Blinken hyllar svenska gröna stålet i Luleå

UTRIKES. USA:s utrikesminister Anthony Blinken besöker Luleå idag.

Antony Blinken, USA:s utrikesminister i Luleå

”Vi ser att Sverige spelar en ledande roll i att se till att vi alla kan ha starka ekonomier som klarar klimatförändringarnas utmaningar”, sa USA:s utrikesminister Antony Blinken när han besökte Luleå på tisdagen.

USA är SSAB:s viktigaste marknad.

Svensk industri vill också ha en snabb lösning på den heta frågan om EU:s och USA:s subventioner till gröna satsningar och EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis sa att man kommer fortsätta att pressa USA om de diskriminerande delarna i klimatpaketet Inflation Reduction Act (IRA). 

”Uppenbarligen måste vi diskutera de svåra delarna i vår relation”, sa Valdis Dombrovskis.

Blinken säger att ”tiden är inne” för Sverige att gå med i Nato.

Det är ett starkt, mycket kapabelt land. Vi kommer fortsätta jobba för ett medlemskap innan toppmötet i Vilnius.

Ministern uppmanar Turkiet och Ungern att ratificera utan dröjsmål, men duckar frågan om huruvida USA är villigt att sätta mer press på länderna.

Pressträffen hålls på F 21 i Luleå, som Blinken under tisdagen besökt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Blinken hyllar svenska gröna stålet i Luleå

  1. Anläggningen kommer att förbruka gigantiska mängder el. El som vi inte har. Återstår då att importera från Polen. Alltså el producerat med olja, gas och kol. Knappast fossilfritt ! När så vätgasen ska framställas så går det åt dubbelt så mycket elenergi jämfört med vad man sen får ut av vätgasen. Vätgas är ju högexplosivt, så vem vågar arbeta och bo i Luleå. Försök sen att hitta kunder som kan tänkas köpa det svindyra stålet.
    Stålverk 80, Nuon, Etanoltankning och nu det här. Lär dom sig aldrig…?

    43
  2. Ja till saken hör att allt uran produserade i USA eller Kanada? Sverige köpte ju tidigare uran av Ryssland ? Men det är ju stopp på det nu av känd orsak?
    Så det är ju självklart att bänkarna gillar svenska miljö idioter det ökar ju kassaflöden i USA .. och brakförlust hamnar i Sverige

    34
  3. He he, ett nytt stålverk 80 i vadande?, undrar när jakten på de inblandade i projektet samt belöningen av de kritiska börjar?

    25
  4. Lätt för han att säga att han tycker om stålet. Det gör säkerligen många.

    Den stora frågan är vad dom kommer att tycka om priset och vad det kommer att kosta oss som betalar kalaset.

    41

Kommentera