S vill utreda om koranbränningar är hets mot folkgrupp

ISLAM. Socialdemokraterna vill se över lagstiftningen i förhållande till koranbränningar. Det meddelades på en presskonferens med partiledaren Magdalena Andersson och Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson för partiet. – Det bör utredas om bränning av religösa skrifter under vissa omständigheter kan räknas som hets mot folkgrupp, säger Ardalan Shekarabi.

Socialdemokraterna vill även utreda om det går att ändra i lagen om förargelseväckande beteende för att stoppa koranbränningar.

Regeringen har tillsatt en utredning om ändringar i ordningslagen. Magdalena Andersson menar att den tar för lång tid och att det fattas stöd för en sådan förändring i riksdagen.

Samtidigt pekar hon på att en sådan förändring skulle kunna öppna för att främmande stater skulle kunna utöva påtryckningar.

– Det finns andra vägar framåt, alternativ som skulle kunna hantera situationen. Men innebära en mindre förändring än ändringar i ordningslagen, säger Magdalena Andersson.

Hon menar att ett sådant förslag skulle göra att polisen inte behöver göra svåra säkerhetsbedömningar samtidigt som den skulle vara religionsneutral.

Vi vill titta på om det finns andra alternativ som innebär en så liten förändring av våra lagar som möjligt, säger Magdalena Andersson (S)

-Pettersson undrar om Magdalena Andersson (S) har glömt bort att koranbränningarna började i Sverige när hon var statsmininister och att det ledde till koranupploppen påsken 2022. Då var det viktigare att blidka kurderna som hade en representant i riksdagen som stödde S.

Amineh Kakabaveh och Magdalena Anderson efter att S lovat stöd till kurderna vilket gjorde Erdogan förbannad. Det var också S som ansökte om Nato-medlemskap och skrev avtalet med Turkiet som Erdogan påstår att Sverige inte följt.

Koranbränningar inget nytt:

2010 Pastor Terry Jones i Florida meddelar på Youtube att han ska bränna koraner till tioårsminnet av 9/11. Det leder till våldsamma protester i Afghanistan, med ett trettiotal dödade. Pastorn genomför sedan ett antal koranbränningar i USA 2010-11.

2010 En fransk bloggare publicerar en film där han tänder eld på en koran och urinerar på den. Bloggaren grips av polis men släpps utan rättegång. 

2011 Politikern Sion Owens som kandiderar för British National Party till parlamentet i Wales bränner en koran i ett klipp på nätet. Gärningen fördöms av David Camerons regering som menar att den strider mot grundläggande värderingar i ett samhälle som präglas av mångfald och tolerans. Owens grips av polis men släpps utan rättegång.

2019 Den antimuslimska organsationen Sian – Stoppa islamiseringen av Norge – bränner koraner vid sina offentliga möten runt om i Norge.
Den danske advokaten och aktivisten Rasmus Paludan börjar genomföra koranbränningar vid offentliga möten.

2022 Rasmus Paludan genomför en Sverigeturné med koranbränningar vilka leder till koranupploppen.

2023 Salwan Momika och Salwan Najem genomför en rad koranbränningar i Stockholm.

Det har säkert förekommit koranbränningar i andra länder också.

Majoriteten av världens länder har inga lagar mot hädelse.

En studie av Pew research center förra året visar att 79 av de 198 undersökta länderna har lagar eller andra regelverk mot hädelse, det vill säga uttalanden eller handlingar som är nedsättande mot Gud, troende eller föremål som anses heliga. 

Bland exemplen finns 18 länder i södra och mellersta Afrika och 17 i Asien, 14 i Europa och 12 i Sydamerika. Europiska länder med blasfemilagar är Österrike, Finland, Tyskland, Irland, Italien, Montenegro, Spanien och Schweiz. I Europa finns 45 stater, 8 av dem har hädelseförbud.

Varför ska Sverige diskutera lagändringar för att blidka muslimer? Be dem se över sina egna lagar innan de kritiserar andra.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “S vill utreda om koranbränningar är hets mot folkgrupp

 1. Ska då folkgrupp även definieras utifrån vad människor läser och dyrkar? Det gör att begreppet folkgrupp blir något annat än det var. Vi har redan religionsfrihet i Sverige. Men “folkgruppen korandyrkare” hotar bl.a. folkgruppen “nu ska vi läsa-utbildade” med terror och våld för att någon, som brände koranen, viftade med svenska flaggan och utnyttjade Sveriges yttrandefrihet av helt okända skäl. Varför ger myndigheterna utländska aktörer fria händer på svensk mark. Ingen visste hans bakgrund eller syften. Det tycker jag är riktigt skumt. Apropå många äldre svenskars första lärobok i skolan. https://www.bokstugan.se/bokbilder/14902.jpg

 2. Sossarna byter åsikter med sådan fart att vi skulle kunna driva hela Sverige om man kunde utnyttja kappvändningen.

 3. Enligt en tidigare JK(sozze så klart) kan inte 8 miljoner Svenskar vara en folkgrupp. Däremot anser han att 2 miljarder muslimer är det.

 4. För 80 år sedan var vi också undfallande mot ett annat hot utifrån. Då var det t.ex. inte okej med ett revynummer där man klätt upp en figur till häst på en scen. Det där måste vi påminnas om än idag och, konstigt nog, mest av de som vill inskränka vår yttrandefrihet nu. Men idag har vi verkligen fått in en trojansk häst…

  21
 5. Vill vi att det blir Magdalena med Shekarabi som sin närmsta rådgivare som ska bestämma över oss efter nästa val?

  16
 6. Fortfarande är det så att ingen svensk, menar nativ svensk (ingen som vågar?) har bränt koranen vad jag vet. Paludan kanske har svenskt medborgarskap men dock inte svensk. Om det ska göras utredning om hets mot folkgrupp så borde det till att börja med att utreda vem och vilka som bränner koranen och syftet. Menar att det finns främmande makt som gör och ställer till det för Sverige på olika sätt, mycket för att bromsa ett Nato medlemskap. Att ändra lagen gällande yttrandefrihet är ingen lösning, däremot borde det finnas något i riktningen att vara svensk medborgare för att nyttja vår yttrandefrihet. En utredning som utförs i regi av sossarna är hyfsat förutsägbar. En rekommendation är att utreda vad arga Maggan syftade på när hon upprepat hävdade att Sverige har fullt ladorna, viket nu borde ha varit en tillgång.
  Politik för mej är att prata med varandra för att lösa problem, inte att stänga ute, det är något helt annat som har släktskap med mobbing.

  17
  2
 7. Det verkar vara dålig kvalitet på PK-debattörerna nu för tiden. Dom orkar ju inte med att stå upp för sin åsikt när dom får mothugg. Dom slingrar sig på allehanda vis och skyller på :
  * Att dom känner sig kränkta.
  * Att motdebattören har en fobi.
  * Att motdebattören är främlingsfientlig.
  * Hets mot folkgrupp.
  * Konspirationsteorier.
  * Rasism.
  * Hat och hot.
  * Populism.
  Hjärntvätten sätter sina spår…

  32
 8. Den Arga sade inget om det skulle vara förbjudit att bränna Svenska flaggan, så då får
  vi väl anta att det ska vara tillåtet, det drabbar ju bara en Nationalstat, så det är väl inte
  så noga?

  33
 9. Under rubriken förargelseväckande beteende skulle man kunna sortera in Sossarnas
  vanstyre av Sverige under två Mandatperioder! En sådan oförskämdhet mot Svenska
  folket som Sossarna presterat är häpnasväckande lågt !

  35
 10. Danmark har i praktiken snart blasfemilagar mot religion och de har det redan mot nations och vissa föreningssymboler, flaggor främst.

  Synd att man inte gjorde satir av och “skändade” islam mer i början. Med en rakryggad regering som inte under några omständigheter vikt sig inför kränkta muslimer utan tvärt om påtalat att detta gäller i ett modernt land hade det gjort Sverige mindre attraktivt att immigrera till förmodligen.

  HMF måste bort, hur kan lagrådet tillstyrka lagar som står i strid mot grundlagen?

  33
  1
 11. Definiera alla folkgrupper först, så vi vet vilka de är. Därefter till Riksdagen för godkännande.

  24
 12. Tycker Haggan Maggan ska ta itu med problemen i Botkyrka och visa att hon är seriös när hon pratar om ordning och reda .
  Snacka går ju , men få något gjort verkar inte vara hennes paradgren .
  Och ska man vara allvarlig så är det farligt när politiska partier tappar kontrollen .
  Det börjar bli för många sossestyrda kommuner som har tappat greppet .
  Oredan går som en blixt genom hela sosseorganisationen .

  36
 13. Detta har redan prövats av domstolar och muslimer är inte en folkgrupp. Det är dessutom den största religionen i världen och i så fall skall andra religioner ses som vad de är, dvs minoriteter som bör skyddas mot t ex hets.

  34
 14. Islamisten El-Haj (S Malmö) har nu tagit full kontroll över det en gång så framgångsrika Arbetarpartiet.

  Vem vet om vi ser Arga Andersson (S) i burka i nästa partiledardebatt med El-Haj i bakgrunden.

  EN RÖST PÅ (S) ÄR EN RÖST PÅ ISLAMISM OCH FASCISM.

  44
 15. Ja då är det väl dags att utreda 1 majtåget och demonstrationerna.
  Att marschera med röda fanor efter Rysslands invasion av Ukraina är väl inte så lämpligt, ytterst kränkande är vad det är.
  Förbjud 1 maj demonstrationer omedelbart det är gammalt unket och förlegat.
  Så Socialdemokraterna lägg ner era planer på avyttringen av yttrandefriheten eller ni blir mer dumförklarade än ni redan är.

  37
  1

Kommentera