LO:s lägsta medlemssiffra på 30 år

FACKLIGT. Under årets första kvartal var 59 procent av arbetarna ansluta till ett fackförbund. Det är den lästa siffran på 30 år, enligt LO:s statistik rapporterar Sveriges Radio.

År 2019.

Det är naturligtvis väldigt allvarligt och det är läge att vara självkritisk, säger Jessica Leiding, förbundssekreterare på Kommunal.

Enligt Anders Kjellberg, forskare i sociologi, kan utvecklingen delvis förklaras med att arbetare har lägre löner och prioriterar andra kostnader än till exempel tjänstemän.

-Pettersson tycker 59 procent är ofattbart många, det finns fria fackförbund och man kan välja att bara vara med i A-kassan.

Själv gick jag ur facket c:a 1971 då det kom fram att jag genom LO-facket blivit kollektivansluten till Socialdemokraterna. Det var obligatoriskt till 1990. När kollektivanslutningen försvann tappade S 65 procent av sina medlemmar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “LO:s lägsta medlemssiffra på 30 år

 1. SD sympatisörer är allts med och finansierar Sossarna som bara har hat mot SD på programmet.

  12
  1
 2. ja man går tacka Maggan haggan och löven som effektivt förvandlat fackföreningarna till en hiss klubb ! med enda syftet att ta livet av svenska barn !! det senaste draget av idiot orgenisationen varvälnär man stängde av energi försörgnigen . ? det är ganska konstigt då man enligt sossialistisk idiolog borde stötta arbetslinjen?
  detta är ju en jätte möjlighet att dumpa dessa problem i knät på just facket med vad det innebär .. men det verkar som denna regeringen degar ut alldeles för lätt ?

  9
  2
 3. Det skiter sig för LÖ, dom blir kanske utan bidrag från fackförbunden och sen utan
  lotteriinkomster från fattigpensionärer? Det blir till att reducera en hop högbetalda tjänsterumpor som bara värmer stolarna?

  16
  1
 4. “Läge att va självkritisk” ,Ja det borde dom ha varit för länge länge sen. Varför dom ska
  va med och slänga miljoner till ett parti som bara gjort det sämre för Svenska arbetare
  genom massinport av lycksökare som får samma standard utan att jobba övergår nog
  dom flestas förstånd?

  20
  1
 5. Man skyller detta på att arbetare har lägre löner och mer osäkra anställningsförhållanden än tjänstemän. Det borde tvärtom innebära att fler borde vara med i facket för att påverka.
  Att LO tydligt visar att de stödjer ett parti, senast med över 30 miljoner, spelar säkert större roll. Liksom att LO-facken tvingar medlemmarna att betala en tandvårdsförsäkring och annat som inte har med yrket att göra.

  16
 6. Enligt fackförbunden så säger ett kongressbeslut att inga Sverigedemokrater får ha ledande poster inom LO, intressant är då det faktum att inga andra än Socialdemokrater sitter i LO:s beslutsfattande organ!
  Så hur ska då några andra än för dem utsedda och lämpliga socialdemokrater ta sig in i LO;s ledning?

  43
  1
 7. Det som är märkligt är att någon människa i dag av egen fri vilja är medlem i fackföreningen?
  Hur dum får man bli egentligen?

  52
  1
   • Kan ju bero på deras sätt att utesluta folk för att de är med i SD. Alla likas värde. Så de får skylla sig själva

    22
    1
  • BSs
   Framförallt om man går med i facket som nyanställd…. sist in först ut.
   Facket har definitivt spelat ut sin roll i samhället….. när inte ens strejkkassan används som ett påtryckningsmedel vid löne förhandlingar längre.
   Numera är LO förbundet enbart ett politiskt slagverktyg för röstboskapen med slagsida åt vänstern.

   55
   1

Kommentera