Iran kräver USA på skyhöga skadestånd för ”kupplaner”

ISLAM. En domstol i Teheran har beordrat USA att betala 330 miljoner dollar i skadestånd för att ha ”planerat en kupp” mot den nyinrättade islamiska republiken 1980, rapporterar AFP.

Det kallas islamsk demokrati. ”Allah skapade inte människan för att han skulle ha kul. Syftet med skapelsen var för mänskligheten att sättas på prov genom umbäranden och bön. En islamisk regim måste vara allvarlig på varje område. Det finns inga skämt i Islam. Det finns ingen humor i Islam. Det finns inget roligt i Islam. Det kan inte vara skoj och glädje i det som är allvarligt.” Ayatollah Khomeini, 1979

Ett år efter revolutionen 1979, som störtade den USA-stödda shahen, försökte en grupp av arméofficerare avsätta det nya styret. Flera människor dödades i sammandrabbningarna, och förra året lämnade släktingar till de dödade in ett krav om skadestånd till domstolen. Enligt den statliga webbplatsen Mizan Online anklagade släktingarna specifikt USA för kuppen. ”Den amerikanska regeringen ska betala målsäganden 30 miljoner dollar i materiella och moraliska skadestånd, och 300 miljoner dollar i straffskadestånd”, skriver domstolen. USA har ännu inte kommenterat kravet.

-Pettersson trodde inte muslimer hade humor men det är kul. Hur många miljoner dollar ska mullorna i Iran betala till alla anhöriga som mördats av islamisterna sedan 1979?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Iran kräver USA på skyhöga skadestånd för ”kupplaner”

 1. Pettersson
  Mycket av det du beskriver i ditt inlägg härrör från den “vita revolution”.
  Men när mullorna/ kommunisterna/ Socialisterna tog makten i Iran (Iranska revolutionen 1979) ……. vad gjorde USA och Storbritannien för att hjälpa Shahen?

  4
  4
 2. USA bör kräva ekonomiska kompensation för dom bomber man använder i Iran och det särskilt mot prästskapet och mullorna !!
  den stats terrorism som Iran driver är ju ett vapen som använs av Irans muslimska mullor

  3
  2
 3. Muslimerna har ingen tomte i sin fantasivärld. Därför vill de att västländer ska var deras tomtar. Men de förstår inte att man inte kräver något av tomten, de måste lita på hans människokännedom och goda vilja.

  10
  1
 4. Iran kräver skadestånd av USA. Man kan fråga sig varför Irans “regim” sitter kvar. Det är 2023 nu, och hur länge skall vansinnet fortsätta i det landet?

  27
 5. Ett överväldigande bevis på den begränsade intelligens en fundamentalistisk muslim besitter. Dumheten har inga gränser.

  36
   • Att USA stödde shahen finns det delade meningar om.
    I början var det så men inte efter Shahens “vita revolution”.
    Den ledde till Irans växande självständighet som var ofördelaktigt för USA:s intressen i iransk olja.
    Den “vita revolutionen” bidrog till Irans ekonomiska och tekniska framsteg.

    I sina egna memoarer hävdar shahen att Storbritannien och USA konspirerade mot honom.

    4
    1
   • Gamling, vem konspirerar du mot? Det finns delade meningar om allt.

    Många i Iran gillade inte att Irans kvinnor fick en avsevärt förbättrad social och rättslig ställning i samhället. Att feodalismen avskaffades, att analfabetismen minskade och att sjukvårds- och utbildningssystemen förbättrades, men den vita revolutionen var inte populär hos alla.

    Annat impopulärt i vissa kretsar var förstatligandet av oljeindustrin, britterna var inte glada, men det var i början på 1950-talet. Det är klart man kan påstå att Storbritannien och USA konspirerade mot shahen men man kan lika gärna påstå att det var tvärtom. Allt är inte USA:s fel, jag tror att mullorna hade lite med revolutionen att göra.

Kommentera