Explosionen i Norrköping bedöms inte vara avsiktlig

OLYCKA. Ingen person är längre misstänkt för inblandning i explosionen i Norrköping i söndags. Den bedöms nu bero på olyckliga omständigheter. I en tidigare version angavs felaktigt att två personer var begärda häktade, skriver Åklagaren i ett pressmeddelande.

I söndags morse den 3 september inträffade en explosion med en efterföljande brand i ett bostadshus i Norrköping. Tre personer anhölls som delaktiga i händelsen. Efter kriminalteknisk undersökning bedömer nu åklagaren att ingenting tyder på att någon person avsiktligt orsakat explosionen. Ingen person är längre misstänkt för inblandning i explosionen, däremot är en person begärd häktad misstänkt för grovt narkotikabrott.

Polisen har förhört boende i huset och genomfört en omfattande kriminalteknisk undersökning med stöd av specialistkompetens vid polisens bombskyddsgrupp.

Jag har tagit del av kriminalteknikernas preliminära bedömning och drar slutsatsen att det inte finns några fynd eller iakttagelser som visar att någon person avsiktligt orsakat explosionen. Ingenting tyder på att någon person hanterat sprängmedel, vapen eller ammunition och inte heller någon form av brandfarliga eller explosiva föremål i hyreshuset. Vi tror inte heller att någon har hanterat eld eller sprängämnen på ett ovarsamt sätt, säger chefsåklagare Torsten Angervåg som leder förundersökningen.

Enligt honom tyder allt på att explosionen och branden kan ha en naturlig förklaring och bero på en rad olyckliga omständigheter.

Det kommer dock att ta lång tid innan den kriminaltekniska och brandtekniska utredningen är slutförd. Innan dess så kan vi inte med säkerhet säga vad som utlöste och orsakade denna mycket allvarliga händelse, säger Torsten Angervåg.

Nya brottsmisstankar: Den man och kvinna i 20-årsåldern som disponerade lägenheten som kriminalteknikerna bedömer att den initiala explosionen ägde rum i är inte längre misstänkta för något brott som rör explosionen eller branden. Ytterligare en man som varit anhållen misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse är frigiven och inte misstänkt för att medverkat till explosionen.

Undersökningen visar att det förekommit hantering av narkotika i lägenheten. Mannen som disponerade lägenheten är därför anhållen för grovt narkotikabrott och är begärd häktad för detta brott.

Det är tingsrätten som beslutar om när häktningsförhandlingen ska äga rum. Än finns ingen tid utsatt, men förhandlingen måste vara genomförd senast i morgon förmiddag, torsdag den 7 september.

Målnummer i Norrköpings tingsrätt: B 2986-23.

***

TIDIGARE 2023-09-03 Detonation orsakade storbrand i Norrköping, boende evakueras

BROTTSLIGHET. Vad som verkar vara någon form av detonation har skett i ett bostadshus på Luntgatan i centrala Norrköping. Det finns omfattande skador på fastigheten vilket innebär att polisen nu samverkar med Räddningstjänst och sjukvård för att säkerställa att alla personer i fastigheten är ok. Omfattande evakuering av den drabbade trappen och boende i närheten kommer att genomföras. Avspärrningar är upprättade för att blåljusmyndigheter ska kunna arbeta.

Efter vad polisen vet just nu finns inga uppgifter om skadade personer. Över 60 personer har evakuerats, men det är folk kvar på balkonger.

Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse men varefter kan brottsrubriceringen ändras. Presstalesperson i beredskap är aktiverad. Händelsenotisen kommer att uppdateras.

UPPDATERAT 08:54

Antalet lindrigt skadade personer är nu uppe i 8 personer. C:a 150 personer är evakuerade.

Polisen utreder kopplingar till tidigare våldsdåd i Norrköping.

Polisen

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Explosionen i Norrköping bedöms inte vara avsiktlig

 1. Elsparkcykel? Jag tycker att det är bra om vi inte köper olja utan istället kör på egenproducerad el. Oljeländerna tar för mycket betalt tex Saudi som betalar Ronaldo en miljard för att spela fotboll.

 2. Sedär, ett kinesiskt skitbatteri till som flög i luften. Och quislingen Kristersson lanserade idag en rad budgetförslag som kommer göra att vi får samsas med ännu fler kinesiska skitbatterier på vägarna.

  Att sossar bedriver sossepolitik är ju inget som förvånar även om de är motbjudande, men att Kristerssons förment borgerliga regering fortsätter med samma skit, istället för att styra upp eländet, är rent ut sagt förjävligt. Är enda hoppet att SD blir så stora någon gång i framtiden att de kan bilda regering själva?

 3. Är det någon som laddat en elsparkcykel i lägenheten, eller är det någon som destillerar om spriten utan att späda ner den?

  1
  1
 4. Bara att föra in så kraftigt sprängmedel i ett bostadshus, bör väl kosta minst 15 års fängelse och obligatorisk utvisning.

 5. Där ser man vad en elsparkcykel kan åstadkomma. Vilken slutsats drar MSB och Regeringen?

  Hur ofta får något hända i framtiden då det fortfarande är en olycklig omständighet. En lokal händelse så allmänheten kan vara lugn som det också brukar heta.

  För alla dem som drabbades så var det mer än en liten händelse.

  • Det ser man först (eventuellt) när länk till påståendet tillhandahållits. Eller så får man vänta på vad kriminalteknikerna säger. Fast man kan ju tycka att det vore bättre om de berättade lite grand för att stävja ryktesspridning. Men det är ju Sverige…

 6. Har info om att så kallat “Elfordon” var inblandat i antändningen.
  Kanske dags att förbjuda parkering av sådana i närheten av, inne i Bostadshus.
  Troligen så väntar man tills det blivit en större brasa…

 7. Jag vill minnas att det var en explosion i Luleå någon månad eller år tillbaka som orsakades av en sprayburk med luktförbättrare som lämnats på spisen och exploderade för att plattas var eller slogs på. Ytterväggen flyttade på sig vid explosionen.

  Antingen någon som klantat till det eller någon som kokat meth.

 8. Den sista idioten är ännu inte född. Det var någon i Lund häromåret som ugnsbakade en gasflaska och när hela spisen “rivstartade” följde delar av fasaden med ut på gräsmattan, inte utan att man känner viss sympati för idiotens katt, måste vara pinsamt att ha sådana ägare.

  10
 9. Om inte polisen varit på plats vid Påskupproret så hade inget hänt, och ingen skadats, skriv nu in det i dagböckerna tills nästa gång?

  Måste bero på klimatet, lika självantändande skog att saker exploderar av naturliga orsaker, utanför restauranger och portar?

  13
 10. Tänk att bara “olyckliga omständigheter” kan ha en sådan kraftig sprängverkan…

  30
  1

Kommentera