Belarusiska soldater slåss med Ukraina för Belarus

UKRAINA. Tusentals frivilliga belarusier slåss som soldater på Ukrainas sida mot Ryssland. – Man ser kriget som en del av den egna kampen för Belarus självständighet, säger Jakob Hedenskog till DN.

Alexander Lukashenko och Vladimir Putin

Tusentals belarusier befinner sig i Ukraina för att strida i kriget. Men inte på den ryska sidan, som landets regim ställer sig bakom, utan för Ukraina. – Man ser kriget som en del av den egna kampen för Belarus självständighet, säger östeuropaexperten Jakob Hedenskog, sedan fortsätter artikeln bakom betalvägg.

Vladimer Putin vill nog gärna ha med Belarus i ditt fullskaliga militära kriget, mer än det passiva stöd han får nu. Men Belarus armé är för liten för att göra någon avgörande skillnad och det skulle vara väldigt riskabelt för Belarus president Alexander Lukasjenka att gå med militärt mot Ukraina, mer än 90 procent av Belarusierna avvisar tanken på att gå med på Rysslands sida. Att skicka belarusier i krig kan därför provocera fram en allvarlig våg av missnöje inom landet, ännu mer än vad Putins mobilisering har gjort i Ryssland.

Belarus opposition i exil skulle sannolikt använda detta för att störta Lukasjenkas regim. Just den här veckan uppmanade oppositionsledaren Sviatlana Tsikhanouskaya Belarus trupper att svara på en order att attackera Ukraina genom att lägga ner sina vapen och gå med i de ukrainska styrkorna.

Att pressa Belarus att gå med i kriget, kan vara riskabelt för Putin, som kan förlora sin enda europeiska allierade. För närvarande kan en pålitlig och säker bas för den ryska armén i Belarus vara mer värdefull än en oförutsägbar andra front i Ukraina, men det kan ändra sig.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Belarusiska soldater slåss med Ukraina för Belarus

 1. Alexander Lukashenko Är den ultimata losern i denna soppan.
  Hans rövslickande av Putin, gör att Putin, låter honom sitta kvar, för tillfället. Samtidigt blir han allt impopulärare i Belarus. Den dag freden/kollapsen kommer, försvinner det ryska stödet och Lukashenko, ställs inför två val. Han kan köpa sig en fristad i någon bananrepublik, eller bli nackad av vänsterfacisterna i Kreml.
  Ryggradslösheten har fört honom in i en återvändsgränd, utan möjlighet att vända om.
  Förmodligen är Alexander Lukashenko en av vår tid mest tragiska figurer.

  20
  4
 2. kandetvata då att Lusenko vaknat ! och begriper att Putin har för avsikt att återupprätta Sovjetunionen.. och där ingår belarus?

  28
  2
 3. Finns alltid folk som inte gillar sin egen regim, inget konstigt alls.
  I detta krig slåss en del ryssar på Ukrainas sida bl.a en del medlemmar ur Misantropic Division samt tjetjenska islamister.
  Dessutom deltager ukrainare på den ryska sidan då främst inom de s.k folkrepublikernas egna arméer.
  Initialt räknade dessa arméer till omkring 40000 man.

  16
  34

Kommentera