Sverige har inga JAS att avvara – de behövs här

FÖRSVARSMAKTEN. Tisdag den 23 maj deltar Sveriges försvarsminister Pål Jonson i EU:s försvarsministermöte som äger rum i Bryssel. Under mötet väntas EU:s höga representant Josep Borrell informera om aktuella frågor på det säkerhets- och försvarspolitiska området. Försvarsministrarna förväntas diskutera EU:s militära stöd till Ukraina, inklusive arbetet med att stödja Ukraina med artilleriammunition.

Försvarsminister Pål Jonson (M) säger att Sverige inte kan avvara några Jas Gripen till Ukraina, rapporterar TT.

De som vi har, de har vi behov av för att skydda Sverige. Vi har inget överskott av Gripenplan, säger han i samband med försvarsministermötet i Bryssel.

Försvarsministern poängterar att även om Ryssland nu är kraftfullt försvagat vad gäller markstridskrafter så är de ”närmast intakta” när det gäller sjöstrids- och luftstridskrafter.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tidigare sagt att han vill ha Jas Gripen, men Pettersson tycker att försvarsminister Pål Jonson gör rätt som säger nej. Sverige har 96 stycken och det är inte för många och att skicka 3,4,5 stycken är meningslöst.

F-16 finns runt 4.500 exemplar och flera länder håller på byta ut dessa mot F-35, så det finns att ta av.

Experter från Royal United Services Institute (RUSI) sa i en rapport som publicerades den 7 november att det svenska flygplanet erbjuder “den överlägset mest lämpliga kandidaten” för västerländska stridsflyg vad gäller operativa krav för ukrainskt luftförsvar.

Experter betonade vikten av leverans av stridsflygplan till Ukraina, förutom Surface-to-Air Missile (SAM)-raketer, missilammunition och självgående luftvärnskanoner, och sa att om dessa inte levereras skulle Ukraina vara lämnas sårbara för ytterligare ryska attacker som måste motstås för att undvika en dramatisk förändring i krigets nuvarande utveckling.

“Begreppsmässigt har det svenska flygvapnet alltid betonat taktik för luftöverlägsenhet på låg nivå från spridda baser, på ett liknande sätt som det ukrainska flygvapnet för närvarande fungerar, och därför konstruerades Gripen med markstödsutrustning och underhållskrav som är kompatibla med det tillvägagångssättet.”, står det i publikationen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Sverige har inga JAS att avvara – de behövs här

 1. Det är ju tråkigt det är ett bra läge att lägga en jätte order i Saab !! Under tiden tiden Saab bygger nya flygplanet så tränar man ukrianare och och när ukriana flyger hem och bombar Putin dom utrustat man flygen med nya jasd som i drönare !! Man kanske blir oberoende av dessa strejkande piloter. Och håret är ju en höjdare i sig?ett alldeles för bra förslag gör att missa kan man få exsport krediter av FN eller kanske

 2. Borrel är en opålitlig skitstövel, när Polen i början av kriget skulle skänka sina migplan till Ukraina protesterade han våldsamt, och därmed lyckades fördjöja Ukrainas möjlighet att försvara sig.

  5
  2
 3. Sverige kommer INTE att kunna undvara några stridsflygplan eller annan militär utrustning om Fascist Ryssland erövrar Ukraina.

  Ukraina är INTE slutmålet för Fascist Ryssland. På tur står Moldavien, Georgien och Syd Sverige.

  Fascist Rysslands mål är att nå ut till Nordsjön. För oss innebär det att vi kommer att behöva försvara Gotland, Öland, Götaland och Svealand.

  Når Fascist Ryssland sitt mål kommer Baltikum automatiskt att falla under den ryska fascist regimen då Baltikum kommer att bli inklämda mellan Kaliningrad och St Petersburg.
  Östersjön kommer att bli ett ryskt innanhav. Finland och Åland kommer att lämnas i fred tills vidare då dessa områden saknar intresse för Fascist Ryssland då de stänger Östersjön för finnländarna.

  Det är pga detta som Fascist Putins vänner Erdogan i Turkiet och Orban i Ungern förvägrar NATO medlemskap för Sverige.
  Båda dessa herrarna slickar fascismens stövlar.
  Vi är en bricka i ett mycket större maktspel!

  VI MÅSTE MED ANDRA ORD FÖRBEREDA OSS PÅ ATT FÖRSVARA OSS SJÄLVA!!!!!
  Försvarsanslagen MÅSTE få öka.

  Vi måste också vara medvetna om faran med allah islamister som finns i Sverige och som mycket väl kan ställa sig på Fascist Rysslands sida genom islamisten Kadyrovs försorg.

  SÅ FOLKUTBYTET MÅSTE STOPPAS och allah islamister måste skickas ut ur Sverige.

  Fattar regeringen detta??? Att den tidigare regeringen inte förstod vet vi. De goda och naiva idioterna i (S+MP+C) öppnade dörren för massinvandringen av muslimer och islamister marinerade i kriminalitet.

  VILL DU VARA SLAV UNDER FASCISMEN – ISLAMISMEN ELLER VILL DU VARA FRI???

  SLAVA UKRAINE
  💙💛

  30
  9
  • Tror att ditt blodtryck riskerar att vara vål högt med tanke på den rädsla du verkar ha.
   Ryssland har inga tankar på att ta sig ut mot Nordsjön.
   Om du har hängt med ett tag vilket jag tvekar på så har Ryssland länge sagt att deras röda linje går vid Ukraina med i Nato.
   Inte speciellt konstigt alls för med den kombinationen skulle Nato skaffa sig förstaslagsförmåga gentemot Ryssland.
   Att ryssen inte accepterar det är bara normalt.
   USA var berett att starta världskrig 1963 vid kubakrisen, sovjetiska baser på Kuba kunde inte USA tolerera vilket jag anser var rätt.
   Fred och avspänning kräver bufferstater stormakterna emellan, att vilja ha exempelvis amerikanska militärbaser i Ukraina eller ryska baser på Kuba eller för den delen kinesiska baser i framtiden på mexikanskt territorium är ren galenskap.
   Ryssland tänker på sin säkerhet och naturligtvis även på de ryskspråkiga ukrainarnas dito.
   Det är helt normalt att en stormakt tänker så.
   Det är inte alls samma sak som att invadera Västeuropa.

   11
   8
   • Mikael, jag antar att du får bra betalt för dina fascist vänliga inlägg. Att du INTE är riktig svensk förstår allah av ditt sätt att uttrycka dig. Du kanske skulle tänka på att åka tillbaka till hemlandet? Vi behöver inga 5:e kolonnare här.

    7
    10
  • Oskar, FRED???? På vems villkor?? Den starkes eller ..?? Det är Ukraina som blivit attackerade och inte Fascist Ryssland.
   Om Sverige blir attackerade antar jag att du skulle söka fred gentemot Fascist Ryssland genom att avstå Gotland, Öland och Götaland. På så visa sparas Svealand och Stockholm. MEN ÄR DET EN SÅN FRED VI RIKTIGA SVENSKAR VILL HA??

   INTE JAG I ALLA FALL!!!

   Så vad är FRED för dig?? Avsaknad av krig men leva som slav? ELLER …..??

   10
   10
 4. Konstigt.
  Jag har för mig att Sverige inte fick sälja vapen till krigförande länder enligt svensk lag.
  Men svenska lagar ändras så fort att man inte hänger med.

  27
  6
  • Ukraina driver inget krig, de förvarar sig. Via Sida sponsrar vi Putins krig. Märkligt men så är det.

   7
   1
 5. Ganska självklart…. förr hade vi väl typ 1000 stridsflygplan…. 4:de i världen……. vad har vi ersatt detta med…. the math… servettkalkyl om vi under 20 år ökar vår spendering från 0 till 300miljarder per år, persistent, har vi hittills spenderat 150*20miljarder….. dvs hade vi bevarat vårt försvar på 4% av BNP hade medlen precis räckt till detta….. nu gäller det att svälta de svagaste vartefter….. t.ex. genom att https://bjornwiklund.wordpress.com/2023/05/21/amazing/ frågor på det…….

  10
  12
  • Helt rätt att vi inte ska avvara några av våra få JAS-plan. Dessutom vore det en katastrof om Ryssland skulle få tag i den hårdvara som finns i plattformen. En sak som vi dock ska byta till oss från Ukraina är den teknologi som eventuellt kan hittas i nedskjutna SU-35 S. Den bl.a. avancerade luftintagningsmekanismen som gör att dessa plan kan utföra sådana anfallsvinklar utan att störa motorernas funktion.JAS-39 skulle bli ännu mer manöverbart med “Thrust vectoring” system. Ta vara på den teknik som nu finns tillgänglig på grund av “Fimpens” krig mot Ukraina.

   12
   3

Kommentera