Putins fiender dör inte en naturlig död

UTRIKES. Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin har dött i en flygkrasch, två månader efter sitt uppror på midsommarafton. Varför flygplanet störtade är inte känt, men en vinge av planet hittades en bit från det övriga planet och flygplan brukar inte tappa vingar utan anledning.

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin vid Wagners kyrkogård i Krasnodar, Ryssland.

Jevgenij Prigozjin var en kriminell man, han gick på idrottsinternat för skidåkare när han år 1979 dömdes till fängelse i 2,5 års fängelse för stöld. År 1981 dömdes han till ytterligare tolv års fängelse för rån, svindel och befattning med prostitution av minderåriga. Han avtjänade totalt nio år i fängelse.

Planet som Wagnerledaren färdades i störtade i Tver oblast, nordost om Moskva, på väg mot Sankt Petersburg. Tio personer dog i kraschen. Bland dem fanns även Wagnergruppens grundare Dimitrij Utkin. Mycket är fortfarande oklart. Och Kreml har hittills inte uttalat sig om Prigozjins död.

USA:s president Joe Biden säger att han ”inte är förvånad”. – Det händer inte mycket i Ryssland som Putin inte står bakom, men jag har inte tillräcklig kunskap för att veta svaret, sa han efter att ha blivit informerad om kraschen.

Wagnergruppen är/var ett privat legosoldatsbolag som länge har verkat med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen. Dess högste ledare och främste finansiär var Jevgenij Prigozjin, tidigare krögare från S:t Petersburg och oligark. En konflikt har under Ukrainakriget pågått mellan Prigozjin och Rysslands militärledning – försvarsminister Sergej Sjojgu och generalstabschef Valerij Gerasimov.

-Pettersson läser att Wagnerguppen hyllar sin döde ledare och lovar att hämnas hans död. Det låter bra…

Inget tyder på att det kraschade flygplanet upplevde några problem under flygningen innan det plötsligt störtade. Enligt Flightradar gjorde planet vid 17.20-tiden på onsdagen en skarp dykning från sin höjd på cirka 8.500 meter rakt ned i marken. Delar av planet har påträffats 3,5 respektive cirka 2 kilometer från det huvudsakliga vraket.

Övre bilden ser ut att vara en del av vingen med den vinklade vingspetsen, det kan också vara en del bakpartiet.

Några få av Putins fiender:

 • Boris Nemtsov var en av ledarna för rörelsen Solidaritet och Partiet för folkets frihet och en uttalad kritiker av Vladimir Putin. Boris Nemtsov sköts till döds i Moskva den 27 februari 2015.
 • Vladimir Kara-Murza, Putin-kritiker, dömdes i april 2032 till 25 års fängelse för att ha “misskrediterat” den ryska militären.
 • Sergej Skripal, en före detta officer i Rysslands militära underrättelsetjänst, GRU, som arbetade som dubbelagent för Storbritanniens säkerhetstjänst, MI6. I december 2004 arresterades han av ryska federationens federala säkerhetstjänst (FSB) och dömdes till 13 år i fängelse för högförräderi, han utväxslade och 2010 bosatte han sig i England. Den 4 mars 2018 förgiftades Skripal och hans dotter Julia med nervgiftet Novitjok. Båda överlevde.
 • Aleksej Navalnyj, oppositionspolitiker som kallade Putins parti “Enade Ryssland” för ”Tjuvarnas och bedragarnas parti” och var emot korruptionen i Ryssland. Han utsattes för mordförsök med nervgiftet novitjok, överlevde och har sedan 2021 suttit i fängelse och döms då och då för nya påhittade förseelser.
 • Anna Politkovskaja, rysk journalist, känd för rapporter från första och andra Tjetjenienkriget och sin kamp för mänskliga rättigheter. Hennes uppmärksammade rapportering från kriget avslöjade många sanningar som stod i skarp kontrast mot den officiella ryska nyhetsförmedlingen. Hennes arbete gjorde henne obekväm för Putinregeringen. Hon mördades i Moskva 2006.
 • Jevgenij Prigozjin…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Putins fiender dör inte en naturlig död

 1. I början av den film som visar det mesta av händelseförloppet under störtningen framgår det av den vita röken mot den klarblå himlena att en explosion har inträffat. Den är troligtvis förorsakad av en tidsinställd eller fjärrutlöst sprängladdning som har placerats i närheten av den ena vingens infästning i flygkroppen och som har sprängt loss större delen av den. En sådan kan ha placeras i kaviteten för ett av landningsställen när planet stod på marken. Flygplanets rörelse under störtningen indikerat detta. Jag håller det för mer troligt än att skadan har orsakats av en luftvärnsrobot som sannolikt hade fläkt upp flygplanskroppen.

 2. Detta mord är ytterligare ett steg mot ett troligt inbördeskrig i Ryssland.
  Som om inte Putin hade nog med problem.
  Nu kommer vi se terrorattentat signerade Wagner gruppen i Ryssland garanterat, och i bästa fall får Putin smaka på på samma som Prigozjin.
  Och det vore väl det bästa för alla.

  26
  4
 3. Favorit i repris;

  Vladimir Putin var orolig för att kriget i Ukraina gick så dåligt. Därför gick han till en spågumma.
  – Kan du se vad som väntar mig?
  – Ja, jag ser att ut åker limousin och att folk är glada och lyckliga.
  – Vinkar jag till dem?
  – Nej, kistan är stängd.

  55
  9
 4. De videos som jag har sett visar att planet faller ur skyn i princip rakt ner. Vilket skulle kunna vara en indikation på att en luftvärnsrobot tagit bort en vinge. Vingar är en primär komponent för att hålla plan i luften så tar man bort en eller båda av dem i luften blir resultatet oftast att planet gör en okontrollerad nedstigning i väldigt hög fart till dess marken stoppar nedstigningen.

  37
  3
 5. Prigozjins död är det normala sättet att avsluta sin anställning,i Putins tjänst.

  57
  11

Kommentera