Erkände mordbrand, frikändes

BROTTSLIGHET. Tre unga män, 18, 17 och 15 år, åtalades för grov mordbrand på ett HVB-hem i Nyköpings kommun, alltså ett hem för vård eller boende. Killarna är från Sörmland, Uppland och Dalarna.

Nyköpings Tingsrätt Foto: TS Eriksson, Wikipedia

Enligt åtalet satte de eld på en väska med lakan, kläder och handsprit i en korridor som var under renovering och saknade brandlarm och brandredskap. I korridoren var det extra stor risk för rökspridning, enligt utredarna.

En anställd på boendet hade hört om planer på att sätta eld på huset och kunde snabbt släcka branden i väskan innan den hann sprida sig.

Ett vittne som också bor på boendet berättar att det “varit intensivt” under en period och att de tre killarna pratat om att de vill bränna ner huset. Vittnet säger att han tror att branden dels är riktad mot hela HVB-hemmet, men också specifikt mot en annan av de boende, som “är lite utstött”.

-Pettersson noterar att en av de tre har erkänt att han tände på. Samtliga frias trots det av tingsrätten för att det inte går att bevisa uppsåt!!! Minst en av herrarna satte alltså eld på en väska innehållande brandfarligt material men frias. Som farsan ofta sade “mycket ska man höra innan öronen trillar av”

Inom straffrätten krävs ofta uppsåt för att en handling ska vara straffbar. Man brukar tala om tre former av uppsåt; avsiktsuppsåt, insiktsuppsåt och likgiltighetsuppsåt.

 • Avsiktsuppsåt innebär att gärningspersonen vill uppnå en viss effekt med sitt handlande.
 • Med insiktsuppsåt menas att gärningspersonen insett att en viss effekt ska inträffa eller att det fanns en gärningsomständighet.
 • Likgiltighetsuppsåtet utgör den nedre gränsen för uppsåt. I detta fall har gärningspersonen varit medveten om risken för effekten/gärningsomständigheten och också varit likgiltig till att effekten skulle inträffa eller till att det fanns en gärningsomständighet.

Grov mordbrand kan ge sex till 18 års fängelse. Mordbrand av normalgraden kan ge två till åtta år.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Erkände mordbrand, frikändes

 1. Om de inte går att bevisa deras uppsåt för brand måste de ändå låsas in på obestämd tid eftersom de inte kan förstå konsekvenserna av sitt handlande.

  11
 2. Hur är det ens möjligt? Det här uppsåtstramset är ju ibland helt horribelt. Tänder man med tändvätska inomhus är naturligtvis uppsåtet att det skall brinna. Eller hade de grillkött och spett med sig och hävdade att de skulle ha bbq? Problemet är också rubriceringstramset. Om inte åklagare väljer exakt rätt rubricering verkar ju vad som helst kunna hända. Jag läste om ett fall där två fälldes för medhjälp till mord medan skytten friades för att…någon teknikalitet med rubriker. Dvs det finns ingen mördare men de som hjälpte mördaren som inte är mördare enligt rätten var ändå medhjälpare till mördaren när han mördade.

  Är det verkligen Polen som har fel på sitt rättsystem? Låter mer som att det är Sverige.

  18
 3. Underbart att vara kriminell i Sverige.
  Släpp dom lösa bara så att dom kan härja fritt och förstöra livet för hederliga människor.

  23
  1

Kommentera