Kommer Putin att arresteras i Sydafrika?

KRIGSBROTT. Ryssland vidhåller att president Vladimir Putin personligen ska vara på plats när de så kallade Brics-länderna träffas i Sydafrika senare i år. Det försätter Sydafrika i en mycket svår situation eftersom landet är skyldigt att gripa honom i enlighet med Internationella brottmålsdomstolens arresteringsorder, säger Nobuo Hayashi, biträdande lektor i folkrätt vid Försvarshögskolan, till Dagens Nyheter.

Hayashi säger att mycket starka fördömanden från väst är att vänta om Sydafrika inte griper Putin om han kommer till landet. Samtidigt tror han att Putin är angelägen om att faktiskt resa, för att visa att inte hela världen är emot honom. – Om jag var Putin skulle jag insistera på att åka dit och utmana Sydafrika att gripa mig, säger Hayashi.

-Pettersson tror att om Putin insisterar att vara på plats kommer BRICS-mötet att flyttas till Kina.

Bakgrund: Internationella brottmålsdomstolen (ICC) är en internationell domstol i Haag, Nederländerna, inrättad 1998 genom Romstadgan. Både Ryssland och Ukraina undertecknade stadgan, men ingen av dem ratificerade den och Ryssland drog tillbaka sitt undertecknande från stadgan 2016 efter en rapport som klassificerade Rysslands annektering av Krim som en ockupation. Ukraina accepterade dock domstolens jurisdiktion på sitt territorium 2014, vilket gjorde det möjligt för domstolen att utreda påstådda brott som begåtts under det rysk-ukrainska kriget. Domstolen fick fullständigt samarbete från de ukrainska myndigheterna. 

Rysk-ukrainska kriget (2014–)

Bortföranden av barn i den ryska invasionen av Ukraina. Den 4 februari 2015 vädjade Ukrainas Verchovna Rada till ICC att utreda brott mot mänskligheten som begåtts av ryska styrkor på ukrainskt territorium sedan den 20 februari 2014 och att ställa de ansvariga högre tjänstemännen i Ryska federationen till svars. Den 24 februari 2022 invaderade och ockuperade Ryssland delar av Ukraina i en stor upptrappning av det rysk-ukrainska kriget, som inleddes 2014.

Under invasionen har Ryssland fört bort tusentals ukrainska barn i de ryskockuperade områdena i Ukraina och deporterat dem till Ryssland. Ukrainska tjänstemän utreder mer än 16.000 misstänkta fall av tvångsdeportering av minderåriga. Ryssland har erkänt att man överfört 2 000 barn utan vårdnadshavare. I maj 2022 beordrade Putin att förenkla utfärdandet av ryskt medborgarskap till ukrainska föräldralösa barn. Ukrainas utrikesministerium betonade att genom att göra detta “legaliserade Putin effektivt bortförandet av barn”. I september 2022 beskrev Lvova-Belova, som innehar kontoret för Rysslands kommissionär för barns rättigheter, hur de bortförda ukrainska barnen inledningsvis var fientliga mot Ryssland och Putin, men efter “integrationsprocessen” förvandlades barnens negativa attityd gradvis till kärlek. 

Vladimir Vladimirovitj Putin, född den 7 oktober 1952, Ryska federationens president, påstås vara ansvarig för krigsförbrytelsen olaglig deportation av befolkning (barn) och olaglig överföring av befolkning (barn) från ockuperade områden i Ukraina till Ryska federationen (enligt artiklarna 8.2 a vii och 8.2 b viii) i Romstadgan). Brotten ska ha begåtts på ukrainskt ockuperat territorium åtminstone från och med den 24 februari 2022.

Andra krav mot Putin

I maj 2016 lämnade familjer till offren för MH17-kraschen in en anmälan mot Ryssland och president Vladimir Putin i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. MH17 var ett reguljärt passagerarflyg som sköts ner av ryskkontrollerade styrkor i Ukraina, vilket resulterade i 298 civila dödsfall. I juli 2021 publicerade Putin en lång uppsats “Om ryssarnas och ukrainarnas historiska enhet” och hävdade att Ukraina är en konstgjord enhet som historiskt upptar ryska länder. En rapport från 35 juridiska och folkmordsexperter citerade Putins uppsats som en del av att “lägga grunden för uppmaning till folkmord”. Senare publicerade den ryska statsägda RIA News artikeln med titeln “Vad Ryssland ska göra med Ukraina” och anklagade hela den ukrainska nationen för att vara nazister som måste utplånas och i vissa fall omskolas.

Aggressionsbrott

Särskild internationell tribunal för aggressionsbrott (Rysslands invasion av Ukraina). Den 19 mars 2022 antog Europaparlamentet en resolution om inrättande av en särskild internationell domstol för aggressionsbrott från Rysslands och Belarus sida. 

Ur folkrättslig synvinkel betraktas tvångsdeportering av minderåriga som ett brott mot mänskligheten. Enligt “1949 års Genèvekonvention om skydd för civilpersoner i krigstid” har ockupanter ingen rätt att ändra barns civilstånd.

Ryssland bröt också mot artikel 7 i FN: s konvention om barnets rättigheter, som garanterar barns rätt till ett namn och förvärv av medborgarskap.

I artikel II i 1948 års konvention om förebyggande och bestraffning av brottet folkmord anges att “tvångsförflyttning av barn från en nationell, etnisk, rasmässig eller religiös grupp till en annan” är ett folkmord.
Ryssland ratificerade konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, enligt vilken “ingen får utvisas, vare sig individuellt eller kollektivt, från territoriet i den stat där han är medborgare”.

FN:s undersökningskommission karaktäriserade ryska styrkors deportering av ukrainska barn som ett krigsbrott. Flera länder erkände officiellt de pågående händelserna i Ukraina som ett folkmord begått av ryska styrkor.

Sju myter och fakta om konflikten mellan Ryssland och Ukraina

Myter för rysstroll 1 – 12

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Kommer Putin att arresteras i Sydafrika?

 1. Vad vet svenska myndigheter om folkrätt? Folkrätten gäller inte svenska folket men alla andra folk?

  11
  2
 2. Sydafrika kommer inte att gripa Putte av två anledningar.
  1. Den rasistiska socialistiska regeringen måste visa folket att de inte bryr sig om vad några vita säger i Europa.
  2. Moskva stöttade ANC ekonomiskt och materiellt under dess terroraktioner mot den vita urbefolkningen i Sydafrika som var västligt orienterad av gammal hävd. Samt även senare när ANC kom till makten i Sydafrika.

  15
  1
 3. Om Putler är så dum att han åker dit och riskerar att häktas så tycker jag att man ska öppna Robben Island som fängelse igen och sätta honom där resten av hans usla liv.

  26
  9
   • Zelenskyj har ansvar för Ukrainas försvarsmakt, Putin har ansvar för Rysslands försvarsmakt, ska bara den ena åtalas för krigsbrott?

    17
    37
   • Krister, givetvis ska bara den som begår krigsbrott åtalas eller menar du att Zelenskyj anfallit Ryssland och kidnappat ryska barn?

    40
    20
  • Krister
   Hahaha 🤪 Det där var ryska soldater i Georgien för 15 år sedan! Nice try! (Kamerorna var sämre då.)

   33
   12
  • Krister, du får väl prova och skicka videon till ICC som bevis. Avsändaren verkar ju “seriös”

   25
   10
  • För vad tovaritsch Krister?

   Min första misstanke är att denna video är en fejkad video precis som den som släpptes för lite drygt ett år sedan med exakt samma historia.

   Dessutom vitt är en av färgerna som putteterroristerna identifieras med så per definition var det fordonet märkt som ett terroristfordon och därmed kombattant.

   20
   9

Kommentera