Nederländerna och Danmark skickar F-16-plan till Ukraina

UKRAINA. Nederländerna och Danmark ska skicka 42 stridsflygplan av typen F-16 till Ukraina, uppger Volodymyr Zelenskyj. Nederländernas premiärminister Mark Rutte har inte specificerat antalet.

F-16 Fighting Falcon

Danmark och Nederländerna har tidigare uttryckt en önskan om att skicka plan till Ukraina. Men för att få göra det har det krävts ett godkännande från USA. Tidigare i veckan uppgav källor att den amerikanske utrikesministern Antony Blinken gett grönt ljust för ett sådant upplägg.

Danmarks försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen meddelade i fredags att de ukrainska piloterna kommer att behöva 6–8 månaders träning för att kunna flyga planen. Utbildningen av piloterna kan komma att inledas redan i augusti.

-Pettersson tror de ljuger om att pilotutbildningen ska börja i augusti. Jag tror den inleddes för ett bra tag sedan, men det finns ingen anledning att sprida detaljer…

Om F-16 på bloggen…

Sedan tidigare har både Polen och Slovakien skickat stridsflyg till Ukraina, men få äldre sovjetiska modeller.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

30 thoughts on “Nederländerna och Danmark skickar F-16-plan till Ukraina

 1. Det verkar som de vänsterfacistiska rysstrollen, fått luft under vingarna och kommit igång med att sprida sin vridna propaganda.

  19
  6
  • Generalerna har till största delen velat ha fred hela tiden, dom är oftast kloka människor.
   Politikerna däremot vill ha krig, i västvärlden är det bara Victor Orban av statscheferna som verkligen vill ha fred.
   Politikerna tar order uppifrån, självaste Christer Gardell gick ju nu i helgen ut med det mycket sanna påståendet att våra politiker låter sig styras av Wallenberg och amerikanska beslutsfattare.
   Eftersom att USA är på ruinens brant så vill dom söndra Europa.
   Skär av Europas energiförsörjning från Ryssland, sälj då själv dyr schiffergas till Europa istället.
   När kostnaderna skenar i Europa så börjar företagsutflyttningen, många av dessa företag hamnar då i USA.
   Dårarna i Europa förstår inte det här, USA har länge lobbat på försämrade relationer mellan Ryssland och EU.

   18
   35
   • Faktum är ju att gaspriset störtdykt sedan Nord Stream sprängdes. Hur förklarar du det?

    20
    3
   • Mikael, jag tror alla politiker utom Putin som startade kriget villa ha fred. Kanske till och med Putin vill ha fred om han får som han vill, tills det är dags för nästa krig, han är inte nöjd med Rysslands inblandning i 16 olika konflikter.

    11
    4
 2. Nederländerna har inte glömt massmordet som putteterroristerna genomförde på nederländska medborgare när de sköt ner MH17 2014. Därför får Putte igen nu.

  29
  11
 3. Det är ryssen som hela tiden eskalerat, då de inte klarat av att uppnå ett enda mål med sin speciella operation.
  Hursomhelst så är det inte F-16 planen i sig som är särskilt intressanta. Det intressanta är nu den mångfald vapen som kan levereras för att bestycka planen. F16 är förberedd för de flesta vapensystem. Jmf alla artilleripjäser med kaliber 155 mm oc 105 mm som levererades. Det gjorde att det också kunde levereras granater i de kalibrar som det fanns gott om i givarländerna. Ryssen skall ut.

  29
  9
 4. Om det är vad som krävs för att ryssarna ska förstå allvaret i situationen, så varför inte? Det bästa är väl ändå om Ryssland slutar kriga innan det går så långt?

  11
  6
 5. Patetiskt att höra Lavrov när det hans egen ”chef” som eskalerar kriget. Ukraina har fått löfte om hjälp till sitt försvar så länge det behövs. Alltså till Ryssland har lämnat Ukraina. Ni som tycker det är fel, kan fundera över vad som skulle hända om ingen stoppar Ryssland!

  25
  7
 6. vadå skulle inte Sverige lura på dom Jas gripen? det är illa att göra säljer USA gammalt skräp ? se kommer Nederländerna och Danmark?? konstigt Sverige och svenskt vapen som fortfarande är anpassat för att förvara små länder mot stora länder med härskar drömmar ..? det är ju ett nedköp för Ukraina ?

  6
  6
  • Det finns inga Jas Gripen att skicka alla används och bygga nytt tar tid. Det har byggts drygt 300 Gripen.

   F-16 har byggts i drygt 4600 exemplar. Flera länder har beställt nya plan som ska ersätta F-16. Därför finns det överskott på plan.

   Båda planen är gamla F-16 flög på 1970-talet och Jas Gripen på 1980-talet men det är inte samma plan som idag, de är kraftigt utvecklade med ny elektronik och vapen m.m.

   24
   12
   • Är det billigare att snabbskrota F16-planen i Ukraina än att utrangera de gamla planen på hemmaplan?

    19
    34
   • Håkan, du skriver att planen är gamla. Vet du det eller chansar du? F-16 byggs fortfarande.

    Jag har inte en aning vad det kostar att skrota planen men bäst är givetvis att använda dem och att Putin åker hem och bygger upp sitt fattiga land.

    17
    10
   • Pettersson
    De flygplan som det är frågan om att skicka till Ukraina är äldre plan med med få återstående flygtimmar kvar innan det är dags för utrangering.
    Man kan inte flyga fram till dess att planen tappar vingarna på grund av metallutmattning i vingbalkarna.

    8
    13
   • Håkan, jag tror inte du har en aning om ålder och skick på planen. På samma sätt som du inte har någon aning om något om det inte är propaganda från TASS, RT eller Belarus.

    Jag tror planen är äldre men i bra skick och uppgraderade med modern elektronik och vapensystem. Inte en chans att det skickas plan som inte tros göra nytta för Ukraina.

    6
    2
   • Petterssom
    Att uppgradera radar och annan elektronik påverkar på intet sätt vingbalkarnas återstående livslängd.

   • Håkan, du vet inte ett dugg om vingbalkarnas livslängd eftersom du inte vet hur gamla planen är eller hur många flyktingar de har under vilka förhållanden.

    Det du påstår dig veta kommer från Belarus och TASS och den desinformationen har samma källa.

  • Att eskalera det meningslösa kriget har sitt pris.
   Man hör väldigt lite från väst om riskerna för ett kärnvapen krig när man tar sådana beslut.

   Saxat från TASS

   “Innehav av kärnvapen inom ramen för avskräckning är idag det enda möjliga svaret på några betydande externa hot mot Rysslands säkerhet, sade Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov i en intervju med tidningen International Affairs .

   Enligt den ryske toppdiplomaten är den stora faran i samband med den ukrainska konflikten att USA och Nato-länderna genom att eskalera riskerar att hamna i en situation med en direkt väpnad sammandrabbning mellan kärnvapenmakter. “Vi anser att en sådan utveckling av händelser måste och kan förhindras. Det är därför vi måste påminna om förekomsten av höga militärpolitiska risker och sända nyktra signaler till våra motståndare”, betonade Lavrov.”

   27
   59
   • GS, som det rysstroll du är så hämtar du dina lögner från krigsförbrytarens megafoner. Putin måste besegras för en varaktigt fred och så kan rysstrollen krypa ner i sina egna hålor och stanna där för evigt.
    Hoppas Ukraina kan få ännu starkare vapen från väst som gör att ryssarna slutligt tvingas tillbaka.

    51
    21
   • Du Gammeldags kommunist varför talar du inte om för din idol krigsförbrytare och folkmördare Vladimir Putin att kriget är meningslöst. Han kan avsluta det samma dag och ta sitt pick och pack och åka hem.

    27
    12
   • Enligt dig så ska hela världens länder rätta sig efter vad den ryska ledningen säger?

    26
    9

Kommentera