Den 15 augusti 1945 slutade andra världskriget

HISTORIA. I dag är det 78 år sedan andra världskriget tog slut. Japans kapitulation i andra världskriget kom mindre än en vecka efter det att USA släppt atombomben över Nagasaki. Bomberna över Hiroshima (6 augusti) och Nagasaki (9 augusti) beräknas ha tagit över 300.000 liv direkt eller indirekt genom strålskador.

Atombomben över Nagasaki den 9 augusti 1945. Wikipedia.

I slutet av juli 1945 var den kejserliga japanska flottan oförmögen att bedriva stora operationer och en allierad invasion av Japan var nära förestående. Medan man offentligt avsåg att kämpa på till det bittra slutet gav Japans ledare, privata vädjanden till det neutrala Sovjetunionen för att medla fred på villkor förmånligare för japanerna.

Samtidigt förberedde Sovjetunionen sig för att attackera japanska styrkor i Manchuriet och Korea i uppfyllandet av löften de i hemlighet hade gjort till USA och Storbritannien på Teheran- och Jaltakonferenserna.

Idag anses atombomberna ha varit onödiga och grymma men ingen vet hur många liv en invasion av Japan som var alternativet hade kostat, troligen flera miljoner.

Nyheten om att Japan kapitulerade meddelades i en radiosändning till folket den 15 augusti 1945, vilket var den första gången som japanerna hörde dåvarande kejsare Hirohitos röst.

Idag hjälper USA och EU med flera länder Ukraina mot vår tids tyrann och krigshetsare. För runt 80 år sedan var det ett annat land som fick hjälp mot den tidens krigshetsare och imperialist som ansåg sig har rätt till land hos grannarna västerut.

I början på andra världskriget var USA neutrala, i december 1941 gick Japan in i kriget genom att anfalla bland annat USA. Hitler förklarade kort därefter krig mot USA, vilket innebar att det tidigare neutrala USA nu var i krig både i Asien och Europa. Så här i efterhand kan vi se att det inte var så smart att reta upp USA.

Redan innan USA gick in i andra världskriget i december 1941 skickade Amerika vapen och utrustning till Sovjetunionen för att hjälpa landet att besegra den nazistiska invasionen. Med totalt 11,3 miljarder dollar, eller 180 miljarder dollar i dagens valuta, levererade USA:s Lend-Lease Act nödvändiga varor till Sovjetunionen från 1941 till 1945 till stöd för vad Stalin beskrev för Roosevelt som den “enorma och svåra kampen mot den gemensamma fienden — blodtörstig Hitlerism.”

Hjälpen bestod bland mycket annat av

 • 400 000 jeepar och lastbilar
 • 14 000 flygplan
 • 8 000 traktorer
 • 13 000 stridsvagnar
 • 1,5 miljoner filtar
 • 15 miljoner par armékängor
 • 107 000 ton bomull
 • 2,7 miljoner ton bensinprodukter
 • 4,5 miljoner ton mat
 • plus mycket mer.

Det mesta var gåvor, en liten del var lån som betalades tillbaka.

Det går också att se att de länder som utvecklats, till stor del tack vare USA idag är rika och stabila demokratier. Det har gått skapligt för Japan, Tyskland, Sydkorea och Taiwan om man jämför med alternativen.

-Pettersson säger att vi vet alla hur det gick för Adolf, undrar om Vladimir funderar på det?

Wikipedia

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Den 15 augusti 1945 slutade andra världskriget

 1. Man kalkylerade med att en miljon allierade soldater skulle stupa vid en invasion av Japan, lägg till det all japansk civilbefolkning som skulle tvingats ut i meningslösa banzaiattacker med miljontals dödsoffer som följd. I ljuset av det framstod atombomberna som ett billigt pris för att få slut på kriget, även för Japan självt.

  23
  5
 2. Det beräknas, för att ta och ockupera Japanska fastlandet hade 0,5 miljoner USA soldater och minst det tiodubbla japanska civila och soldater fått sätta livet till. Ett stort fel från USA, var att dra med Stalin i kriget, Roosevelt förstod sig aldrig på ryssarna och slaktaren Stalin.

  25
  4

Kommentera