HMS Härnösand övade i Östersjön med amerikansk jagare

FÖRSVARSMAKTEN. Samtidigt med Nato-toppmötet i Vilnius den 11-12 juli genomförde marinen med korvetten HMS Härnösand en bilateral övning med den amerikanska jagaren USS Roosevelt.

Korvett av Visby-klass. Deras uppgifter är ytstrid, ubåtsjakt, eskort och minröjning. Fartygen har smygegenskaper. Skroven till de 650 ton tunga fartygen tillverkas av kolfiberarmerat plastlaminat i stället för stål. Fartygen saknar även konventionella propellrar och utnyttjar istället vattenjetaggregat som drivs av ett kombinationsmaskineri bestående av både dieselmotorer och gasturbiner. På bilden HMS Härnösand. Foto: Försvarsmakten

Övningen varade i två dygn på internationellt vatten i norra Östersjön. Fartygen övade såväl ubåtsjakt och ytstrid som skarpskjutning. –Den kanske mest populära delen av övningen var en cross-poll där delar av besättningarna fick byta fartyg några timmar för att lära känna den andra enheten närmare, säger örlogskapten Erik Allerman fartygschef på HMS Härnösand. Bägge fartygen lämnade övningen för andra åtaganden efter en lyckad samövning med en blivande allierad.

USS Roosevelt

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “HMS Härnösand övade i Östersjön med amerikansk jagare

 1. Mikael
  Dom finns ju självklart i alla länder, frågan är bara om dom får erkänna det eller inte? I Ryssland tex så blir man oftast inlåst när man berättar sanningen, oavsett vad det handlar om. (Eller avrättad).

  19
  5
  • Ha ha ha! “SOMMARHÄLSNING”, ska det naturligtvis va’, inte “sommarklänning”! 😄

   4
   4
 2. Jag tror du är lite naiv Oskar, men du har rätt inställning! Med NATO i ryggen är ryssen chanslös mot oss.

  32
  13
 3. Sverige har en kraftfull krigsmakt och försvarsminister Pål Jonsson.
  Ryssen ska passa sig jävligt noga.

  10
  32

Kommentera