Jättedamm i Nilen färdigfylld med vatten

UTRIKES. Etiopien har färdigställt den kontroversiella damm i Nilen som fått hård kritik av bland andra Egypten och Sudan. På söndagen avslutades den fjärde och sista fasen av fyllandet av dammen, meddelar den etiopiske premiärministern Abiy Ahmed, rapporterar Reuters.

Dammen väntas bli Afrikas största och producera omkring 15 terawattimmar per år. Etiopien har förhoppningar om att den ska bidra till att landet blir Afrikas största elexportör.

Egypten och Sudan har uttryckt oro för att dammen ska påverka vattenmängden i Nilen. Båda länderna är kraftigt beroende av floden för sin vattenförsörjning.

-Pettersson säger att etiopierna bygger dammar, ryssarna spränger dem…

Etiopien ska bli medlem i Brics vid årsskiftet tillsammans med Saudiarabien, Iran, Egypten, Argentina och Förenade Arabemiraten.

Dammens hemsida

***

TIDIGARE 2022-02-20 Nilens jättedamm börjar ge el

UTRIKES. Nu börjar Afrikas största vattenkraftverk producera el. Den kontroversiella Gerd (Grand Ethiopian Renaissance Dam) ska med tiden ge lika mycket ström som fem kärnreaktorer.

I dag genererar dammen energi för första gången, säger en etiopisk källa.

För Etiopien är detta ett prestigeprojekt som ska göra landet till en energistormakt. Men i och med att Gerd dämmer upp Nilen, en av världens största floder, har Sudan och Egypten protesterat högljutt ända sedan byggstarten 2011. De båda länderna ligger nedströms från Etiopien, och är extremt beroende av Nilens vatten.

Gerds fullskaliga kapacitet ska bli 5,15 gigawatt.

***

TIDIGARE 2020-06-22. Egypten och Sudan vill ha samtal om Nilen med Etiopien

UTRIKES. Egypten vill nu att FN griper in för att skaka liv i samtalen om Etiopiens enorma dammbygge utmed Nilen, skriver Reuters.

Dammbygget har lett till en konflikt mellan Etiopien och grannländerna Egypten och Sudan.

Egypten är till stora delar beroende av Nilen för sin vattenförsörjning och oroas för att den nya dammen riskerar att leda till färskvattenbrist. Landet vill se ett avtal som bland annat garanterar ett minimiflöde av vatten i Nilen nedströms om dammen.

Samtalen mellan länderna kollapsade i veckan, bara två veckor innan dammen är tänkt att öppna.

Läs mer på om Nilen på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

  • TIDIGARE 2013-06-11 Egypten hotar Etiopien med krig

Egypten är så förargat över Etiopiens kraftverks- och dammbygge vid Blå Nilen att en del politiker hotar landet med krig. Under ett krismöte sammankallat av Egyptens president Mohammed Morsi kom några egyptiska partiledare med hot om att skicka trupper till Etiopien för att sabotera dammbygget.

Under det televiserade krismötet ville de ivrigaste politikerna också hota Etiopien med lufträder, skriver den tyska tidningen Zeit. Ett utlåtande från mötet slår fast att inget ska få påverka hur vattnet strömmar i Nilen.

Etiopien är i färd att bygga ett kraftverk och en damm vid Blå Nilen. I Egypten befarar man att det kommer att minska vattentillförseln till Egypten.

I Egypten råder nu förvirring över hur saken ska föras vidare. Enligt Mohammed Morsis rådgivare är alla alternativ möjliga om dammen påverkar vattensituationen i Egypten. Problemet kommer att behandlas på ett möte mellan Nilens tre kuststater Egypten, Etiopien och Sudan.

Länderna har sedan år 1959 ett avtal om hur vattnet i Nilen ska fördelas mellan länderna. Enligt avtalet har länderna vetorätt till alla byggprojekt vid Nilen, men Etiopien har inte godkänt vetorätten för sina grannar.

Etiopien har förberett dammbygget redan i tre år, och dammen ska vara färdig om fyra år. Kraftverket invid dammen ska då producera mest elektricitet i hela Afrika.

Nilen är den enda vattenkällan för Egyptens drygt 100 miljoner invånare och ett krig med Etiopien kan vara en möjlighet att avleda uppmärksamheten från de stora problemen på hemmaplan men det är inte enkelt att genomföra – Sudan ligger mellan de två länderna.

Blå Nilen är tillsammans med den Vita Nilen de två floder som utgör Nilens huvudsakliga källa. Märkligt är att nyhetsreportage från Etiopien, Sudan, Somalia med flera länder oftast visar öken och elände trots allt vatten som rinner genom länderna. Dammbyggen finns flera efter Nilen, de ger energi, nackdelen är att floden blir reglerat och inte svämmar över som tidigare, då tillförs åkrarna inte flodens näringsämnen och bönderna blir hänvisade till konstgödsel.

blå nilen

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Jättedamm i Nilen färdigfylld med vatten

  1. 15 TWH? Det är ungefär vad dom 2 stängda reaktorerna vid Ringhals gav om året!

    Då får man lite perspektiv på vad galningarna har gjort med elförsörjningen i det här landet!

    31

Kommentera