Ukraina kan attackera inne i Ryssland

UKRAINA. Vapen från väst strömmar till Ukraina – som hittills inte använt dem mot mål i Ryssland.
Nya besked från USA kan ändra den taktiken. – Biden har bestämt sig för att ge carte blanche till regeringen i Kiev.

Army Tactical Missile System (ATACMS). ATACMS-robotarna är konventionella robotar, det vill säga de kan inte förses med kärnladdning, biologiska eller kemiska vapen och omfattas därför inte av INF-avtalet.

Sedan den ukrainska motoffensiven inleddes har Ukraina återtagit 300 kvadratkilometer från de ryska styrkorna. Det visar data som den amerikanska tankesmedjan ISW har tagit fram men offensiven har hittills beskrivits som långsammare och svårare än väntat.

Den senaste veckan har dock präglats av flera ukrainska robot- och drönarattacker mot Krim, attacker som har resulterat i stora skador. Ukraina har bland annat lyckats slå ut ett landstigningsfartyg, en ubåt och ett avancerat luftfartygssystem på Krim.

Ukraina har demonstrerat nya förmågor och det har öppnat upp för nya anfall och nya attacker eftersom luftvärnssystemen är till för att skydda Krim.

 Det är ett avgörande steg för Ukraina som också har använt västtillverkade vapen för att kunna slå ut de här sjöstridskrafterna och de här försvarssystemen, fortsätter han.

Framgångarna tycks vara ett bevis på att Ukraina har använt västtillverkade kryssningsrobotar, möjligtvis den brittiska Storm Shadow.

Ett uttalande som USA:s utrikesminister Anthony Bliken gjorde på fredagen tyder också på att vapen från väst numera kommer att kunna användas mot ryska mål i Ryssland, vilket västvärlden tidigare har varit emot på grund av risken för eskalering av kriget.

När det kommer till hur ukrainare använder dessa system är besluten för målen deras. De är inte våra. Och de måste göra bedömningar om vad som kan vara mest effektivt för att arbeta för att återvinna sin fulla suveränitet och sin territoriella integritet, sa Blinken.

Ska de ryska trupperna kunna köras ut ur det här landet, då måste Ukraina kunna få fritt fram att själva bestämma vilka mål man vill angripa med de vapen man får. Blinken och Biden har bestämt sig för att ge lite carte blanche till regeringen i Kiev att själva bestämma vilka mål som ska bekämpas.

Uppgifter i amerikanska medier gör gällande att president Joe Biden gör sig redo för att skicka långdistansrobotar till Ukraina – ett besked som skulle betyda mycket för landets förmåga att driva ut de ryska styrkorna.

-Pettersson ser att Ukraina återtaget 300 kvadratkilomer sedan offensiven inleddes. Det låter mycket men är försumbart. Ukrainas yta är drygt 600.000 km². Ölands yta är 1.347 km²

Ukraina har dock återtagit hälften av ytan Ryssland ockuperade i början på invasionen.

I veckan ska Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj besöka USA. Då ska USA:s kongress diskutera att tillhandahålla 24 miljarder dollar i militärt och humanitärt bistånd till Ukraina. 24 miljarder dollar motsvarar 268 miljarder svenska kronor.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Ukraina kan attackera inne i Ryssland

 1. Pettersson, titta på länkarna, Wikipedia, Britannica, och sedan är det Oligarkmedia med Guardian, BBC etc. Samma medier som pushar massinvandring, kallar alla rasister som inte ställer upp på det.Samma medier som pushar Climate change, Injektionerna som ger 25 30 % överdödlighet just nu.

  MH17 undersöktes aldrig som det ska, och kommer aldrig göra det. MH17 har blivit samma rättshaveri som Estonia, Palmemord, Nordstream etc. Det vi kallar väst har drabbats av en Total kollaps, korruption av allt vad moral och rättvisa står för, och för varje dag som går, är det fler och fler som förstår det.

  2
  19
  • Johan, vad får dig att tro att jag inte tittat på de länkar du nämner?

   MH17 och det andra du nämner har undersökts så mycket det går. MH17 kanske hade gått att göra bättre om Ryssland hjälp till men de vägrade av någon anledning.

   Det som kallas väst har problem men är många gånger bättre än det du länkar till och långt ifrån någon total kollaps.
   Det är sådana som du som tror att det ligger något skumt bakom allt, glöm det och öppna ögonen.

   15
   1
   • Det var Ryssland som lämnade ut all info, och väst som valder att inte gå igenom hela vraket, och göra någon form av vettig neutral undersökning. Ryssarna fick inte ens vara med som vanligt. Det är ren lögn och propaganda i väst oligark medier inget annat.

    Vad ryssarna skriver är egentligen helt ointressant. Det är inte Ryssarna som pushar alla dessa Globalist agendor som håller på att förstöra hela västerlandet. det är väst oligarkins medier som håller på att förstöra sina egna länder. Och dom ljuger om allt föra att främja deras agendor och resets, så vi ska äga ingenting och vara gladas över det.

    Snacka om att äga motståndarsidan. Tuffa Meloni I Italien. Gör ingenting, För hon är en del av en elit som inte bryr sig ett skit, och som ljuger om allt för att främja det ny feodalistiska Globala Fascismen som håller att växa sig allt starkare.

    2
    5
 2. USA ger nya order till sina proxikrigare i Ukraina.
  När blir den svenska armén USA:s proxikrigare mot Ryssland?

  5
  23
 3. Bra, det har aldrig varit någon logik i att inte få slå fienden inne på hans egna territorium. Det var en korkad regel som USA satte upp.

  Nu kanske äntligen terrorbombningarna av Charkiv kan upphöra när HIMARS kan användas för att blåsa bort putteterroristernas robots- och raketställningar på andra sidan gränsen.

  23
  6
 4. ja det finns ju en betydande risk att lökkupol på Kreml försvinner i ett klot av eld.. undrar vad Putin gillar det!?

  20
  6
 5. Tucker Carlson sade för några veckor sedan att han är övertygad om att Bidenadministrationenen kommer att försöka starta ett direkt krig mot Ryssland allt för att omöjliggöra ett presidentval 2024.
  Dessa robotar kommer att föra ett krig kärnvapenmakterna emellan betydligt närmare,
  Västvärlden styrs av galningar tyvärr.
  Ryska svaret blir väl att ge Nordkorea långdistansmissiler,

  20
  45
 6. “– Ska de ryska trupperna kunna köras ut ur det här landet, då måste Ukraina kunna få fritt fram att själva bestämma vilka mål man vill angripa med de vapen man får. Blinken och Biden har bestämt sig för att ge lite carte blanche till regeringen i Kiev att själva bestämma vilka mål som ska bekämpas.”

  Att “skänka” vapen UPA till Ukraina är möjligheter till eskalering, kanske deltagande, UPA…
  MEN skulle inte Ukraina vinna en kort tid innan vår offensiven startade?

  16
  39

Kommentera