“Sprängningar” är bättre än att man dödar

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Redan i mitten av augusti hade 109 sprängningar inträffat i år. Om utvecklingen fortsätter i samma takt finns en risk att rekordet från 2019 med 133 sprängningar slås, rapporterar SVT.

2023 fick en dyster inledning när det gäller sprängningar när våldsvågen i Stockholm slog till. Sedan dess har det sprängts på flera håll i Sverige, bland annat nu i veckan med explosioner i både Göteborg, Norrköping och Nyköping, men det “sprängs” över hela landet, även på små orter.

David Sausdal är kriminolog vid Lunds universitet. Enligt honom är det inte ovanligt att en viss kriminell metod lätt sprids inom ett land eller en stadsdel. – Att man har många sprängningar är också en konsekvens av att man har mycket gängkriminalitet, säger han till SVT Nyheter Öst.

-Pettersson tycker att ordet sprängningar är fel, spränger gör man i gruvor och byggen osv. Här är det fråga om bomber och terrordåd. Jag håller inte med om att det är bättre att “spränga” än att döda. Det beror på vem man mördar.

Det är inte Ukraina på bilden utan radhus på Lingonrisgränd i Hässelby, västra Stockholm som bombades förnågon dag sedan. Våldet beror på friskolorna säger S.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on ““Sprängningar” är bättre än att man dödar

 1. Jag håller med Pettersson. Varför inte använda det rätta benämningarna. Terrorism i Norrkoping och mordförsök i Malmö. Dubbla strafftiden för de som kastar sten på polisen.

  24
 2. Där har alltså SVT lyckats krysta fram uppgivenhetens nya ansikte. David Sausdal får här representera hur man resonerar när man har givit upp. När det nya normala har lagt sig som en våt filt och insikten om att det är helt kört, etsat sig fast i det lilla uns av sinnesnärvaro som ev. återstår. Här handlar det definitivt icke om att bekämpa och eliminera dårskapen. Nej, bara att ty sig till det möjligen minst onda. SVT kan verkligen konsten att hitta folk som har lika mycket otur när dom tänker, som dom själva !

  40
 3. Sprängningar görs, som sagt var av yrkesfolk i gruvor och vissa byggen. Bombningar med det vilseledande ordvalet “sprängning” är väl tecken på att vissa vill dölja den bristande säkerheten i samhället? Speciellt om man är ansvariga för det. Likadant med att knivskador blir kallade stickskador osv. Den gamla rödgröna regeringen borde ha extremt intresse att tona ned den urusla säkerheten i samhället. Många brottsoffer med mycket mänskligt lidande trängs på PK-altaret.

  36

Kommentera