Ryska turister blockerar Putins militär

UKRAINA. Det pågående kriget har inte avskräckt ryssar från att semestra på Krimhalvön – eftersom det enligt Moskva inte pågår något krig i området. Hundratals ryska turister flyr nu det ryskockuperade området efter explosionen på Krimbron, natten till måndag. De flyende turisterna blockerar därmed avgörande logistikvägar för den ryska militären, vilket tankesmedjan ISW bedömer kan få stora konsekvenser. 

Krim ockuperades och annekterades olagligt av Ryssland 2014. Ukraina gör troligen vad de kan för att även blockera bilvägen mellan Krim och Ryssland.

Krimhalvön har spelat en central roll i kriget i Ukraina. Men trots den avgörande betydelsen har Moskva fortsatt marknadsföra den ockuperade halvön som ett turistmål och de ryska semesterfirarna har inte stannat hemma. Efter att Krimbron utsattes för ett drönarattentat, natten till måndag, ringlar sig köerna långa med ryska turister som försöker lämna halvön. Krimbron var den enda direktväg mellan halvön och det ryska fastlandet.

Efter explosionen behöver ryssarna färdas genom södra Ukraina för att ta sig till och från halvön. En väg som är säkrad av de ryska styrkorna, då vägen går genom ryskockuperade städer. Vägen är dock helt avgörande för den ryska logistiken, men i nuläget blockeras vägen av ryska turister som flyr Krim. Tankesmedjan Institute for the study of war, ISW, bedömer att det kan få avgörande konsekvenser för den ryska militären.

Putin är inte främmande för att utföra terrordåd mot sina egna för att få argument för kriget mot Ukraina, det som kallas en militär specialoperation.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Ryska turister blockerar Putins militär

 1. Nåja, det är alltid dom andra som är terrorister. När ryssarna bombar hamnen i Odessa eller dom ukrainska kraftverk är minst lika tydliga terrorhandlingar mot civila och som också resulterar döda civila – bara många flera.

  Det känns nästan lite tungt att notera att krigshetsarna överallt verkar ha blivit lite tystare på sistone. Den enda som verkar orka fortfarande blåsa luft till brasan(🎉) är den amerikanska krigsindustrins megafon ISW – den som herr Pettersson missvisande kallar “tankesmedjan ISW”.

  Om ukraina skulle få idag 200st F-16 plan med utbildade piloter, vem tror att det skulle räcka med Ukrainas nuvarande resursser för att befria Ukraina. Ja, det tänkte jag med.

  FEL KRIGAT

  5
  37
  • Om Ukraina är så svagt och Ryssland så starkt som du tror så hade Ryssland segrat första veckan som Putin hade tänkt.

   FEL TÄNKT!

   20
   5
 2. Hur länge varar en Militär Specialoperation? När dom började skulle det ta ett par veckor,
  nu har där gått över ett och ett halvt år, och dom får lämna tillbaks mark varje dag??

  22
  5
 3. Krigsförbrytaren och lögnaren Putin framförde på TV igår att bron inte har någon större militär betydelse. Har den militära specialoperationen någon betydelse?

  23
  4
 4. Man kan föreställa sig att årets turistsäsong på det ockuperade Krim blev kort.

  20
  5
 5. Varför kallar Pettersson brosprängningen för ett attentat? Det är ord som Putintrollen använder. Det är rysspackets attacker mot skolor, sjukhus, bostäder som är attentat. Terroristattentat.

  Att en rysk familj råkade befinna sig på bron vid sprängningen var beklagligt, men de får helt skylla sig själva som befann sig på en försörjningsled till Putins kriminella angreppskrig.

  30
  13
 6. Om nu ryska turister tvingas att ta landvägen genom Ukraina på väg hem så är ju frågan hur dom kommer att se på Kremls uppgifter om att det inte pågår något krig?
  Jag menar förödelsen i dessa områden går ju knappast att dölja!

  49
  5
  • Tror inte förödelsen är så stor i områden som kontrollerats av Ryssland sen 2014. Till skillnad från ryssarna är inte ukrainarna djur. Ukrainarna är människor som angriper främst mål av militär betydelse, inte skolor, sjukhus, restauranger eller järnvägsstationer.

   34
   8
   • Vägen går genom Mariupol så jag tror nog de kommer att få se en hel del.

    35
    4

Kommentera