Biden vill ha Vietnam som bundsförvant

UTRIKES. USA:s president Joe Biden lämnade G20-mötet i Indien för att räffa sin kollega Vo Van Thuong i Vietnams huvudstad Hanoi. Syftet med besöket är att öka handeln med kommunistlandet och den forne fienden rejält, för att på så vis skaffa sig ännu en bundsförvant i Asien med udd mot Kina, rapporterar AP News.

– Jag har fått ett samtal från ledaren i Vietnam, som desperat önskar träffa mig i samband med G20-mötet. Han vill upphöja oss till en betydande handelspartner, vid sidan av Ryssland och Kina, berättade Biden vid ett kampanjmöte med givare i Maine för några veckor sedan.

I en tid då Kinas ekonomi saktar in uppges Biden vara stolt över att Vietnam vill göra USA till en så kallad ”strategisk partner”, en ställning som Kina och Ryssland redan har. Det innebär bland annat att Vietnam kan bli ett alternativ till Kina när USA och andra västländer letar platser för nya fabriker.

– Vi är i en situation då en rad förändringar sker i världen. Vi har en möjlighet, om vi är smarta, att ändra dynamiken, sade Biden inför resan.

50 år efter Vietnamkriget, då USA stred på Sydvietnams sida mot Nordvietnam som stöddes av Kina och dåvarande Sovjetunionen, är det viktigt för USA att stärka banden till kommuniststaten. Mötet med Vietnams president Vo Van Thuong syftar till detta – för att ytterst att kunna konkurrera med Kina om de asiatiska ländernas gunst.

Handeln med Kina är fortfarande central för länder i regionen. Enligt Peterson Institute of International Economics kommer mer än 30 procent av ländernas import från Kina och 20 procent av exporten går dit.

USA:s handel med Vietnam har ökat sedan 2019, nu uppgår importen till 127 miljarder dollar (cirka 1 413 miljarder kronor). Men för att den ska kunna öka mer krävs enligt bedömare förbättringar på flera områden, som infrastruktur och kunskapsnivå hos arbetskraften.

Importen från Kina är dock betydligt större.

Gregory Poling, chef för Sydostasienprogrammet vid Centret för Strategiska och Internationella studier, anser att Vietnams utsträckta hand mot USA är en signal om att landet oroas av sin stora granne Kina.

-Pettersson säger att Kinas grannar är oroliga på samma sätt som Rysslands grannar. Kina har olösta gränskonflikter med Indien, Taiwan, Bhutan, Vietnam, Filippinerna, Japan, Malaysia och kanske något mer. Tidigare var Kina även rejält osams med Ryssland men där är det lugnt för närvarande. Joe Biden bygger samarbeten med Donald Trump vill isolera USA och bryta samarbeten.

Vietnam har runt 100 miljoner invånare.

Kinas territoriella krav i Sydkinesiska havet

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Biden vill ha Vietnam som bundsförvant

 1. Kommunist som kommunist!
  Inget konstigt alls i Bidens fall. Klart att ohyran dras till varandra!

  Men i den normala världen bland normala människor är det naturligtvis kvaliteten av vänner som räknas, inte kvantiteten!

  16
  36
 2. Biden är livrädd att han skall bli utan bundsförvanter i världen och endast ha de sedan 1945 ockuperade staterna Tyskland, Japan och Italien samt vasallstaterna i Europa kvar.
  Därför försöker han nu muta sig till en bundsförvant i kommunistiska Vietnam, verkar desperat.

  25
  65
   • Roger P
    Biden är ju kommunist och stor del av partiet Demokraterna är också kommunister, visste du inte det?

    11
    25

Kommentera