Nya miljarder till ukrainska vapen?

UKRAINA. Inom EU diskuteras ett nytt stöd på 20 miljarder euro, motsvarande 237 miljarder SEK, för att finansiera vapenleveranser till Ukraina på längre sikt. Frågan ska tas upp när försvarsministrarna träffas idag i spanska Toledo.

Fábrica de Armas i Toledo (vapenfarik söder om Madrid) är värd för det informella ministermötet om försvar. © EFE Ismael Herrero

”Vi måste förbereda oss på ett långsiktigt krig och intentionen med ett långsiktigt och uthålligt stöd till Ukraina, den delar regeringen”, säger försvarsminister Pål Jonson till Ekot.

På dagordningen stod ett nytt förslag om att upprätta en stödfond Ukraina för åren 2024–2027. Fonden föreslås årligen uppgå till högst fem miljarder euro, sade EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell efter mötet. Det andra förslaget är att öka på målet för antalet ukrainska soldater som tränas i EU med ytterligare 10 000 till totalt 40 000 innan årets slut. Hittills har runt 25 000 ukrainska soldater tränats i EU-länderna.

Ungern sätter sig på tvären på grund av att Ukraina satt upp en ungersk bank på sin svarta lista för att bankens affärer gynnar Rysslands krigsföring.

Nya stridsflygplan är aktuellt just nu, Polen och Slovakien har redan skickat Mig-plan. Danmark och Nederländerna är på gång med F-16 och Sverige har öppnat för möjligheten att skicka Jas Gripen till Ukraina.

EU23 Toledo

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “Nya miljarder till ukrainska vapen?

 1. Personligen tycker jag att frågan är så stor och komplex så respektive lands befolkning ska få säga sitt genom en folkomröstning. Det skulle vara demokratiskt något som politikerna i Sverige säger sig värna.

  6
  13
  • Krig och försvar på hemmaplan eller i närområdet kanske kräver lite snabbare beslut än vad som kan tas genom en folkomröstning?

   13
   1
   • Det gäller Ukraina, en folkomröstning behöver inte ta så lång tid med den digitala teknik som finns. Politikerna är väl heller inte kända för att ta snabba beslut.

    3
    13
   • Folkomröstning… villa alternativ?

    1. Ska vi försvara oss tills ryssarna lämnar landet?

    2. Ska vi lägga ner vapnen och bli massakrerade, sönderbombade, bestulna på alla naturtillgångar och upphöra att existera som Kreml har sagt?

    13
    1
 2. Det är två småpojkar som bråkar om vems hinken, spaden och den lilla leksaksbilen tillhör?
  Det blir handgemäng så att både mjölktänder och hårtofsar ryker!
  Hinken och leksaksbilen ligger redan i småbitar, men slagsmålet går ändå vidare!
  Nu kommer pojkarnas pappor, Pelle och Birger till undsättning.
  Pelle hämtar en hammare och Birger har ingen hammare men lånar en av sin granne, men även en nyslipad kniv. Tillhyggena ges till grabbarna under vilda hejarop!
  Satkärringen Ulrika står i det öppna fönstret och gastar och kommer springande med köttyxan som hon ger den ena pojken.
  Kvarterets fyllo Julliuz slickar i sig dom sista dropparna ur helpavan, krossar den mot en sten och räcker stolt den ena sylvassa halvan till Birgers grabb.
  Nu är hela kvarteret i uppror och vild extas och alla törstar dom efter blod och lemlästade döda småpojkar!

  Nja, så fungerar det naturligtvis inte i det verkliga livet, det förstår ju var och en, så galna och primitiva är ju ändå inte människan, eller hur?

  24
  45
  • Bra beskrivning av ryska undermänniskor! Var dom än visar sig blir det bråk. Den här gången åker de på storstryk!

   34
   19
 3. Att stoppa terrorstaten Rysslands framfart är en viktig investering. Motar man dom inte på ett tidigt stadium kan det bli betydligt kostsammare.

  63
  36
 4. Så går det när extremister/socialister styr (vanstyr)
  Men i stort sett hela EU består ju av inkvoterade dårar, korrupta fyllon och totala oduglingar!

  -Precis som Petterssons blogg som tyvärr också nerlusats av vänsterdrägg.

  64
  113
  • BSS, ni Nazister är just bara nazister, på samma nivå som kommunister.
   Historiens avskräde, är vad ni är.

   39
   23
   • Per Molin
    Jag tycker att BSs är en klok människa……….Så den etiketten jag klistrar på honom blir “klok”.

    24
    40
   • G.Senil
    Att du kallar någon klok, är lika mycket värt som om en fluga kallar en ”maträtt” delikat…😁🌰

    19
    9
  • ja Putin har skitit i det blå skåpet! det är det ju ingen tvekan om ! men nu gäller det ju att rädda välfärden i dom civiliserade länderna . och man kan ju konstatera att islam är inte en civiliserat religion eller vad man nu vill kalla det! så i framtiden får man sluta bränna koranen och istället bränna muslimer och då gärna mullorna sån piskar upp hatet . detta istället för häxor som är dom vanliga offrens prästerskapet. det är lika omöjligt att dränka häxsor som att kasta dom från taken och det är ju uppenbart att kärringarna i dag behöver skydd mot sina totboys?

   2
   3
 5. Ungern har sjunkit som en sten i mina ögon. Dom stötar Ryssland genom att inte ratificera Sveriges Natoansökan. Jag har tidigare tyckt att EU varit taskiga mot Ungern. Men börjar förstå att det finns en anledning.

  52
  33
 6. Ungern är pigga på att förespråka att Ukraina ska ge territorium för fred.
  Frågan är hur mycket av Ungern är Orban villig att kompensera Ukraina med för förlorat territorium till Putte? Om Ukraina avstår Krim är Orban villig att ge halva Ungern till Ukraina i kompensation? Aggressionskrig kan aldrig tillåtas lyckas för då är vi tillbaka till tiden där arméerna marscherade kors och tvärs genom Europa.

  52
  23
  • Vad anser du om Natos angreppskrig mot Serbien 1999?
   Serberna tvingades ge upp efter drygt 40 dagars bombkrig.
   Dom stod inför två dåliga alternativ, antingen att bombas sönder och samman och förlora Kosovo efter det eller att ge upp och förlora Kosovo men rädda resten av landet från total förstörelse.
   Surt som attans för serberna men dom valde det minst dåliga alternativet smarta som dom var.
   Ukraina kommer att förlora det här kriget, hade dom valt,förhandlings alternativet Februari-Mars 2022 då hade dom också kommit undan med förlusten av deras mest rysk inspirerade områden, Krim, Donetsk och Lughansk.
   Områden som är befolkade med människor som högerextremisterna i Kiev ändå inte vill beblanda sig med.
   Nu tror jag faktiskt att den ukrainska statsbildningen kan upphöra att existera.
   Ungern har anspråk i Transkarpatien som historiskt är ungerskt område.
   Kan absolut bli så att det oblastet helt i enlighet med folkviljan ansluter sig till Ungern om ett eller två år.

   26
   45
   • “Nu tror jag faktiskt att den ukrainska statsbildningen kan upphöra att existera.”
    Tovaritsch, jag är ärligt talat nyfiken på hur du tror att det ska inträffa? Vilket eller vilka scenarion ser du framför dig där Putte och hans terrorister kan vända situationen vid fronten och inleda något eller några lyckade offensiver?

    Putteterroristerna flyr på södra fronten, vid Kupiansk har alla putteterroristanfall sedan de påbörjade sin offensiv i juli misslyckats. Idag är de styrkor som putteterroristerna håller i Bakhmut inlåsta, de kan inte anfalla och de kan inte dra sig ut.

    34
    14
   • Mikael, man förhandlar inte med nazister, det försökte idioten Chamberlain, med känt resultat.
    Det går inte heller med Putin eftersom han har samma ambitioner som eran förebild, Hitler.
    Tyvärr kommer många normala människor att dö, innan Putin och hans patrask får sina straff.

    24
    9
 7. Det är enbart Ungern och Österrike som törs säga ifrån till den NGO styrda västvärldens makt elit.
  Och EU är en toppstyrt diktatur som bestaffar länder som motsäger sig deras agenda.
  Tvång är diktatur per definition.
  Man skiter fullständigt i det Europeiska och Ukrainska folket när dollar sedlarna vankas.

  “Som Putin sa……..
  att Kievregimens agerande är väldigt märkligt. Den är totalt cynisk och beter sig som om den kastar in någon annan nations folk i en närmast given och meningslös död i proxykriget mot Ryssland”.

  33
  54
  • Vad Putin sagt om Kievregimen stämmer ju snarare mer på ryssarna själva. Är det några som dör en meningslös död i Ukraina, så är det folk i de södra och östliga republikerna av Ryssland. Riktiga ryssar undantas eller smiter.
   Ukrainare står i kö för få att försvara sitt land. Knappast så att etniska ryssungdomar gör det.

   Men det är ju så, att en lögnares/bedragares enda möjlighet att vara konsekvent, är att ständigt vrida sanningen 180 grader.

   48
   19
  • Hur bottenlöst korkad är du Gammal kommunist kan man verkligen fråga sig?
   Kievregimen har kastat in en massa människor i ett totalt meningslöst krig.??!!
   Det är din idol krigsförbrytare och folkmördare Vladimir Putin som har kastat in en massa människor i ett totalt meningslöst krig.
   Om du någongång i ditt liv kommer underfund med vilken onska du så djupt försvarar och beundrar så får säkert stora problem med att fortsätta ditt liv.

   52
   24
   • Kent
    Om det någonsin fanns en situation där Responsibility To Protect (R2P) kunde motiveras, så är det i östra Ukraina före invasionen där 14 000 etniska ryssar hade dödats innan Ryssland gick in i landet.

    Under 2016 rapporterade Amnesty International och Human Rights Watch att SBU driver hemliga interneringsanläggningar där civila hålls incommunicado och utsätts för olämplig behandling och tortyr.

    2017 uttryckte HRMMU oro över en situation med åsikts och yttrandefrihet i Ukraina som var begränsad.
    Enligt FN rapporter drar SBU fördel av bred tolkning och tillämpning av den ukrainska strafflagen mot oberoende ukrainska journalister, bloggare och medieaktivister.

    Nu har även Zelensky ställt in valet i landet.
    “Den tidigare CIA-analytikern Larry Johnson i en intervju med Redacted.
    Landet kollapsar ekonomiskt och presidenten Volodomyr Zelensky kan inom kort avsättas i en statskupp, på grund av missnöjet efter krigsfiaskot, bedömer han” .

    Så vem står igentligen på folkets sida i Ukraina?

    26
    47
   • Tovartisch Gammeldags Ryss nu är du där med dina lögner igen.
    “… i östra Ukraina före invasionen där 14 000 etniska ryssar hade dödats…”

    Det där är bara Kreml propaganda som du spyr ur dig. Bara för att du upprepar lögnen blir den inte mer sann. Det är fortfarande en lögn och kommer att förbli det.

    Majoriteten av de tusentals som dödades under terroristaktionen mellan 2014 och 2022 dödades i början när putteterrorister mördade ukrainska soldater, poliser, tjänstemän, kvinnor och barn med flera. De gjorde exakt samma sak då som de senare gjorde i andra ukrainska byar och städer när de ockuperade dem i början av den fullskaliga invasionen.

    Efter att putteterroristerna misslyckats med sitt kuppförsök och den ukrainska armén tryckt tillbaka terroristerna för att sedan stabilisera fronten blev det en frusen konflikt där situationen i princip var låst.

    32
    15
  • GS, du missbrukar att kalla dig Svensk. Som Svensk är man ingen medlöpare till en krigsförbrytaren Putin.

   30
   14
   • Helt rätt Lennart! GS borde snarare ta som signatur namnet på den norske politiker som ledde en förrädarregering i början på 40-talet och som avled av akut blyförgiftning 1945.

    15
    7
 8. Orban fanns inte 1956 han föddes 1963. Så någon påverkan från denna ryssinvasion finns inte i i honom.
  Hans politiska bana inleddes redan före Berlinmurens fall som politisk sekreterare i Ungerska kommunistpartiets ungdomsförbund (KISZ).
  Ränderna går inte ur.

  Än en gång. Att Ungern inte ser till att ratificera svenskt NATO inträde, är inte ett problem för Sverige – det är ett problem för NATO.

  44
  19

Kommentera