Stor skillnad på inflationsnivåerna i EU. Sverige över snittet

EKONOMI. Medan Spanien, Belgien och Luxemburg har en inflation runt 2 procent, ligger Sveriges fast på över 6 procent. Hur kommer det sig? Europaportalen har sökt svar bland experter och svaren varierar.I Sverige påverkas många av den höga inflationen, senast på 6,3 procent enligt det harmoniserade indexet för konsumentpriser, HIKP, som EU använder sig av.

En inflation som enligt SCB främst drivs på av boendekostnader och högre priser på rekreation och kulturaktiviteter, även om livsmedelspriserna också fortsätter stiga. Men på många andra håll i Europa har prisutvecklingen trappats ner. Lägst inflation har Belgien, Luxemburg och Spanien med runt två procent. På andra änden av spektrumet ligger Ungern med 17,5 procent inflation.

Genomsnittet i EU var under juli 6,1 procent enligt Eurostats siffror, vilket betyder att Sverige ligger strax över.Redan i fjor, när energipriserna steg som mest, till följd av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, var skillnaderna stora i Europa.

– Sedan Ukrainakrigets utbrott och energikrisen kan vi se väldigt olika inflationssiffror, säger ekonomen Gregory Claeys, på Brysselbaserade tankesmedjan Bruegel. Han lyfter fram flera faktorer som skäl till de olika inflationsnivåerna inom EU. – Det är väldigt höga nivåer i länder som ligger nära Ryssland, som påverkas mer av att flödena från Ryssland minskade. Det är huvudförklaringen till skillnaderna. Energiprisernas utveckling och den geografiska närheten till Ryssland och rysk gas.

– Men vad som också omtalats är åtgärder som kan sättas in för att hantera energipriserna. Fransmännen höll till exempel nere inflationsnivån på energimarknaden genom att tvinga energiföretag att inte höja priserna. De introducerade en sköld för att skydda konsumenterna och små och medelstora företag från energipriserna.

Svag svensk krona driver på inflation. Att Sverige haft en hög inflation sedan förra året kan inte förklaras med något större beroende av rysk energi. Istället är den vanligaste förklaringen den svaga svenska kronan, som gör allt som importeras dyrare och har ökat på effekten av höjda priser för energi och vissa matvaror. SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist ser tre faktorer som har bidragit till kronans svaga ställning. Att mindre valutor tenderar att tappa i värde under oroliga tider, när investerare söker sig till de stabilare valutorna som dollarn och euron. Att den amerikanska Centralbanken kraftigt har höjt sin ränta, vilket har lett till en starkare dollar och att kronan därmed försvagats i relation till den amerikanska valutan. Och slutligen – de svenska hushållens skuldsättning och osäkerheten på den svenska bostadsmarknaden, som får marknaden att undvika den svenska kronan på grund av risken för en bostadsbubbla.

– När man ser att Riksbanken höjer räntan så tänker man att svensk ekonomi är väldigt räntekänslig och att det kan bli en tvärnit för svensk ekonomi. Man är rädd för att Sverige ska få problem och då håller man sig borta från den svenska kronan, säger Bergqvist.

Ekonomen Gregory Claeys förklarar samtidigt att centralbankernas räntehöjningar är ett svar på andra länders räntehöjningar. Sedan förra året har såväl Europeiska Centralbanken, ECB, som Riksbanken, följt i den amerikanska centralbanken, FED:s fotspår och höjt räntorna. Om de inte hade gjort det hade deras valutor försvagats ytterligare.

– Ett av skälen för ECB till att höja räntorna så mycket är att man inte vill att euron ska devalveras mot dollarn, säger Claeys. I det svenska fallet blir räntehöjningar ett tvåeggat svärd. Där räntehöjningarna dels syftar till att stoppa inflationen genom att minska köpkraften i den svenska ekonomin och därmed priserna, dels bidrar till höjda boendekostnader och oro kring hushållens skuldsättning.Inflationen hanteras olika.

En utblick i Europa visar dock också på att regeringar har ett visst utrymme att agera för att påverka inflationen. I Frankrike, där man som sagt satte ett tak för energipriserna, lyckades man skydda de mest sårbara grupperna. En studie som Bruegel gjort visar att i Frankrike har den rikaste delen av befolkningen drabbats hårdare av inflationen än den fattigaste delen av befolkningen.Gregory Claeys lyfter också fram Österrike som ett positivt exempel, där man till skillnad från i Frankrike, bara satte ett pristak på en del av energikostnaderna. Tillräckligt för att hushållen skulle kunna täcka basbehoven, men inte mer, vilket blir billigare för staten. – I Frankrike var pristaket så generöst att man också hjälpte rika människor. I vissa länder var man mer riktade än i andra.

Spanien har, som konstaterats, en av de lägsta inflationsnivåerna inom EU. Något som enligt den socialdemokratiska spanska regeringen beror på åtgärder som att man sänkt momsen på basvaror, det vill säga på sådant som mjölkprodukter, bröd, ägg och vissa frukter. Men en studie som nyligen publicerats av den spanska centralbanken visar på att en avgörande faktor för den låga spanska inflationen har varit att Spanien redan innan energikrisens början importerade olja och gas från ett stort antal olika länder. Det ledde till att energipriserna inte påverkades där som i andra EU-länder. 

“Greedflation” – företagens rollYtterligare en faktor som har blivit omdiskuterad när det gäller den europeiska inflationen är det som kallats för ”greedflation”. Det innebär att företag utöver att anpassa priserna utifrån att de själva har drabbats av höjda energipriser och annat har passat på att driva upp priserna för att höja sin vinstmarginal.

Svenska tankesmedjan Arena Idé presenterade i Dagens Industri i veckan en studie som visar att inflationen i Sverige till stor del förklaras av ökade vinster.

– Det är svårt att lösa för att vara ärlig, säger Claeys. Han berättar att europeiska regeringar har försökt offentligt anklaga företag som har ertappats med att göra detta men att man också skulle kunna införa skatt på övervinster, något som en del länder gjorde när det gällde energisektorn. – Vissa företag har tjänat på de ökade priserna och man har infört skatt på övervinster. Det kan vara ett sätt att hantera det. Och inte bara inom energisektorn utan även inom andra sektorer.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Stor skillnad på inflationsnivåerna i EU. Sverige över snittet

 1. Höga skatter för att försörja två miljoner bidragstagare och någon miljon som saknar kompetens och har hittepå jobb inom kommun och stat.

 2. 45 års vanskötsel.
  Kommer att ta tid att återställa .
  Nu ligger MP och S i som aldrig förr för att ytterligare förstöra Sveriges rykte.
  MP är snart borta ur politiken , men Sossarna behöver längre tid på sig att gräva sin grop .
  Det är så många som tappar guldbyxorna när sossarna berörs.
  Det är fack och föreningar och bidragstagare överallt .

 3. Så antingen blir svenska folket fattiga eller också blir Sverige fattigt.
  Då spelar det ju ingen roll längre.

 4. Det är fortfarande för dyrt att använda el. Överdrivet höga fasta priser, energiskatter och moms, samt dyra abonnemangskostnader.
  Idiotiskt höga transportkostnader pga dyr skit i bränslet.
  Prismanipulerande giriga handlare.
  Allt beror på energi och bränslekostnader.

  • Klipp kablarna till utlandet så sjunker elpriserna. Det kommer visserligen att bli brist ett par dagar om året men då kan vi börja med att släcka ner Facebooks, Microsofts och Googles datacenter följt av elintensiva industrier. Om vi börjar att elda brännbara sopor igen istället för att skapa gigantiska soptippar klarar vi uppvärmningen utan problem.

   • Men , det är ju Tyskarna som äger våran energi och ledningarna, sossarna sålde allt.

 5. Snart September, sen kommer December, är bara början på fallet, skaffa rollator så xxx har något att hålla dig i när det börjar skaka på övre däck?
  Finns alltid en aktie som går upp av de tusen som går ner, gäller bara att hitta den?

  Först så gör man det gratis att låna typ, och folket konsumerar ihjäl sig med hus och bilar, sen höjer man räntan plus annat och festen är slut för många företag och BLT(bolånetorskar).
  Sen har vi invasionen som hjälper till in masse.
  Agendan visar sitt fula/riggade tryne.

  14
 6. Det ska bli spännande att se hur det går för kommunerna. Bidrag som t.ex. socialbidrag höjs med inflationen medans kommunens skatteintäkter fås från skatten och lönerna höjs ju inte alls i nivå med inflationen. Dessutom kan knappast kommunerna räkna med att nu få extra intäkter genom att sälja mark till byggföretagen.
  Socialbidragens nivå bestäms av regeringen så de kan inte kommunerna spara på utan det blir att spara på skolan och på de gamla i samhället.

  20
 7. Anledningen heter Bolund ! Han som bestämt sig för att Sverige ska vara ledande i global DUMHET ! Han är skyldig till att inflationen rusar och att kronan värde är urvattnat. Vi är sämst i klassen på allt. Det enda vi utmärker oss på är att vi är bäst på att förgöra oss själva. Detta är resultatet från massimporten av bankomat-“flyktingar”, bidrags-bedragare och slaktare. Uppskruvade klimat- hysteriker som för vårt land tillbaka till stenåldern, trots att vi endast är ansvariga för någon promille av världens utsläpp. Bolund och hans anhang har förvandlat Sverige till ett skräckexempel inför världens ögon.

  31
 8. problemet i Sverige är att man blandar orsakerna till inflation.
  i Sverige är problemet brit på energi på grund av avstängningen av kärnkraften!! priset på el sätt ju på en konstlad marknad av nord pol en konstlad marknad dit alla leverera el för att sen gå köpa den tillbaka för att sälja!!!
  detta förfarande gör ju att ju större efterfrågan ju högre pris . vilket Sverige drabbas av !? men sen visade det sig att elektrisk är inflasions drivande och efter som el priset går upp så följer inlations index med särskilt den elektriska kraft som driver produktion i landet vilket betyder i klartext att allt som man har elektrisk kraft för att producera driver upp kostnaden till den grad att produkterna blir olönsamma att tillverka.
  och för att komma ur detta dilemma så måste man ju återställa energiproduktionen ? gör annars kommer el priserna att skena lagom till vintern och medföljande prisökningar som i dig ger en inflation dom driver upp räntorna ..
  och av någon anledning är det ingen som ser sambandet !? det verkade som den aktiva politiska massan i Sverige inte kan addera två tal?

  14
 9. Sverige har massor av icke självförsörjande att betala till , De absolut flesta är dessutom importerade och obildade i stor mån !

  31

Kommentera