Därför väljer de Eritreas flagga på studenten: ”Vill visa respekt”

INVANDRING. Eritrea ligger vid Röda havet i nordöstra Afrika. Landet blev självständigt 1993, efter ett drygt 30 år långt krig för frigörelse från Etiopien. Sedan dess har Eritrea utvecklats till en av världens hårdaste diktaturer. En ström av unga män och kvinnor flyr landet för att undvika värnplikt. Officiellt är värnplikten 18 månader i Eritrea, för både män och kvinnor, men inofficiellt så behåller staten stora delar av befolkningen fast i systemet. De hårda villkoren och de låga lönerna är en viktig förklaring till varför så många eritreaner under de senaste åren valt att fly landet med risk för livet. I rapporten som heter ”De gör oss till slavar och ger oss ingen utbildning”, vittnar en 25-årig eritrean om att värnplikten aldrig tar slut.

Eritreanska flickor som tar studenten i Uppsala

Allt fler väljer att bära andra flaggor än den svenska under studenten. För Liya, Saron och Isabel är det viktigt att uppmärksamma sina föräldrars härkomst från Eritrea, rapporterar SVT.

De har gjort så mycket för oss och då vill vi hylla dem, säger Saron.

Snart fylls Uppsalas gator av glada studenter. För blivande studenterna Saron, Liya och Isabel, är studentdagen en chans för dem att stolt visa flaggan från deras ursprung.

Vi vill hylla landet vi kommer ifrån, säger Liya.

Man vill hylla sina föräldrar, säger Saron.

Att det blivit allt vanligare med internationella flaggor vid studentfirandet har att göra med att studenten som ritual har blivit viktigt för många i det svenska samhället, enligt Susanne Nylund Skog, etnolog vid Institutet för språk och folkminnen, och forskare vid Uppsala universitet.

De internationella flaggorna har tidigare väckt diskussion, både politiskt och i sociala medier, men att det skulle finnas någon negativ innebörd att bära andra flaggor än den svenska håller Liya, Saron och Isabel inte med om.

Det handlar inte om att trycka ner Sverige utan snarare att lyfta upp våra föräldrar, säger Liya.

Flaggorna är olika ingredienser som man kan använda sig av i den här ritualen för att uttrycka något individuellt, säger Susanne Nylund Skog.

“…Det är en trygghet med att bära på just den flaggan. Jag uppskattar allt vad Sverige har gjort för mig – men det räcker inte riktigt för att jag skall ta med mig den flaggan – det är inte samma trygghet.”

-Pettersson har svårt att hänga med, det är tryckare med den eritreanska flaggan trots att föräldrarna flytt därifrån och otryggare i Sverige där de fått asyl, bostad och gratis studier…

Jag tycker att den Eritreanska flaggan borde representera det förgångna och den svenska framtiden för flickorna, men de håller tydligen inte med.

Det är 530 mil mellan Uppsala-Arlanda och Eritreas huvudstad Asmara om flickorna vill ha lite trygghet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

28 thoughts on “Därför väljer de Eritreas flagga på studenten: ”Vill visa respekt”

 1. Förhoppningen och målet är väl att man blivit lite klokare när man tagit studenten tänker jag. Är det klokt att vifta med flaggor vars länder man flytt från? Som sagt var, gillar dom diktaturen mer än det land, som gett dem alla rättigheter och utbildning eller vad menar dom?

 2. Som vanligt…
  Rättigheter men inga skyldigheter.
  Försök vifta med en svensk flagga i Eritrea och se hur populärt det är.
  Men då är det självklart en helt annan sak.
  Ni är politikernas gäster men tro inte att de svenska folket älskar er också

 3. För min del får dom vifta med vilken trasa som helst bara inte den svenska flaggan som representersr sverige och det svenska!

 4. Jag tänker så här att den enda flaggan som får förekomma är den svenska flaggan inom skolområdet. Vill man vifta med en mena flagga, annan nordisk flagga eller Skånes flagga så får det ske utanför skolområdet

 5. Men dom som bjuder på uppehälle och utbildning till damerna är således inte värda respekt??

  28
 6. Hylla sina föräldrar! Gör så. Men det tycker jag att de ska göra där. Här är det Svenska flaggan som gäller. Som vanligt ska SVT utmärka sig och gulla. Fan!

  24
 7. Jag tycker att de kan visa sin tacksamhet genom att omgående lämna landet med sina familjer nu när de fått en gratis utbildning. Tack för besöket, ring inte oss vi ringer er.

  33
  2
 8. Dom skall vifta med Svenska flaggor, för att visa sin uppskattning för att dom har fått komma hit.

  Om dom visar flaggor från landet dom har flytt ifrån, så skall dom omedelbart skickas hem.

  Absolut inget konstigt med det, hur man än ser på det, så är det självklart.

  Dom skall höja Sverige till skyarna, annars ut med dom!

  26
  2
 9. Tjejerna skall ha “kredd” för att de INTE spökar ut sig i slöja men de skall LÄRA SIG RESPEKT gentemot Sverige och svenska skattebetalare !

  27
  3
  • Eritrea är ett socialistiskt skithål, av den anledningen bär de inte hijab. Det är också därför som de lyckas teleportera sig från skithålet till Sverige utan att fastna på vägen då Partiet ser till att de får PUT och medborgarskap här. Socialister röstar rött även i andra länder.

   11
 10. Det är skillnad på folk och folk!
  De som “flytt” hit hyllar hemländerna men pissar samtidigt på oss som tagit emot dem.

  Det är skillnad på folk och folk.
  Elsa Widding råkade illa ut pga att hon deltog i en konferens.
  Men om du är invandrad islami(s)t kommer du betydligt lättare undan.
  https://www.expressen.se/nyheter/jamal-el-haj-tar-timeout/
  Är det judehatet (s)om fortfarande lever kvar inom (S)?

  Arga Ander(ss)on kanske kan svara.

  31
  1
 11. Varför i hela friden har denna inavlade svarta ohyra släpps in i Sverige?

  Dom som nu vill ha “flyktingar” i Sverige skall naturligtvis också stå för hela kostnaden själv, inklusive hela det juridiska ansvaret under minst 25 års tid.
  Med ett enkelt kryss på din deklarationsblankett bekräfar du att du är villig att betala för detta och att du också accepterar hela det juridiska ansvaret.

  42
  2
 12. Om SVT vore seriösa hade de nämnt att en betydande andel eritreaner i Sverige är regimanhängare. En del spioner en del öppet. Vem vet vad som egentligen döljer sig bakom påståendet att det ”hedrar föräldrarna”? Skulle en avhoppad Östtysk flaggat med DDR-flaggan för att ”hedra föräldrarna”?

  Överhuvudtaget har vi ju en betydande andel immigranter som egentligen stödjer aggressiva parter i diverse konflikter som de påstår sig flytt. Det kan gälla centralasiatiska islamister, iranier, mer eller mindre IS-positiva syrier, somalier m.m. Dags att den debatten kommer igång.

  38
  1
 13. “-Pettersson har svårt att hänga med….” gubben Wiklund också….. när ska man skuta förvånas…… uppenbarligen är det enda vi inte bidragit med “en enkelbiljett hem” Vi bör spendera våra medel till skola till andra…. ser att dessa prima ungdomar får utbildning med mat och husrum i ett par år well ta flaggan med!

  11
  4
 14. Västvärldens vänster, liberaler och kvinnor beundrar och dyrkar de mest outvecklade folken och kulturerna i världen. Europa och USA håller på att erodera sönder under flum och massinvandring. Högljudda, hyperemotionella och irrationella kvinnor inom media och politik bär största skulden.

  34
  2
  • G54
   Vet ej vilken IQ du har, men tror inte att det spelar nån roll.

 15. Att visa “RESPEKT” för landet de flytt från pga av förtryck, krig, fattigdom, dåliga framtids möjligheter, ………

  OCH

  samtidigt visa noll (0) RESPEKT för landet som tog emot dem och gav dem fri utbildning, mat på bordet, yttrandefrihet, ……….. VISAR PÅ ETT TYDLIGT SÄTT ATT DE INTE HÖR HEMMA HÄR!!!

  SKICKA DEM TILLBAKA TILL HEMLANDET!!

  (SD 20%) säger inget!

  43
  3
 16. Sveriges alla skolor ska ha en svensk flagga upphängd på väggen, väl synlig för alla elever varje dag! Som man kan se i amerikanska skolor.
  Jag gissar att de gamla idéerna från 70 och 80 talet lever kvar och Sveriges flagga anses ge nationalistiska vibbar.
  Det är nyttigt att påminnas om vem som ligger bakom samhällets alla utgifter – svenskarna! Vi ska visa våra föräldrar och förfäder respekt och uppskattning för vad de gjort. De som är emot en svensk flagga i svenska skolor diskvalificerar sig själva som sverigehatare!

  Mångkultur och integration är två ord som har samma innebörd som “arbeit macht frei”. Mångkulturens under och integrationens förträfflighet ska tysta svensken och få hen att jobba vidare, för sedan lite längre fram blir det bättre!
  Det var sossarna som införde xxx som portvakter mot en ny adolf , dvs det som gjort den tysta statskuppen möjlig. Medias makthavare betalar tillbaka med god reklam för partiet, så länge de fortsätter krossa Sverige och dess vita homogena folkgrupp.

  43
  1
 17. Vad faan gör dom i Sverige då? Håller med, skicka dom tillbaka hem. Bortskämda snorungar. SVT är som vanligt sverigeförnekare.

  55
  1
  • Olof
   De har svårt att försörja sig i hemlandet, det är också ett otrevligt klimat där, därför flyttade dom hit.

Kommentera