i två bilar. Enligt propagandan bevisar spegelbilden att roboten slog ned från nordväst – och måste alltså ha avfyrats från ukrainskkontrollerat område.

Även Bild-journalisten Julian Röpcke och den oberoende ryska analysgruppen CIT har dragit slutsatsen att roboten kom från nordväst, baserat på samma övervakningsfilm.

Men spegelbilder kan vara bedrägliga. SVT Nyheter kan i inslaget ovan illustrera med ett spegelexperiment hur roboten lika väl kan ha slagit ned från sydöst.

Riktningen spelar heller ingen roll, säger Hans Liwång, docent i militärteknik vid FHS. – Oavsett om det är kryssningsrobotar eller luftvärnsrobotar finns det ingen nödvändig koppling mellan varifrån de sköts upp och från vilket håll de slår ned på slutet. Att analysera väderstreck är inget fruktbart sätt att utreda det här.

Kryssningsrobotar kan programmeras mot målet i en icke-direkt bana. Anledningen kan vara att manövrera förbi terräng, undgå upptäckt och nedskjutning eller för att förvilla.

Den enda gången riktningen spelar roll är när det gäller ballistiska vapen, alltså sådana som inte kan ändra riktning. En gevärskula är det bästa exemplet, den kan inte skjutas från en punkt och svänga halvvägs. Men alla andra vapen kan och gör det regelbundet.

Enligt ukrainska lokala myndigheter var det en S-300 luftvärnsrobot som träffade marknaden.

– När det gäller luftvärnsrobotar som används mot markmål är det inte lika naturligt att punkter programmeras in i färdvägen. Men det är fortfarande så att de inte flyger en rak väg. Och även för dessa är den sista fasen styrd av helt andra saker än varifrån den kommer.

-Pettersson säger att den ryska propagandan är massiv, en och annan, även om det är få svagbegåvade går på den. Jag har till läst om folk som påstår att Rysslands krig mot Ukraina är ett försvarskrig – otroligt, men faktaresistensen är total.

Ryssland spelar offer och rysstrollen spelar med…

Sju myter och fakta om konflikten mellan Ryssland och Ukraina

Tolv myter för rysstroll

Sista bilden är innan Finland gick med i Nato, så nu kanske gränsen mot Nato är 12 procent.

Ryssland är världens till ytan största land men ekonomiskt och moraliskt en dvärg. Ryssland blev inte stort genom att vara snäll mot grannarna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Blodig attack mot marknad kopplas till Ukraina

 1. Janne P Skriver:
  “19 SEPTEMBER, 2023 KL. 12:26
  Johan – USA är långt ifrån perfekt men har ändå viss koll på sina gubbar. De kan bli åtalade på hemmaplan.

  I Ryssland är Putin den största skurken och bryr sig varken om mord eller plundringar som begås av hans gubbar. Tvärtom uppmuntrar han dem. Därför måste någon utomstående försöka skapa lite rättvisa i den mån det går. Annars skulle det råda fullständig anarki.

  Ska vi strunta i alla sätt att straffa skurkar och tex låta ISIS-terrorister gå fria utan att någon lagför dem?

  Jag noterar att du står på USA:s sida… om vi följer din linje så ska alltså USA skapa världsordningen.”

  Västoligarkins hantlangare har aldrig blivit åtalade. Dom blir miljonärer istället. Dom åker runt och föreläser, eller spexar väl mest, och drar in typ en 200’000 USD i timmen.

  ISIS kunde härja fritt i Syrien med USAs goda minne. Det var först när Ryssland kom dit det tog slut. Efter år av massakrer tog det mer eller mindre slut på en månad, när Ryssland gick in och hjälpte den syriska armén mot terroristerna.

  Jag antar att du menar Ryssland i sista paragrafen. Dom vill ha en lagbaserad ordning tillsammans med många andra länder, där alla behandlas lika inför lagen. Ryssland vill inte ha ett regelbaserat system som idag, där du gör som vi säger eller så får du ett parasoll uppkört I anus, som väst gjorde med Libyen tex.

  5
  14
 2. ja det är möjligt det är ju då att Ukraina måste flytta kriget till ryskt territorium så dom besvärliga misdödena drabbar rätt folk i mitt tycke då ryssar och pro ryssar KGB och dyligt det gäller att rensa !!

  4
  4
 3. Johan Andersson – false flag skriver du. Menar du att det var ryssarna som skickade en raket in i marknaden för att det skulle se ut som den av misstag kom från Ukrainas luftförsvar?

  False flag är svårt att dölja. Putin försökte i Donbass med omärkta styrkor men alla genomskådade det.

  27
  9
  • Elensky m.fl. ville antagligen att det skulle se ut som att det var ryssarna. Blinken har dessutom svårare att finansiera kriget. Amerikanska medborgare blir mer och mer irriterade för varje dag som går över slöseriet med pengar i Ukraina, när pengarna behövs i USA.

   Då utför dom detta dåd under rysk flagg för att sedan skylla på Putin. Ett annat bra exempel på en falskflaggsoperation var gasattackerna i Syrien samma dag som FN inspektörerna kom. Världen går inte på dessa operationer i samma utsträckning längre. Framförallt inte världen utanför Västsfären, därav BRIX.

   21
   38
   • 😂😂😂

    Om Ryssland slutar med sitt terrorkrig så slipper vi även olyckor. Krångla inte till saker i onödan!

    23
    14
 4. Oj vad fel SVT Nyheters faktagranskning hade. RT visade tidigt på bilder där folk tittade efter ljudet, och ljudet kom från ukrainarnas håll, inte ryskt håll. Det var säkerligen en falsk flagg operation inför Blinkens besök i Ukraina.

  23
  55
   • NYT har bara förvanskat det RT skrev långt tidigare, till att bli en beklaglig olycka i stället för den falsk flagg operation mot det egna folket, som det i verkligheten var.

    10
    21
   • Självklart Håkan, varje gång Ryssland skickar 20 drönare mot civila så är det en Ukrainsk false flag operation om någon blir skadad. Precis som alla ryska false flag operationer mot myndighetsbyggnader i Moskva och på Krim.

    I vart fall i din och RT:s skruvade värld. 🙄

    11
    2
 5. Det är uppenbart att väst håller på att tappa kontrollen över narrativet. Denna gång gick det inte att dölja att det kan ha rört sig om en misstänkt falskflagg operation, utförd  samtidigt som Blinken vart på besök i Ukraina för att stötta med mer pengar.

  Elensky ljög som vanligt men citerades flitigt i västmedier  bla i AP;

  https://apnews.com/article/russia-ukraine-war-blinken-counteroffensive-92b9ff2b9328f40516a4e47864d446e9

  “Those who know this place are well aware that it is a civilian area,” President Volodymyr Zelenskyy said at a news conference with the Danish prime minister in Kyiv. “There aren’t any military units nearby. The strike was deliberate.”

  Ukrainas regim är expert på att bomba sina egna medborgare. Det har den gjort sedan 2014. Eller som chokladkungen och oligarken Porochenko sade om republikerna i öster som protesterade mot Maidankuppen 2014;

  “Because we will have our jobs – they will not.

  We will have our pensions – they will not.

  We will have care for children, for people and retirees – they will not.

  Our children will go to schools and kindergartens, theirs will hole up in the basements.

  Because they are not able to do a thing. This is exactly how we will win this war!”

  Oj vad fel du fick Chokladkungen…

  24
  62
  • Johan, hoppas du lagt märke till att ICC håller på att utreda det som vissa kallar “folkmordet” i Donbass. Jag menar att det inte förekommit något folkmord utan ett uppror av några få efter infiltration och påverkan av Putins skurkar.

   27
   13
   • Denna artikel sammanfattar ganska bra vad ICC står för;

    http://www.tribune242.com/news/2023/jun/12/shut-down-icc-it-starts-wwiii/

    “Anyone who has observed the antics of the “International Criminal Court” over the years will note that its modus operandi is to observe international conflicts from the sidelines, then rush in to drag off the loser to face a “justice” whose outcome was already determined on the battlefield.

    That is why most of its convictions have been of sub-Saharan African strongmen, whose real crime has been to lose power in a conflict with either an (equally bad) local rival or a (worse) imperial power. Typically, the imperial power helps to deliver the vanquished “defendant”, while never having to face questions about its own motives in his country.

    In other words, it is a purely political tool whose utility resides in maintaining a “rules based order” where western politicians make the rules and yet are exempt from them.

    The US government knows this. That is why Congress has actually passed legislation dubbed the “Hague Invasion Act”, authorizing the President to physically destroy the institution if it ever attempts to subject serving US military personnel to a “justice” that is intended only for others.

    If that prospect sounds extreme, it is no more so than what is likely in store for any country that takes up the ICC’s recent invitation to detain the President of the (nuclear-armed) Russian Federation on some dubious charges relating to the western-engineered proxy war in Ukraine.”

    Ska vi ta det en gång till;

    “The US government knows this. That is why Congress has actually passed legislation dubbed the “Hague Invasion Act”, authorizing the President to physically destroy the institution if it ever attempts to subject serving US military personnel to a “justice” that is intended only for others.”

    USA kan alltså spränga ICC åt skogen om det inte passar, hehehe.

    17
    31
   • Johan – USA är långt ifrån perfekt men har ändå viss koll på sina gubbar. De kan bli åtalade på hemmaplan.

    I Ryssland är Putin den största skurken och bryr sig varken om mord eller plundringar som begås av hans gubbar. Tvärtom uppmuntrar han dem. Därför måste någon utomstående försöka skapa lite rättvisa i den mån det går. Annars skulle det råda fullständig anarki.

    Ska vi strunta i alla sätt att straffa skurkar och tex låta ISIS-terrorister gå fria utan att någon lagför dem?

    Jag noterar att du står på USA:s sida… om vi följer din linje så ska alltså USA skapa världsordningen.

    17
    8
 6. Vi vet inte vad som hänt i detta fall, men tragiska olyckor kan hända när man tvingas försvara sig. Man får trösta sig med att utan Ukrainas luftförsvar hade de ryska terrorattackerna lett till enorma massakrer på civila i Ukraina.

  Detta visar hur viktigt det är att Ukraina får fler riktiga vapen. S300 är tydligen gammalt rysk/sovjetiskt skit som man inte kan lita på.

  Ska vi få lugn och ro måste kanske ryssarna fördrivas hem till östra sidan av Uralbergen. Xi brukar vara bra på att ta hand om extremister.

  36
  17
 7. Någon kanske skulle förklara för NYT att kryssningsrobotar är programmerbara så de flyger inte i en rak linje till målet utan fanskapen svänger lite då och då.

  33
  9

Kommentera