Fruntimmersveckan har börjat

HISTORIA. Fruntimmersveckan är ett begrepp som följt med oss i många år. Den inleds den 18 juli och först ut är – Fredrik. Fruntimmerveckan började firas i Sverige och Finland redan på medeltiden. Då handlade det om att fira de fyra helgonen sankta Margareta av Antiochia (20 juli), sankta Praxedis (21 juli), sankta Maria Magdalena (22 juli) och sankta Christina av Bolsena (24 juli). Genom åren har sedan en del namn kommit till och bytts ut.

red and gray rain boots near pink umbrella
Photo by Jill Wellington on Pexels.com

1809 förlorade Sverige Finska kriget mot Ryssland och förlorade Finland. Därefter har fruntimmersveckan utvecklats olika i de båda länderna.

I Sverige finns två olika tolkningar, för vissa är fruntimmersveckan endast sex dagar lång och för andra räknas Fredrik in för att få en full vecka. Att byta ut Fredrik mot ett kvinnonamn och ge honom namnsdag en annan dag på året lär aldrig ha varit aktuellt.

18 juli Fredrik, Fritz
19 juli Sara
20 juli Margareta, Greta
21 juli Johanna
22 juli Magdalena, Madeleine
23 juli Emma, Emmy
24 juli Kristina, Kerstin

De första kända beläggen för begreppet ”fruntimmersvecka” finns från 1840-talet. I dag säger man ofta att fruntimmersveckan är särskilt regnig (”fruntimren håller inte tätt”). Förr var det särskilt Margaretadagen den 20 juli som ansågs stå för regnandet (”Margareta gråter”, ”Greta väter nöten”). Frågar man Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, infaller visserligen veckan under en av årets nederbördsrikaste perioder men skiljer sig inte från veckan före eller efter.

Vi tar hjälp av namnlexikonet Förnamn i Sverige för att titta lite närmare på namnen. Rubriken ”tidigast belagt” anger när namnet första gången förekommer som förnamn i skriftliga källor i Sverige och ”i almanackan sedan” anger när namnet fick sin plats i namnlängden på nuvarande datum.

Sara (19 juli): Sara är ett bibliskt namn av hebreiskt ursprung med betydelsen ’furstinna’ och kommer från bibelns berättelse om Abrahams hustru Sara. Namnet användes under medeltiden men fick genomslag efter reformationen. Sara är idag Sveriges sjunde vanligaste tilltalsnamn bland kvinnor.
Tidigast belagt: 1464
I almanackan sedan: 1698

Margareta, Greta (20 juli): Margareta och smekformen Greta finns i almanackan till minne av den heliga Margareta (Margareta från Antiochia, död 304). På andra halvan av 1300-talet har vi en annan känd Margareta i den regerande drottningen av Danmark, Norge och Sverige. Namnet har sitt äldsta kända ursprung i ett persiskt ord för ’pärla’ som återfinns i latinets margarita med samma betydelse. Förnamnet blev särskilt populärt på 1940-talet efter den äldsta av Hagaprinsessorna. Det är idag Sveriges 36:e vanligaste tilltalsnamn bland kvinnor.
Tidigast belagt: Cirka 1100 (Greta 1309)
I almanackan sedan: Det ursprungliga helgonkalendariet (Greta 1993)

Johanna (21 juli): Johanna är ett bibliskt namn, en femininform till Johannes. Det har varit ett vanligt namn i Sverige sedan 1600-talet och förekommer i många andra språk, till exempel engelskans Jane, franskans Jeanne, italienskans Giovanna. Det är idag Sveriges 23:e vanligaste tilltalsnamn bland kvinnor.
Tidigast belagt: 1312
I almanackan sedan: 1705

Magdalena, Madeleine (22 juli): Magdalena är ett bibliskt namn med betydelsen ’kvinnan från Magdala’ och finns i almanackan till minne av Maria från Magdala (ofta skrivet Maria Magdalena) i Nya Testamentet. Ortnamnet som ligger till grund för namnet kommer från hebreiskans migdal som betyder ’torn’. Madeleine är en fransk form av Magdalena. Madeleine finns med på plats 60 på listan över de hundra vanligaste tilltalsnamnen för kvinnor i Sverige.
Tidigast belagt: Magdalena 1455, Madeleine 1788
I almanackan sedan: Det ursprungliga helgonkalendariet (Magdalena) och 1993 (Madeleine)

Emma, Emmy (23 juli): Emma är ett tyskt namn bildat av namnet Erm(in)Irm(in) som betyder ’stor, väldig’. Emma hamnade i namnlängden 1827 kronprinsessan Josefina meddelade att det barn hon väntade skulle heta Emma om det blev en flicka (det visade sig vara en pojke, Gustaf – sångarprinsen). Emmy är ursprungligen en engelsk smekform till Emma. Emma är idag Sveriges nionde vanligaste tilltalsnamn bland kvinnor.
Tidigast belagt: Emma 1766, Emmy 1803
I almanackan sedan: 1827 (Emma) och 2015 (Emmy)

Kristina, Kerstin (24 juli): Kristina är ett helgonnamn som finns i almanackan till minne av den heliga Christiana som var en romersk martyr på 300-talet. Namnet har varit populärt ända sedan medeltiden. En av de mest kända namnbärarna är drottning Kristina (1626-89). En annan kunglighet – Hagaprinsessan Christina – bidrog till att namnet blev populärt på 1940- och 50-talen. Kerstin är en nordisk och lågtysk form av Kristina. Kristina är idag Sveriges femte vanligaste tilltalsnamn bland kvinnor.
Tidigast belagt: Kristina 1100-talet, Kerstin 1535
I almanackan sedan: Det ursprungliga helgonkalendariet (Kristina) och 1993 (Kerstin)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Fruntimmersveckan har börjat

  1. Känns ibland som varje vecka är av den sorten med alla feminister på barrikaderna !

  2. Fredrik som start på veckan är ju ändå passande, Reinfelt är ju en riktig kärring.

Kommentera