Ukrainas konstitution från år 1710

HISTORIA. Den 24 augusti 2021 firade Ukraina sin 30:e självständighetsdag från Sovjetunionen. En del i firandet var en utställning i Kiev med ett dokument som lånats från Svenska Riksarkivet: Filip Orliks konstitution från 1710. En handskrift med en spännande historia och som många i Ukraina räknar som en av de viktigaste för landet.

Ukrainas konstitution av Filip Orliks från 1710. Som jämförelse är USA:s konstitution från 1787.  Foto: Johanna Fries Markiewicz.

Dokumentet som lånats ut är hämtat ur en föregångare till Utrikesdepartementets arkiv. Det är en 14 sidor tunn skrift. Litet i formatet, nedsmutsat, veckat och ihophäftad med endast en tunn sidentråd: Filip Orliks konstitution från 1710 på latin. Den första versionen på äldre ukrainska gick sannolikt förlorad i Frankrike under andra världskriget. En ytterligare avskrift finns i Rysslands statsarkiv.

Utlånet har varit mycket uppmärksammat i Ukraina och transporten följdes av poliseskort från Warszawa. Resan från gränsen till huvudstaden kunde ses i direktsändning i Ukrainsk TV. Fredagen den 13:e augusti installerades konstitutionen i en av Riksarkivets säkerhets¬montrar och dokumentet kunde läggas på plats under stor mediabevakning och i närvaro av bland andra Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkachenko.

Men vad är det då för ett dokument som skapat detta stora intresse? Historien går tillbaka till slaget vid Poltava 1709. Efter nederlaget befann sig Karl XII under flera år i Bender i det nuvarande Moldavien. Där fanns även allierade till Sverige. Bland dem fanns Zaporogkosackernas ledare Ivan Mazepa. Han hade fört en mångårig kamp för ett självständigt Ukraina och efter sin död efterträddes han av Filip Orlik (1672-1742). Under sin tid i Bender författade Orlik den konstitution som nu visas i Ukraina. Den anses vara en av västvärldens tidigaste konstitutioner som utgår från ett styrelseskick med maktfördelning mellan de lagstiftande, exekutiva och dömande grenarna för styret av ett land. Arvet efter Mazepas politik och alliansen med Karl XII och Sverige betonas också i skriften. Konstitutionen består av 16 paragrafer där målet är en självständig stat.

Ukrainas konstitution Foto: Jenny Odell.

Den svenska kungen återvände till Sverige 1714 och Orlik följde efter med sin familj året därpå. De bosatte sig i Kristianstad. Om Orliks konstitution medfördes i det kungliga kansliets kistor under transporten till Sverige eller om han själv tagit med och överlämnat den vet vi inte.

Vad vi däremot vet är att dokumentet som i många år förvarats av Riksarkivet nu får chansen att synas i Ukraina under hösten. Gensvaret i samband med förberedelser och invigningen av utställningen har varit stort och mycket uppskattande. Det påminner oss på ett påtagligt vis om hur viktiga arkiv är.

Riksarkivet

Länk till Orliks konstitution i Nationell ArkivDatabas (NAD)

-Pettersson tror inte Putin är intresserad, han har sin egen historiebeskrivning…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera