C-5 Galaxy landade i Malmö

MILITÄR. Ett av världens största transportflygplan – en Lockheed C-5 Galaxy tillhörande det amerikanska flygvapnet – landade i förmiddags på Malmö Airport, skriver Sydsvenskan, bakom betalvägg.

Lockheed C5 Super Galaxy

Planet har flugit nonstop från Travis i Kalifornien.

Vad det gör i Sverige är oklart.

Det vet jag inte. De har ansökt om och beviljats tillstånd att komma in i svenskt luftrum och sedan landa, säger Fredrik Helmertz, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten.

Flygplanstypen, tillverkat i 131 exemplar, är 75 meter långt och väger drygt 170 ton.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “C-5 Galaxy landade i Malmö

 1. Om den nya Regeringen behöver lite extrapengar för att finansiera NATO kan de börja med att ta hälften av de 6,5 miljarderna som Sossarna anser att Malmö kan slösa bort på att destabilisera Sverige .
  Den finns många sådana tokutgifter att spara på .
  Nu ser vi äntligen ljuset i tunneln .

  27
  4
 2. Det har sagts förut, Sverige är redan de facto medlem i NATO. Med fördelen att ännu inte hållas till 2%-gränsen.

  Ett formellt medlemskap, som Sverige slåss för, binder medlemmar att lägga 2% av sin BNP på militären plus att bidra till NATOs gemensamma kostnader på drygt 40 miljarder. Sverige ökade sin försvarsbudget rejält 2022 och ligger nu på 1.2% (4:e sist av medlemsländerna). Var resterande ökning ska komma från varje år vet ingen ännu. Kanske går det att vrida ur lite mer inom dyr åldringsvård och pensioner. Och glöm inte skattehöjningar.

  25
  3
  • Korrektion/edit…medlemsländers bidrag till NATOs gemensamma kostnader (admin o dyl) räknas in i den totala summan (alltså 2% av BNP), alltså INTE plus, som nämndes ovan.

   6
   2
   • Jag kan inte riktigt förstå det här med NATO.

    Vi går med i en försvarsallians och måste lägga mer pengar på försvaret!

    Det borde väl rimligtvis vara tvärtom?

    13
    6
   • Kalasbetalaren. Sverige hade långt innan vi bestämde oss för att gå med i NATO beslutat att höja försvarsutgifterna till två procent av BNP, så NATO kostar inget eller obetydligt extra.

    På 1960-talet betalade Sverige dubbelt så mycket till försvaret, 3,5 – 4 procent av BNP och ändå hade vi lägre skatter totalt då. Man kan nog räkna med att NATO gör Försvaret billigare om vi ska ha ett förvar värt namnet.

    15
    8
  • Ett medlemskap i Nato innebär bland annat att Sverige förväntas bidra med personal till Natos politiska och militära strukturer. Utöver det ska Sverige bidra till Natos gemensamma budget med omkring 600–700 miljoner kronor per år.

   Därutöver är det uttalade målet för alliansens medlemmar att använda minst två procent av BNP till försvarsutgifter i enlighet med Natos försvarsinvesteringsåtagande (Defense Investment Pledge) som fastslogs vid Natos toppmöte i Wales 2014. Sverige fortsätter att investera i försvaret. Sveriges sammanlagda försvarsutgifter beräknas, i enlighet med Natos definition, nå två procent av BNP år 2024.

   Natos medlemsstater har även en ambition om att avsätta minst 20 procent av försvarsutgifterna för materiel, forskning och utveckling.

   13
   10
   • Jag är inte ute efter att diskutera siffrorna i sig eller medlemskapet.

    Tycker bara det är konstigt att vi med ett samarbete tvingas betala mer.

    3
    3
 3. Berörd personal får säkert veta, men om det sladdras för mycket bland kreti o pleti så blir nog den lede fi väl nyfiken.

  19
  1
 4. Varför får vi i Sverige inte veta vad som pågår?
  Jävligt konstigt och skumt.
  Är Sverige satt under förmynderi av USA?

  36
  42
  • Oskar
   Jag håller med dig.
   Med tanke på relationen med Ryssland så är det illavarslande.
   Regeringen använder tydligen dubbla måttstockar när man benömer hotbilden från Ryssland respektive Islam.
   I det sistnämnda fallet vill man till och begränsa våran grundlagsskyddade fri och rättigheter för att skydda oss som dom påstår.

   36
   40
   • Ja vi borde ha samma informationsutbyte som du har med Ryssland, där du slickar
    i dig alla lögner som dom häver ur sig! Nu när vi är på väg in i Nato( som jag inte
    varit förespråkare för) Så kan dom väl inte trumpeta ut alla samarbete inför allmänheten. Sen är det ju skillnad på Nationalbudgeter, Ryssarna ligger väl på 10%
    Sverige på 2 % av BNP, tack vare att idiotiska politiker här i landet uppfann fred
    för evigt, vilket andra inte brytt sig om ?

    4
    1

Kommentera