Nytt statligt bolag bör bygga kärnkraft

ENERGIPOLITIK. Tidöpartierna har utlovat en rejäl offensiv för svensk kärnkraft. Än så länge finns inga ansökningar om att bygga nya reaktorer och nu vill Sverigedemokraterna ta ett nytt grepp om Vattenfall, rapporterar Aftonbladet.

SD:s Tobias Andersson föreslår ett nytt statligt kärnkraftsbolag som helt ska fokusera på byggandet av ny kärnkraft. – Det skulle vara en bra lösning, säger SD-toppen Tobias Andersson.

Regeringen har lovat att det första spadtaget för nya kärnreaktorer ska tas under mandatperioden. Om regeringen ska kunna hålla sitt löfte är det bråttom. Som Aftonbladet tidigare rapporterat har Vattenfalls tidigare beräkningar visat att bara tillståndsprocessen tar fem till sex år.

Tidöavtalet slår fast att Vattenfall ska få direktiv om att upphandla ny kärnkraft, men flera ministrar har börjat tveka kring om det är nödvändigt.

-Pettersson är tveksam till om det behövs något nytt bolag, bättre att byta ledning i statliga Vattenfall och damma av planerna på de två planerade reaktorer, Ringhals 5 och 6, som hade varit klara idag om Vattenfall fått fortsätta sina planer, som stoppades av S och MP…

Sedan gäller det att arbeta parallellt, börja förbereda medan man väntar på tillstånd och köra alla tillståndsprocesser samtidigt. Ett år av förberedelser borde räcka.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Nytt statligt bolag bör bygga kärnkraft

 1. Tillståndsprövning i sex år eller mer! Lärde man sig ingenting när de förra tolv byggdes?
  Ringhals 5 och 6 var klara för byggstart när vettvillingarna stoppade bygget.
  Oskar 3 och Forsmark 4 tog under 5 år att bygga.
  Har vi blivit så ofantligt mycket mer korkade sedan sjuttiotalet och åttiotalet så att det krävs mångdubbelt med tid för samma sak idag?

  15
  • Kent.

   Idag är det utredningar ggr. två som gäller innan ens spaden tas fram inom allt, det ska smörjas med hög lön först innan, precis som en simpelt bygglov som tar ca 90 dagar innan beslut inom kommun.
   Får man avslag så är pengarna borta oavsett, lika sprittillsånd för en restaurang.

 2. Kärnkraftverk är oerhört dyra att bygga men kan sedan hållas i drift i princip så länge man orkar hålla på med underhåll och uppdateringar. En variant vore stagligt ägda kärnkraftverk som sköts av privata bolag som besitter expertisen.

  15
 3. Borgarna är fortfarande rädda att stöta sig med Partiet och de övriga socialisterna eftersom i deras ögon har de bara “lånat” regeringsmakten från Partiet och vill inte förstöra sina chanser till bekväma pensionärsjobb som landshövding eller liknande när Partiet återtagit makten.

  17
  3

Kommentera