Sverige skickar brandflyg till bränderna i Grekland

CIVILFÖRSVAR. Sverige skickar brandflyg till Grekland för att hjälpa till i släckningsinsatsen av de omfattande skogsbränderna. Det skriver Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, på Twitter.

Air Tractor AT-802

I helgen blossade en stor brand upp i området kring Alexandroupolis i nordöstra Grekland.

“Sverige har under eftermiddagen (igår) mottagit en förfrågan om att stödja Grekland med skopande flygplan för skogsbrandsbekämpning. Sverige kommer genom MSB att svara upp mot denna förfrågan med omedelbar skyndsamhet. Jag har under dagen givit grönt ljus till erforderliga regeringskanslibeslut som behöver fattas på försvarsdepartementet för att de svenska brandbekämpningsflygplanen ska kunna lyfta mot Grekland. Ett stort tack till all personal på MSB och till de piloter och markpersonal som gör insatsen möjlig” skriver Carl-Oskar Bohlin (M).

Om Sveriges brandflyg på bloggen…

-Pettersson säger att det är självklart att Sverige ska hjälpa till när det brinner på andra håll, liksom andra ska hjälpa oss när det brinner här. EU har betalt en stor del av de “svenska” brandflygplanen.

2021 betalade Sverige drygt 52 miljarder kronor i EU-avgift och fick tillbaka 16 miljarder i EU-bidrag. Tillgången till EU:s marknad beräknas tillföra Svensk ekonomi 300 miljarder kronor.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Sverige skickar brandflyg till bränderna i Grekland

 1. Så tillgången till EU:s inre marknad täcker inte ens upp kostnaderna för massinvandringen.
  Tack för det sossarna!!

 2. Många anlagda skogs-bränder nu men inte i Polen och Ungern, kan det finnas en orsak eller är det slumpen?

  • Beror på hur jordbalken är skriven i dessa länder. Vad en markägare får och inte får göra med sin mark.

   Om jag inte missminner mig, i södra Europa typ Grekland så får ett skogsområde endast ändras till något annat om skogen förstörts (genom exempelvis en brand). Då kan markägaren skapa ett jordbruksområde eller betesmark för får till exempel.

 3. “EU har betalt en stor del av de “svenska” brandflygplanen”

  Pettersson menar att först lägger EU, men svenska politikers godkännande, beslag på stora mängder svenska medel. Sedan, av ynnest, får Sverige tillbaka en bråkdel av dessa. Snacka om vilka mängder av brandflyg vi kunde köpa för EU-avgiften.

  OnT: Det är självklart att vi hjälper till om vi själva inte behöver flygplanen.

Kommentera