Sverige behöver tio nya kärnreaktorer

ENERGIPOLITIK. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari in till pressträff tillsammans med Strålsäkerhetsmyndighetens vikarierande generaldirektör Michael Knochenhauer.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

För att uppnå en fördubbling av elproduktionen till 2045 behöver Sverige tio nya kärnreaktorer, det sa klimat- och miljöministern Romina Pourmokthari (L) på en presskonferens under måndagen. ”Klimatomställningen kräver en fördubbling av elproduktion de kommande 20 åren och där spelar kärnkraften en avgörande roll i att vi lyckas med det”, sa ministern under presskonferensen.

Regeringen ser att ny kärnkraft motsvarande minst tio konventionella reaktorer behöver tas i drift under 2030- och 40-talen, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) på en pressträff om regeringens planer för satsningar på ny kärnkraft.

Strålsäkerhetsmyndigheten pekar på vikten av teknikneutral regelverk. Den svenska kärnkraftsdebatten har de senaste årtionden skadat utvecklingen av kärnkraften medan man i andra delar av världen har utvecklat tekniken. Vi behöver se över regelverk för att kunna dra nytta av utvecklingen som skett i andra länder, säger hon.

– I dag är det förbjudet att bygga reaktorer någon annanstans än där de redan finns. Dessutom får det bara finnas totalt tio reaktorer. Det här är begränsningar som står i vägen för en modern syn på kärnkraften. Vi har skickat ut en lagrådsremiss om detta innan sommaren. Så den här propositionen kommer kunna behandlas av riksdagen nu under hösten. Det ser vi mycket fram emot.

-Pettersson undrar vad S-politiken med sex nedlagda reaktorer och hindrande av två nybyggda reaktorer, samt alla onödiga vindkraftverk kostat.

Två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005 under en S-regering. Sedan 2014 har S + MP dessutom stängt två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. Vi hade också sluppit tusentals förlustsnurror i naturen och inte behövt köra Karlshamnsverket på olja. Dessutom stoppade de rödgröna två planerade reaktorer, Ringhals 5 och 6, som hade varit klara idag om Vattenfall fått fortsätta sina planer…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Sverige behöver tio nya kärnreaktorer

 1. Har beställningarna på kärnkraft-verken kommit iväg?
  När skall SVT:s Hanna Stjärne bytas ut ?
  Vad väntar vi på?
  Ny regering?

  11
 2. Skriver här med under för varje ord du skrivit, det bästa jag läst på länge.
  Tack! Men slaveriet är fortfarande i drift, på sitt sätt.

 3. Det gäller väl då att de nya kk-verken inte får utländska ägare. Svenska folket, staten, ska äga energiproduktionen.

  15
 4. Det är allvarligt när en minister ljuger. Romina Pourmokhtari har rötterna i Iran och enligt uppgift är 80 – 90% av befolkningen muslimer. Det är också tillåtet för muslimer att ljuga för andra. Speciellt inför icke-muslimer.

  Det svenska folket har avgjort kärnkraftens framtid i folkomröstning. Det som linje 1 och två var överens om var antalet reaktorer; “Högst de 12 kärnkraftsreaktorer som i dag är i drift, färdiga eller under arbete” Nu har vi aldrig haft en beslutande folkomröstning i landet. Det har “våra” politiker nogsamt undvikit men även resultatet av rådgivande folkomröstningar har för det mesta respekterats. Med andra ord tolv reaktorer. Minst.

  Nu anser jag att vi inte ska bygga fler mastodontreaktorer. Det är både dumt, dyrt och oekonomiskt. Istället ska vi bygga medelstora modulära Gen IV-reaktorer där det finns ett effekt- och energibehov. Då kan man även utnyttja spillvärmen som fjärrvärme förutom att bränslet redan finns som “utbrända” kärnbränslestavar efter Gen III-reaktorerna.

  9
  4
 5. 10 reaktorer 10GW…. vi producerar nu cirka 140TW dvs en medeleffekt på 16GW 16+10 är inte en fördubbling….. vi behöver 16 reaktorer….. vi har nu 16GW installerad vind som ger knappt 40TWh …hur många vindsnurror behöver vi bygga för att 6GW med 30% netto skall göra jobbet ? 18GW vind eller lika mycket till som vi har nu…. den svenska skolan ger inte en komplett utbildning längre……

  12
 6. De första två eller tre av dessa nya kärnreaktorer borde redan vara beställda. Rappa på!

  27
 7. Om hennes parti inte stöttat socialisterna hade vi bara behövt fyra nya kärnkraftverk.

  31
  • Reaktorerna I Barsebäck och Oskarshamn var ganska små, den totala effekten av dessa 4 reaktorer var ungefär som de två nedstängda i Ringhals producerade.
   Jag personligen har inga större problem med att de 4 första stängdes, Barsebäck placering mitt i mellan Malmö, Köpenhamn, Landskrona och Helsingborg var inte helt lyckad.
   Oskarshamn 1 och 2 var våra äldsta och dessutom minsta och någongång behöver man stänga en reaktor, felet var naturligtvis att vi inte hade nybyggda klara när dom lades ner.
   I det korta perspektivet borde vi satsa på gaskraft i södra Sverige, just Barsebäck borde vara en bra plats.
   Finns redan en hamn och även alla kraftledningar står på plats.
   Möjligt att hamnen behöver muddras och byggas ut för att klara större LNG fartyg, men om man får tummen ur så borde ett kraftverk stå klart om ett par år.
   Självklart ska även kärnkraftverk börja byggas men vi måste dessutom bygga ut stadsnätet främst då överföringen från Norrland till Stockholmsområdet.

   9
   3
 8. Det ser återigen ut som att Svenskarna försöker lösa någon annans problem. Det är Tyskland/Polen/Litauen som behöver stänga av ett gäng termiska kolkraftverk, och som redan lider av ett strukturellt elunderskott. Dom exporterar sitt underskott, och prisnivå, till Sverige. Det är dock inte uppenbart varför svaret på ett underskott söder om Östersjön måste vare en massiv utbyggnad i Sverige(?). Sverige skulle, med rätt energimix, kunna hämta hem produktion från Kina, men även där ställer sig frågan om man tänkt den tanken hela vägen ut.

  13
  4
 9. Då räknar hon sannolikt samtidigt med att “elektrifieringen” av Sverige skall upphöra och att alla dessa idiotprojekt typ Stål utan Kol, skall upphöra. Det är en överlevnadsfråga för Sverige att tillgången till elektricitét är så god att priserna ligger extremt låg. 10 kärnreaktorer räcker inte långt för att driva Stål utan Kol i full drift och dessutom krävs enorma subventioner från EU-kansliet för att stålpriset inte skall skena.

  35
  1
  • Stål utan kol kommer att självdö långt före produktionsstart, dock med många bortkastade miljarder i släptåg.

   27
   • Det har snart gått ett år och vi rånas fortfarande med hjälp av straffskattade för höga energipriser. Sveriges pensionärer som av tidigare regeringar avlurats en normal pension, får lämna ifrån sig det sista av pensionen som hade medfört en nägorlunda livskvalitet.

    Höjda hyror, ökade matpriser, nio ggr högre elkostnad (elområde södra Sverige), chockhöjda bränslepriser m. m, gör att man måste prioritera bort resor, tandläkarbesöket och vissa dyra mediciner, även livsviktiga.
    Detta medför ständiga uttag av besparingar för att få det att gå ihop.

    Statsråden ökade arvodet med 5000 och statsminister fick 7000 mer och det är ju helt klart att de inte kan sätta sig in i (eller skiiter i) hur vi andra har det.

    Regeringen hade med lite god vilja kunnat lätta på bördan, genom att sänka den högt straffskattade elen och göra slag i saken med att ta bort inblandningen av de meningslösa föroreningarna i bensin och diesel.
    Hade man gjort detta så hade vi haft lite mer humana matpriser, men med svenska statsrådslöner så saknas förståelsen för det.
    Det känns nog jättebra i regeringskansliet också när alla höjda avgifter och priser genererar mera moms till staten

    10

Kommentera