Klartecken för batterifabrik i Torslanda

ELBILAR. Volvo Cars och Northvolts stora batterisatsning i Torslanda har fått grönt ljus i domstol. Det samägda bolaget Novo Energy räknar med att bygget kan inledas enligt plan senare i år. Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt har godkänt Novo Energys ansökan för en batterifabrik i anslutning till Volvo Cars område i Torslanda i Göteborg.

Novo Energy

”Det är en milstolpe för oss. Nu kan arbetet börja på riktigt och vi kan börja förbereda marken för Sveriges andra, och Göteborgs första, gigafabrik för framtidens gröna batterier”, säger Adrian Clarke, vd för Novo Energy, i ett pressmeddelande.

Batterifabriken, som ska tillverka litiumjonbatterier till Volvo Cars elbilar, ska på sikt ha cirka 3.000 anställda.–Vi är snart uppe i 200 anställda, det ska ju bli 3 000 så småningom. Det är en jättestor investering för både Northvolt och Volvo Cars, och för hela regionen, säger Christian Jebsen, kommunikationsansvarig på Novo Energy.

-Pettersson tror att batterifabriker är nästa stora krisbransch, det har redan börjat med konkurser på några håll. Det byggs runt 40 stora batterifabriker i Europa, det borde räcka och bli över. Om råvarorna räcker är en annan fråga…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Klartecken för batterifabrik i Torslanda

 1. Såna här fabriker drar oerhörda mängder el. Undrar vad för garantier på elpriset Geely fått för att lägga fabriken i Göteborg istället för hemma i Kommunistkina?

  Sverige börjar mer och mer kännas som alla de afrikanska bananrepubliker som kineserna koloniserar med “fördelaktiga” investeringar.

  21
 2. Skulle vilja ansöka om en miljard eller nått, lika Padelhallar som görs om på löpande band till lager/annat?
  Trodde det skulle ta 5/7 år men hypen gick fortare, att folket tröttnade, lika squashbanor.
  —————————-
  Jag skulle kalla fabriken Frivolt, det är vad den är om några år då degen är sluuuuttttt……och skatteslavarna får gräva djupare i lädret som räddning?
  (Novo=ny – skandal)?
  Hur ska 3000 gubbs få rum där plus maskiner och allt?

  Alla involverade springer åt samma håll efter pengarna(greenwashing) i några år, sen Poff…….som mycket annat konstigt hittepå.

  Ta med Hybrit och Greensteel i samma veva + de lönsamma snurrorna.
  ————-
  Typ https://sv.wikipedia.org/wiki/Fanerdun_Group_AB
  Och Dragon Gate i Gävle

  Bara min åsikt av verkligheten.

  https://youtu.be/0-aes4unIQI

  21
 3. ja det är intressant särskilt var man tänker få EL ifrån .??
  det är ju helt klart att det vinns inga vindsnura att före denna fabrik med el! nästa bra fråga är var man får tag i dessa miljoner ton olja som behövs ?? eller har man någon våt mark som man kan plundra på torv tro ..
  det är väldigt intressant att få reda på var ifrån denna energi skall komma i från?? på något sätt så verkar dessa politruker osams med termodynamik.. undrar just var det fossilfria stålet får din vätgas ifrån .

  10
 4. Afghanistan har rikligt med litium och där vägrar dom att ta emot svenskt bistånd på 1miljard om året. Vi får nog inte något litium från dom.

  14

Kommentera