Med tåg genom krigets Ukraina

UKRAINA. Ukrainarna kommer inte att ge upp men de behöver fortsatt stöd från omvärlden för att vinna kriget, skriver Jonas Sjöstedt, tidigare ledare för Vänsterpartiet som har rest och träffat människor i krigets Ukraina.

Jonas Sjöstedt i Ukraina

De är tacksamma över stödet till Ukraina, inte minst det militära. Upphör stödet skulle landet vara förlorat, skriver Jonas som var i Kiev och träffade vänsteraktivister och fackföreningsfolk. Precis som Tanja var de kritiska mot korruptionen och de oligarker som styrt så mycket i landet. De som skodde sig själva. Vänstern hoppas på och arbetar för att ett rättvisare och mindre korrupt Ukraina ska kunna utvecklas när kriget är över och återuppbyggnaden ska inledas.

Något annat än privatiseringar och nyliberala reformer. Men det kan bara ske om Ukraina vinner kriget. Om Ukraina förlorar kan man glömma allt sådant, då återstår att leva under rysk ockupation eller att fly från landet.

De valde inte kriget – kriget valde dem. De är inga nationalister eller militarister, de avskyr kriget – men kan inte undgå det. De är tacksamma över stödet till Ukraina, inte minst det militära. Upphör stödet skulle landet vara förlorat.

Deras förståelse för de röster till vänster i USA och Europa som inte vill stödja Ukraina var noll, i samma ögonblick som Putin fick veta att stödet upphörde visste han också att han skulle vinna kriget. Hur kan man vara för en pacifism som i praktiken gynnar våldsverkaren och inte den som utsätts för våldet? Är det inte vänsterns uppgift att alltid stå på de förtrycktas sida? Hur kan man vara så upptagen av amerikansk imperialism att man inte förmår se den ryska imperialismen bara för att den inte passar ens världsbild? Hur trovärdig blir en sådan vänster? De smulade effektivt sönder den ryska propagandans argument om Ukraina som fascistiskt eller rysk politik som något progressivt. Deras egna ryska vänner – demokratiska socialister – har fått fly landet eller gå under jorden. 

Att säga till ukrainsk vänster som ser vänner och bekanta skadas och stupa vid fronten att de har fel som försvarar sig är faktiskt en ren förolämpning.

Ukrainare vet att de bara kan befria sitt land om omvärldens stöd fortsätter. Det är vår uppgift.

Läs hela Jonas Sjöstedts artikel på Dagens Arena…

-Pettersson noterar att Vladimir Putin och Jonas Sjöstedt båda är produkter av kommunism men medan Putin blivit vidrigare så har Sjöstedt en och annan ljus stund.

Tyvärr tror jag inte bloggens rysstroll förstår när de säger att de har fel som försvarar sig, det är faktiskt en ren förolämpning.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Med tåg genom krigets Ukraina

 1. Hajo

  93% av svenskarna är FÖR stödet till Ukraina.

  7% bryr sig inte eller är emot stödet t.ex. nazisterna. De står på Putins sida.

  8
  1
 2. vänster partiet ägs Ryssland tidigare Sovjetunionen som finansierade kommunismen .. all kommunism skall ju utgå från Moskva !
  så finns det någon som tror diverse putinister .

  7
  3
 3. “Vänstern hoppas på och arbetar för att ett rättvisare och mindre korrupt Ukraina ska kunna utvecklas när kriget är över och återuppbyggnaden ska inledas. ”

  Hur i helvete ska socialisterna kunna jobba för ett rättvisare och mindre korrupt Ukraina när det är socialistisk korruption som förstörde landet till att börja med?
  Det är ungefär lika korkat som att låta en pedofil får vårdnaden om sitt offer.

  26
  2

Kommentera