Förslag till nya valsedlar

INRIKES. På Valmyndighetens seminarium i Almedalen den 28 juni diskuterades hur det svenska valsedelssystemet kan utvecklas för att öka säkerheten i svenska val och göra det enklare för väljare att rösta. Valmyndigheten anser att nuvarande valsedelssystem orsakar problem som riskerar att undergräva förtroendet för valet som helhet.

Förslag på hur en ny valsedel för riksdagsvalet skulle kunna se ut. En gemensam valsedel för alla partier som ställer upp i valet. Väljaren kryssar för, eller skriver namnet, på det parti hen röstar på. Vill väljaren personrösta kan hen kryssa för numret på en kandidat från partiets lista.

Valmyndigheten har påtalat behovet av en översyn av valsedelssystemet sedan 2010. Syftet är att förenkla, förbättra och skapa ett mindre sårbart system som ökar säkerheten i svenska val och gör det enklare för väljare att rösta.

Många av de problem, utmaningar och incidenter som förekom under 2022 års val är kopplade till valsedlar. Den nya avskärmningen av valsedlar ledde till mer köer än normalt vid röstningen, något som en stor andel av kommunerna, 45 procent, tror påverkade valdeltagandet. Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist menar att om inga åtgärder vidtas före valen 2026 finns risk att problemen upprepar sig eller eskalerar.

Nuvarande system med många valsedlar är svårt för väljare att förstå och för med sig stora utmaningar och risker vad gäller till exempel logistik, säkerhet och tillgänglighet, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Det har fört med sig problem med köer och ger också upphov till ryktesspridning om oegentligheter. En utredning som beaktar den här typen av valsedelsreform ska bli spännande och är något att se fram emot, säger Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Förslag till nya valsedlar
Under seminariet presenterade Valmyndigheten ett konkret förslag på hur nya valsedlar skulle kunna se ut. Förslaget innebär att frångå partivalsedlar, det vill säga att varje parti har sina egna valsedlar. Istället vill Valmyndigheten införa enhetsvalsedlar, det vill säga en gemensam valsedel för alla partier som ställer upp i valet.

Valmyndigheten har arbetat med olika lösningar i syfte att föra diskussionen om ett nytt valsedelssystem framåt. Det är inte en färdig lösning som vi presenterar idag, men det är ett konkret förslag på hur nya valsedlar i Sverige skulle kunna se ut och som med enkla medel skulle kunna förfinas och utvecklas, säger Anna Nyqvist.

Förslaget innebär ändrat röstningsförfarande

Med enhetsvalsedlar kan röstningsförfarandet i vallokalerna förändras. När väljaren kommer in i lokalen får väljaren identifiera sig, väljaren prickas därefter av i röstlängden och får sina valsedlar av en röstmottagare. Väljaren går sedan in bakom valskärmen för att rösta. Väljaren kryssar för ett parti och vill väljaren personrösta så kryssar hen för numret för den kandidat som hen vill rösta på.

En fördel med den här valsedeln är att det inte behövs något kuvert, utan valsedeln viks och väljaren kan själv stoppa ner sin röst i urnan, efter att en röstmottagare har stämplat den, säger Anna Nyqvist.

Hon nämner att det dock finns vissa nackdelar med förslaget: – Väljaren måste hålla reda på vilket nummer den kandidat man vill personrösta på har och partierna behöver hitta nya sätt att marknadsföra sig på. Det finns dock fördelar för partierna också, som att de kan anmäla kandidater senare eftersom namnen inte trycks på valsedeln. Partierna behöver inte heller lägga resurser på distributionen av valsedlar. Det tas över av valadministrationen.

Mindre logistik och personal – och enklare att rösta

Valmyndighetens bedömning är att ett nytt valsedelssystem med en betydligt mindre mängd valsedlar skulle underlätta produktion, distribution och förvaring och öka säkerheten i valgenomförandet. Det skulle också stärka valhemligheten, göra det enklare för väljare att rösta och skapa tydligare och mer lika förutsättningar för partierna. Det kräver mindre personal i vallokalerna och underlättar logistiken för kommunerna.

– Ett nytt valsedelssystem med enhetsvalsedlar skulle stärka vår demokrati och bidra till att upprätthålla ett högt förtroende för valsystemet, säger Anna Nyqvist.

Magnus Hagevi fyller i: – Om ingenting görs så riskerar nuvarande system att bli mindre robust. Detta är ett sätt att åtgärda de brister som finns i valsedelssystemet idag.

-Pettersson tycker det verkar bra. Det gamla systemet var inte tillräckligt bra…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Förslag till nya valsedlar

 1. Är det bara hen som får rösta?
  Med en hengräns på max två kom jag inte långt i texten. Woketexter måste rengöras före återpublicering, bara ett tips…

 2. Spelar ingen roll vilket man kryssar i när en maskin räknar kryssen och det kan skruvas till vad som helst till det man vill???
  Inte ens Bankid kunde hjälpa upp detta med räkningen av röster…

   • Det är skillnad på enklare maskiner som räknar hål eller kryss, i jämförelse med maskiner vars hårdvara eller mjukvara kan manipuleras, som de i USA.

    Man kan även räkna röster maskinellt inledningsvis för ett preliminärt resultat och därefter kontrollräkna manuellt.

 3. Tvingas kanske rent av införa alternativa röstsedlar på Arabiska,Schwahili,Pakistanska och möjligen Turkiska ? Folkutbytet pågår som bäst och hos oss i “Sundets Pärla” liksom i Malmö,är vi inhemska svenskar redan i minoritet …. ;(

 4. Det är inte dom som röstar som avgör valet. Det gör dom som räknar rösterna.
  Så det kanske inte blir så stor skillnad?

  12
 5. Liknar det som jag själv förespråkat.
  Hoppas att de kommer att genomföra denna ändring omgående.

  7
  1
 6. Avskaffa personvalet. inför tre alternativ. Rösta blankt, för ett parti eller mot ett parti.

 7. Det finns ingen riktig behov att krångla till människornas röstande med komplicerade valsedlar eller datorer. Inte, om man inte vill fuska på något sätt – förstås.

  Till exempel, det har aldrig varit någon märkvärdig valfusk vid finska val. Också rösträkning hinner alltid bli klar under valdagen. Valsedlar ser ut så här…

  https://blogit.ulkoministerio.fi/oslo/wp-content/uploads/sites/18/2019/08/Twitter.png

  11
 8. Ser bra ut, och sen fotograferar man valsedeln så har man bevis på hur man röstat ifall
  någon vill försöka att fiffla.

 9. Detta system har varit önskvärt under lång tid. Men har hindrats från såzze-håll, pga. att det då blir svårare för dom att valfuska.
  Men äntligen en chans till förbättring av vårt urusla valförfarande. Dock en liten varning för oärliga rösträknare. Se även upp med i förhand redan ifyllda blanketter och “hjälpsamma” partifunktionärer.

  20
 10. Kommer detta stoppa vänsterblivna från att gömma SD:s valsedlar? 😆

  Å andra sidan med deras “logik” att inte ha något med SD att göra vägrar väl de att vara med på samma valsedel? 🤣

  Dubbel vinst med andra ord. Bra att de inte föll i fällan med lättmanipulerade elektroniska röstmaskiner. Ett land kan då lätt komma att styras av en senil korrumperad galning.

  16
 11. Reagerade 2018 när det plötsligt blev stopp i systemet och siffrorna – när systemet kom igång – plussade för (S) och minskade för SD. Då bekräftades(?) att hackare kunde gå in och styra resultatet.
  Numera litar jag inte på något som kommer från “myndigheterna” då manipulation kan föreligga! Tekniken arbetar även MOT oss!

  30
  1

Kommentera