Svenska ubåtar till Turkiet

HISTORIA. Sverige och dagens Turkiet har en lång, minst tusenårig historia tillsammans. Vi har vikingarna som vaktade kejsaren i det kristna Konstantinopel, då hette landet det Bysantinska riket. De hade kommit via de Europas floder till Särkland och Konstantinopel, världsstaden vid Bosporen, farleden mellan Medelhavet och Svarta havet. En del hade seglat direkt från Norden; andra var ättlingar till tidigare vikingar som slagit sig ned i Ladoga, Novgorod, Kiev eller andra städer och under åren uppblandats med slaverna i området. Vikingarna i österled stod under 800-1000-talen för de långväga kulturella kontakterna mellan svear i norr och det bysantinska riket i sydöst. Det var en tid innan Ryssland fanns som stadsbildning.

I Hagia Sofias balustrader har en viking som hette Halvdan klottrat runor. De antas av forskningen vara ristade av väringagardet i Konstantinopel (dagens Istanbul) någon gång under 1000-talet. Runorna upptäcktes först 1964.

Vi har Karl XII och planerna på ett gemensamt svenskt-turkiskt-tatariskt anfall mot den gemensamma fienden Ryssland. Det var under Karl XII tid i Bender, dagens Moldavien, då Osmanska riket som det planerades men slutade med att den svenske kungen red hem.

Svenska ubåtar är kända för sin effektivitet, bland annat för att ha sänkt ett amerikanskt hangarfartyg under övning, vilket gjorde USA rejält nervösa, de hyrde en svensk ubåt med besättning och övade utanför San Diego på USA:s västkust.

Mindre känd är Thorsten Nordenfelt, 1842-1920, som var en viktig och betydelsefull ubåtspionjär i Sverige. Nordenfelt byggde två ubåtar som blev klara år 1886 och 1887. Båda såldes till det Ottomanska riket. Båda ubåtarna var över 30 meter långa, 6 meter breda och hade ett deplacement på 160 ton. Med en bemanning på sju personer per båt, driven av varsin koleldad 250-hästkrafters Lamm ångmotor, var maxfarten i ytläge 6 knop, medan maxfarten i undervattensläge 4 knop. Ubåtarna var beväpnade med två 356-millimeters torpedtuber och två 35-millimeters maskingevär. I det Ottomanska Riket fick de namnen Abdül Hamid respektive Abdül Mecid. Ubåtarna var de första någonsin som avfyrade en torped i undervattensläge.

Ubåtar av klassen ”Nordenfelt”. På bilden syns Abdülhamid (1886), en ubåt som Nordenfelt konstruerade åt det Osmanska riket. Den var den första ubåten som avfyrade en torped under vattnet.

I oktober 2019 stoppade Sverige all export av krigsmateriel till Turkiet med omedelbar verkan. Anledningen var Turkiets militära offensiv i norra Syrien. De gällande tillstånd som fanns återkallades.

I september 2022 beviljade Inspektionen för strategiska produkter (ISP) åter tillstånd för svensk export av krigsmateriel till Turkiet. Detta skedde i samband med Sveriges Nato-ansökan.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Svenska ubåtar till Turkiet

 1. Nu var Konstantinopel och Bysans grekiskt inte turkiskt när vikingarna dels härjade och senare utgjorde det kungliga livgardet. Turkarna kom till makten först på 1450-talet när Bysans föll.

  Men förutom ubåtar så tillhandahöll Sverige via lingvisten Johannes Kolmodin även bokstaven Ö ö när Ataturk bestämde att de skulle överge det arabiska alfabetet och införa det latinska alfabetet i Turkiet för att göra landet modernare och vända det från de smutsiga beduinerna i Mellanöstern till det moderna Europa.

  • Som Niklas R skriver,
   – Konstantinopel och Bysans var grekiskt, inte turkiskt, när vikingarna befann sig där.
   Ett över tre meter högt marmorlejon finns bevarat och som har inristade runor, löpande i drakslinga med uppländsk runstens-stil.
   Lejonet stod ursprungligen i den grekiska hamnstaden Pireus och runorna beskriver att “Svīar”, (Svear) lät rista dem.
   – utförlig info finns i Wikipedia:
   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Pireuslejonet

   Ett lejon i marmor med runskrift från 1000-talet, vad är det för märklig historia som döljer sig bakom det? Tor Billgren gräver i Pireuslejonets historia.Text, och ljud (12 min.):
   https://sverigesradio.se/avsnitt/1168079

 2. Nu är det ju så att det inte fanns några turkar i Turkiet förrän en bra bit in på 1100-talet, då de invandrade från bergen i Kaukasus.

  17
  2
 3. Nu bör det inte blir något mer tillstånd för export av krigsmateriel till Kalkonien förrän basarturken och matthandlaren i Ankara lugnar ned sig och slutar med sina angrepp på Sverige och godkänner vår natoansökan.

  29
  6
  • Dessutom bör Sverige använda sig av sitt veto och stoppa utbetalningar av 75 miljarder från EU. Vi ska inte betala till fientliga nationer.

   29
   2

Kommentera