Sanktionerna slår hårt mot Ryssland

EKONOMI. De höga kostnaderna som västvärldens sanktioner mot Ryssland för med sig, kommer att fortsätta växa över tiden och tynga den ryska statskassan allt mer vartefter åren går. Den bedömningen gör EU-kommissionen i en konsekvensanalys som Bloomberg har tagit del av.

Sanktionerna har redan nu ”märkbart urholkat Rysslands industriella och teknologiska kapacitet”, enligt analysen.

Tidigare i veckan uppgav Rysslands president Vladimir Putin att den ryska ekonomin går mot en BNP-tillväxt om 2 procent för helåret, med en inflation som stannar under 5 procent.

Prognosen skiljer sig markant från utomstående beräkningar, bland annat från valutafonden IMF, som spår en tillväxt om 0,7 procent för den ryska ekonomin i år.

-Pettersson har många gånger sagt att Ryssland inte har råd med krig och det är många fler än Ukraina att hålla igång. Även om Putin lyckas hålla kriget igång så drabbar kostnaderna stora delar av det ryska samhället.

 Siffrorna från innan den olagliga och fullskaliga invasionen av Ukriana började den 24 februari 2022.

 • Ryssland är en liten ekonomi och utgör endast 1,8 procent av global BNP.
 • Över tid har Ryssland minskat i betydelse och tappat i välståndsligan.
 • EU:s och USA:s ekonomier ihop är nästan 25 gånger större än den ryska.
 • Risk för kraftiga flöden ut från ryska banker och landet kan leda till restriktioner. Ett dysfunktionellt ryskt finansiellt system slår hårt på realekonomin.   
 • Ryssland är beroende av import. Cirka 50 procent importeras från EU, USA, UK, Japan och Korea. Kinas andel är knappt en fjärdedel.
 • Inom många produktsegment har Ryssland ett mycket högt importberoende av EU. Det gäller bland annat läkemedel, medicinsk och annan teknisk utrustning och maskiner.
 • EU:s export till Ryssland utgör låga 0,9 procent av EU:s BNP
 • Exporten är viktig för Ryssland. Värdet från dess export till världen utgör 30 procent av dess BNP.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export går till EU, USA, UK, Japan och Korea. Exporten till Kina uppgår till 14 procent.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export utgörs av råolja, kol, petroleumprodukter och gas.
 • Ett stop av export till Ryssland får negativa effekter på världsekonomin från bland annat genom stigande energi- och metallpriser globalt.
 • Ryssland får sammantaget svårt att klara en lång och utdragen konflikt med Västvärlden.

Läs mer på Teknikföretagen…

Enligt Rysslands statistikmyndighet saknar 35 miljoner ryssar vattentoalett, 47 miljoner har inte varmvatten och 29 miljoner har inte rinnande vatten i huset.

Rysslands befolkning är 144 miljoner människor och minskande, så 32% saknar varmvatten i bostaden, 24% har inte en vattenklosett utan använder torrdass i någon form, och 20% har alltså inte ens rinnande vatten.

Totalt sett har inte ens 63% av ryssarna moderna bekvämligheter som vatten i huset, avlopp, centralvärme eller ens elektricitet och gas.

De flesta västerlänningar som besöker Ryssland får bara se de Potemkinkulisser som utgörs av delar av S:t Petersburg och delar av Moskva, men inte ens där har alla egentligen alla moderniteter när man går bortanför kulisserna.

Detta gäller trots att det är 30 år sedan kommunismen föll, och trots att bananrepubliken Ryssland fullkomligt badar i råvaror och även investerarpengar, fram tills Putin bestämde sig för att dra igång kalla kriget på allvar igen med anfallet mot Georgien 2008.

Läs mer hos Russia List eller här

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Sanktionerna slår hårt mot Ryssland

 1. Ryska rubeln står i ca12 öre mot våran skvalpvaluta, när jag var där 78 stod den i 7,20 kr, det är mycket som hänt under åren, man fick 5 kr för rubeln i Polen om man växlade svart, men var rätt meningslöst då allt skrevs på bankkvitton(kan inte lösa in mer än kvittot då) innan man lämnade gränsen, och man fick inte ta ut en kopek från ryssarna då, straffbart.

  Thailands bath har hållit sig stabil sen 78 då den stod i 25 öre, numera 31 öre….
  Världen är underlig…

  22
  9
  • Nä världen agrerar helt naturligt, Ryssland har idag ingen framtid, Thailand har framtiden för sig.

 2. Det är bara 1/8 av världens befolkning som bryr sig om sanktionerna mot Ryssland. Resterande 7/8 bryr sig inte. Många av dom har antagligen inte hört talas om sanktionerna. Många kan inte läsa och dom har fullt upp att få ihop mat för dagen. Deras totala ekonomi kan vi bortse ifrån.

  Det viktiga är dock att Ryssland får gå på knäna. Och sanktionerna fungerar mycket bra. (Sen lär Putin/Tass/Dahlberg hitta på något annat men det är inget att bry sig om.)

  29
  13
  • Är det eko här på bloggen ?
   Kan du inte skriva något själv Eva M?
   Eller måste du upprepa allt de andra nazisterna skriver?

   1
   8
 3. Visst har Ryssland passagerarplan från väst , typ Boeing och andra ?

  I så fall blev dessa flyg stående ganska snart då sanktionerna satte in då dessa kräver noggrant underhåll ?

  Visst kan ryssarna tids nog tillverka många delar själva , men då är planen fulla av piratdelar och kan i det skicket aldrig flyga utanför Ryssland innan de blivit återställda och noga besiktade ! (?)

  Tillåter t.ex Europa , USA och andra att de ryska Tupolev kommer in i deras luftrum ?

  För många år sedan så var det förbud åtminstone i Sverige att dessa kom hit !

  11
  7
 4. Av världens ca 200 länder så är det endast ca 30, västländerna själva, som bryr sig om västländernas sanktioner. Västvärlden har bara 1/8 av världens befolkning, 7/8 av världsbefolkningen skiter högaktningsfullt i västvärldens sanktioner.

  17
  37
  • Håkan, en del bryr sig inte om sanktionerna, andra kringgår dem, men det svider och blir dyrare för Ryssland.

   De länder som tillämpar sanktionerna representerar en stor del av världens bruttonationalprodukt.

   37
   19
   • Pettersson
    De som drabbas hårdast av västs sanktioner är vi i EU-länderna.
    De ryska oligarkerna är hindrade att investera i västvärlden och därför investerar de mycket stora belopp i byggande i Ryssland. Rysk byggsektor har rejäl högkonjunktur.

    16
    31
   • Så dom är tvingade att bygga, mot betalning i rubel…🤣 ja, papper till att trycka värdelösa sedlar finns säkert fortfarande i Ryssland. Sen förstatligar Putin allt dom byggt. Stackarna! Men vad gör man inte för att slippa balkongflygning…😭😭😭

    16
    8
 5. Det är väl det som är meningen.
  Desto längre och hårdare sanktioner desto bättre.
  Nu ska ryssjävlarna torrläggas ordentligt.

  71
  49
 6. “sanktionerna slår hårt mot Ryssland”
  “sanktionerna” mot Ryssland slår hårt mot Sverige -och EU, borde en seriös rubrik lyda!
  Gallopperande bränslepriser som slår nya rekord hela tiden, el.priser som mångdubblas, affärerna inför ockerpriser på sina unkna varor! ICA och Konsum är värst och som “skäl” för sina kraftiga höjningar uppger som högre el.priser trots att dom har fått konpensation för detta.
  Nu tar dom ut höjningarna två gånger av oss konsumenter, först genom skatterna och sedan skyhöga matpriser!
  Bojkotta dessa två maffiakedjor tills dom går på knäna och ber om ursäkt och förlåtelse för sina mycket skurkaktiga metoder!

  156
  308
  • BSS
   Jag håller med dig om problemen i Sverige. Både vad gäller ekonomin och invandringen. Dessa har dock knappast med sanktionerna mot Ryssland att göra.

   Råvaror som vete, majs, raps etc gick upp kraftigt redan 2020/21. Typ 150%. Även gas och olja gick upp. Sen blev det riktig oreda i kurvorna vid krigsutbrottet men nu pekar allt ner. Vete majs, raps, kaffe etc ligger idag på lägre nivå än strax före kriget. Gas och olja likaså. Det gynnar oss (annars hade maten varit ännu dyrare) men det slår mycket hårt mot Ryssland som är beroende av sin export.

   Här är ett av alla ställen där du kan kolla fakta och hitta kurvor över prisutvecklingen: (klicka på ”5Å” vid kurvorna så får du rätt tidsperspektiv.)

   https://m.se.investing.com/commodities/

   Våra problem beror nog snarare på S-politiken de senaste decenniet med höga kostnader för bla invandring och kriminalitet som försvagar kronan och tvingar fram räntehöjningar. Lägg till korkad el-politik så tror jag du hittar förklaringen till höga priser i konsumentledet.

   Sanktionerna har som sagt ingen större effekt på oss men slår mycket hårt mot Ryssland. (Tass/RT ljuger naturligtvis om det i enlighet med direktiv från Putin.)

   36
   14
  • El och bränslepriserna är sossarnas fel, det var de som torpederade den svenska energiförsörjningen. Inga andra. Så när du får betala vid pumpen, din elräkning eller de löjligt höga priserna i mataffären är det på grund av sossarna, inte kriget i Ukraina eller Putteland.
   Maggan hade bara ren tur att Putte bestämde sig för att invadera ett fredligt grannland under valåret annars hade detta framkommit ännu mer tydligt i valdebatterna och Partiet hade knappt nått upp till 30% i valet.

   32
   9
  • Men Ryssland har världens i särklass största vapenindustri, och ändå tycks den inte räcka till? Tänk ifall blott en del av detta använts till att höja befolkningens standard
   till Svensk 50 tals standard, då hade där blivit många glada Ryssar?

   15
   6
   • Tony, och med tanke på hur dåligt ryssarnas vapen fungerat i strid, lär exporten vara minimal i fortsättningen.
    Vem vill köpa vapen som träffar den som skjuter, som vi sett i flera videor från fronten.

    13
    5
 7. Där är både Pettersson och EU kommissionen fel ute. Enl flera bedömmare här på bloggen och Putin själv tjänar ju Ryssland på sanktionerna.

  25
  7
 8. Fredag idag och startat med uppkorkning redan…… ??? Även om Ryssland går kräftgång… någon gång torde det vara ganska klart att flera länder inom EU kommer att dyka före….. Varför inte titta på Sverige…? 300miljardet kostar de 2miljoner BUT´n ökande med 20-30miljarder netto årligen…. USA/väst har skickat vapen för typ 2000miljarder till Ukraina Sverige 20miljarder MEN ändå beviljas 100k UT…. vi har absolut inte råd med allt som spenderas…. osså talar man om några tusen kvotflyktingar dvs de enda som verkligen behöver skydd….. varför kritiserar inte våra betters det “galna” i det som pågår….. det rasar strax…. och nästan ingen “såg det komma”… om inte vår press såg detta komma…. stäng plånboken omedelbart…. dessa “murvlar” kan ju jobba i äldrevården… de kan ju språket….

  14
  25
 9. Vilken himla tur att den svenska ekonomin växer ordentligt eller iaf inte minskar eller iaf inte minskar så mycket…..
  “Ryssland är en liten ekonomi och utgör endast 1,8 procent av global BNP.” Ryssland 1 283, Sverige 510…..

  12
  26
  • Putin skiter i sin befolkning, liksom sossarna när de är i regeringsställning.

   18
   2

Kommentera