Ryska armén var näst starkast i världen, nu är den näst starkast i Ukraina

UKRAINA. Jens Stoltenberg pekar på framsteg, om än långsamma, i den ukrainska motoffensiven och på att landet om och om igen överträffat förväntningarna. – Ryska armén var den näst starkaste i världen. Nu är den näst starkast i Ukraina, säger Natochefen, enligt Europaportalen.

NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg, försvarsalliansen Natos generalsekreterare, besökte i dag torsdag EU-parlamentet för en utfrågning med ledamöterna i utrikes- och försvarsutskotten. Rysslands krig mot Ukraina stod i blickfånget, inte minst den pågående ukrainska motoffensiven.

– Det var uppenbart att den skulle bli extremt svårt. De gör framsteg. Kanske inte så mycket som vi hoppats på. Men de tar stegvis in mer mark, runt 100 meter om dagen, sade Stoltenberg.

Han försökte sätta motoffensiven i ett sammanhang där många analytiker helt dömt ut den ukrainska försvarsförmågan innan den ryska invasionen för halvtannat år sedan och att ryssarna under flera månader grävt ned sig och lagt ut flera försvarslinjer i väntan. Enligt honom har det knappt någonsin tidigare lagts ut så många minor på ett slagfält som nu.

– Utgångspunkten var att den ryska armén var den näst starkaste i världen. Nu är den ryska armén den näst starkaste i Ukraina. Och det är rätt imponerande av ukrainarna, sade Stoltenberg.

Natochefen tillade att krig i sin natur är oförutsägbara och att Nato och EU måste fortsätta stödja Ukraina genom vått och torrt.

– Vi måste vara med Ukraina inte bara i goda tider utan även i dåliga tider. Vi stödjer dem när de vinner och om de förlorar. Det finns inget alternativ till att stödja Ukraina. Det är en nödvändighet för att säkra fred hos våra medlemmar och se till att auktoritära regimer inte når sina mål genom att bryta mot internationell rätt och använda militärmakt.

Enligt honom är det viktigaste EU och Nato i nuläget kan göra för att hjälpa Ukraina är att se till att de vapensystem som hittills levererats faktiskt fungerar och kan användas. Han vill även se fler konkreta steg till att ammunitionsproduktionen i medlemsländerna stärks för att bistå det ukrainska försvaret.

EU-Nato-samarbete av högsta prioritet. Att stärka samarbetet mellan EU och Nato har enligt Stoltenberg varit en av hans viktigaste prioriteringar sedan han tillträdde posten som försvarsalliansens generalsekreterare 2014.

Vi delar samma värderingar och samma utmaningar, sade Stoltenberg och pekade på att 96 procent av EU-ländernas befolkning kommer att bo i ett Natoland när Sverige väl gått med.

Han ser samarbetsområden som cyber, rymd, viktig infrastruktur, militär rörlighet och olaglig migration där EU och Nato kan och bör samarbeta.

Försvarsutgifterna ökar. Nato har som mål att alla medlemsländer ska lägga minst två procent av BNP på sitt försvar, ett mål som länge inte nåtts av flertalet. Stoltenberg skönjer dock en positiv trend sedan den ryska olagliga annekteringen av ukrainska Krim 2014.

– Sedan dess har Nato gjort den största anpassningen av alliansen i modern historia. 2014 nådde bara tre medlemsländer tvåprocentsmålet. Nu når elva länder det och nästan alla har planer på att göra det inom ett par år, sade Stoltenberg som i år räknade med en ökning av försvarsutgifterna i Natoländerna med mer än åtta procent i reella tal.

-Pettersson säger som vanligt att hur kriget än går har redan Ryssland ledan förlorat, militärt, ekonomiskt och moraliskt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

36 thoughts on “Ryska armén var näst starkast i världen, nu är den näst starkast i Ukraina

 1. Enligt Andri Juso , GRU, har Mordor stora problem med produktionen av nya robotar som inte räcker till då lagren tryter.

  Under det gångna dygnet förlorade Mordor massivt med MBT, IFV, artilleri samt transportfordon, därtill förlorades massvis med orcher

  13
  3
  • Papegojan Dahlberg verkar bli mer desperat och förvirrad för var dag som går. Dumheterna och lögnerna hämtas direkt från krigsförbrytarens kloak, Tass. Det stinker obehagligt från rysstrollet Dahlberg.

   22
   13
   • Lannart Lindberg
    Din mentor tycks vara den senile krigsförbrytaren Biden, han som fuskade till sig platsen i Vita huset.

    3
    13
  • Samt Ukraina har bevisat att amerikanskt samt europeiskt luftvärn är kapabelt att bekämpa denna Mordors stolthet

   14
   4
   • Kretin
    Det var därför som ryssarna sköt bort all uranammunition som Storbritannien levererat med två robotar från Svarta havet och över nästan hela Ukraina till nära den polska gränsen. Båda robotarna träffade och orsakade detta krigs kraftigaste detonation när all ammunition exploderade och en hel kvadratkilometer rensades på all bebyggelse.
    Hela förloppet finns på YouTube, inklusive satellitbilder före och efter.

    1
    2
  • Håkan, kvinnor har deltagit i försvaret av Ukraina från början som i de flesta arméer i många länder.

   40
   12
   • Pettersson
    Kvinnorna brukar inte användas som frontsoldater, utan mer som sjukvårdare, ambulanspersonal, chaufförer m.m.

    16
    46
  • Ha ha ha ha……..!!
   Man tar sig för pannan Goldberg. Dina kommentarer blir allt mer desperata, tragikomiska och löjeväckande………

   33
   12
   • När man citerar ukrainsk tidigare minister, då är man enligt dig desperat, tragikomisk och löjeväckande. Undrar vad man då skall karaktärisera dig med.

    14
    42
 2. Tror Stoltenberg att hela den Ryska armén befinner sig i Donbass?
  Hur som helst så var det korkat uttalande eller en medveten lögn.
  Ryssland är starkare än någonsin militärt.

  24
  104
  • Gamling, om “Ryssland är starkare än någonsin militärt” varför har de då förlorat hälften av det de erövrade till slutet på mars 2022?

   Är det taktiska tillbakadragenden?

   51
   14
  • Ryssarnas elitförband inom 1 Guard Tank Army, 2mD Tamanskaya, 4TD Kantemirovskaya och 47TD befinner sig inte ens vid fronten och har så inte gjort på snart ett år.
   Ej heller 90TD som kommer från det Centrala militärdistriktet har synts till vid fronten detta år.
   Ryssland håller så pass mycket styrkor i Ukraina som dom anser sig behöva,
   För ryssen handlar det inte längre bara om att besegra Ukraina militärt, eftersom att västvärlden i princip förklarat Ryssland krig så ligger deras främsta fokus där.
   Ryssen producerar långt mer artilleriamunition och missiler än vad det samlade Nato kan göra.
   Ryssen spelar på sina styrkor, för dom handlar detta om ett utnötningskrig gentemot Nato.
   Vad tar slut först, Natos ammunition eller Ukrainas mobiliseringsreserv?
   P.S F,ö är Stoltenberg en sosse.

   22
   60
 3. Jens Stoltenberg är en helt världsfrånvänd “Pelle-Jöns”, lika betydelselös som den förening han är satt att basa över, NATO.

  30
  75
  • Om du resonerar så, har du kollat med din hanterare i Moskva, för rysspacket motiverar delvis kriget emot Ukraina med att de eventuellt, kanske ville bli medlemmar i den för Ryssland så farliga FÖRSVARSALLIANSEN NATO.

   40
   20
   • Per Molin
    Ryssland håller på och tömmer NATO:s ammunitions och vapenförråd, därefter är den föreningen helt tandlös.

    18
    31
 4. Ett tag var Rysslands armé den tredje starkaste i Ukraina, efter Ukrainas armé och Wagners PMC…

  41
  18
 5. Fenetylin och amfetamin delas ut till ukrainska soldater. Ryssarna har exponerat ett knarklabb på den Ukrainska sidan.
  Artikel om detta på Carl Norberg.

  24
  79
  • Oskar, och rysspacket delar ut viagra till sina mördarband så de kan våldta ukrainska kvinnor och barn, inklusive SPÄDBARN.

   44
   22
  • ja under ww2 användes krack kokain gick under namnet pervitin .
   det gav ju vissa fördelar åt tyskarna ! medan ryssars kör med vodka i rikliga mängder ? det är så illa att man ser på film när fyllona spränger sig själva i bitar!!!? och det är ju naturligt att Ukraina använder sig av prestation höjande medel . men det är ju i alla fall inte vodka som tycks ha motsats verkan! man kan ju gissa varför ryssarna börjar få ont om folk ??

   8
   13
   • Tvivlar jag på eftersom crackkokain uppfanns på 80-talet.
    Jag tror du tänker på amfetamin.

    9
    7
  • Kreml ljuger alltid så vad får dig att tro att de skulle tala sanning den här gången tovaritsch?

   39
   16
 6. det finns ingen som styrker att Ryssland haft en armé som klarar någotin ! om man går tillbaka till ww2 kan man konstatera att USA och dess allierade utrustade Sovjetunionen ! utan det hade tyskarna malt sönder Ryssland och dess ockuperades grannländer !?
  till det så skall man veta Stalin och kompani tog livet av fler ryssar än Tyskland lyckades med .. och och bara att studera krigföringen i diverse länder som Afghanistan eller andra trilskande satelitstater.
  det är mest prat utan någon substans.. vilken logiskt tänkande människa inser att det problemet med Ryssland är des storlek.
  Sovjetunionen yta motsvarade en tredjedel av jorden yta. men det går ju inte i dag det är en alldeles utmärkt taktik belöna trilskande satelitstater samtidigt som visar jihadister med fler var skåpet skall stå.. det är hög tid och lägger att avpolitera skurkstateer värden runt det enda man behöver ha klart för sig är att USA är en skurkstat!!?

  13
  11

Kommentera