Tidöpartierna och arbetskraftsinvandringen

Per Hidesten, välbetald vd för Industriarbetsgivarna, är kritisk mot Tidöpartiernas nya regler för arbetskraftsinvandring.

 

I kvällens Rapport uttalade han sig och menade att regeringens och SD:s nya politik för arbetskraftsinvandring är ett hot mot den nya gröna omställningen och de nya industrisatsningarna i norr.

Han nämner i inslaget en rad olika yrkesgrupper det kan komma att råda brist på när nu ett paradigmsskifte sker inom invandringspolitiken.

Den nya riktlinjen för arbetskraftsinvandring lyder på 26 500 kronor i månaden. Med andra ord är det inte arbetskraftsinvandring i sig som regeringen vill försvåra för, utan okvalificerad och outbildad arbetskraft till olika låglöneyrken. Det vill säga jobb som de flesta av Sveriges runt 434 000 arbetslösa kan ta, bara krav börjar ställas på de som lyfter bidrag.

Tittar man på de yrken Tidesten nämner ovan och de experter han också nämner i inslaget, så är det inga av dem som tjänar på lite som 26 500 kronor i månaden.

Så vad är det han egentligen är rädd för? Rädd för att de gröna och nyetablerade företagen inte får tillräckligt med städare eller personal som diskare i matsalen? Det verkliga problemet är förmodligen att människor från södra Sverige inte vill flytta till norr, i synnerhet inte de som tillbringar sina liv bland landsmän i storstädernas förorter.

Eller så är det ett partipolitiskt uttalande.

I augusti förra året skrev Per Hidesten en debattartikel i Industriarbetarnas tidning, som är IF Metalls, Pappers och GS-fackets egen tidning. Detta tillsammans med Lena-Liisa Tengblad, högavlönas vd för Gröna arbetsgivare. Det är “populistiskt om arbetskraftsinvandringen”, menade de två.

Så återigen. Tidöpartiernas nya politik för arbetskraftsinvandring handlar inte om att stoppa arbetskraftsinvandring till ovan nämnda och andra yrken där det krävs utbildning och erfarenhet, utan till yrken där varken eller krävs och där vem som helst av de 434 000 arbetslösa i Sverige kan göra en insats.

16 thoughts on “Tidöpartierna och arbetskraftsinvandringen

 1. Tummen ner är nog synnerligen korkade personer som är för dummma för att förstå ironi.

 2. Han kan välja fritt bland 700 000, som inte kan försörja sig, behöver han fler?

 3. Denne Hidesten vill bara ha billig eller snarare GRATIS arbetskraft och då är en ohämmad invandring ett av medlen för att uppnå detta!

  Med ett outsinligt inflöde av nästan analfabeter blir det lönedumpning en masse och Sverige halkar långt ner i värdeförädlingskedjan. Men många “enkla jobb” blir det !
  Och man slipper dessutom att behöva rationalisera.

  Och VE den som ifrågasätter en oansvarig massinvandringspolitik ! Denne är ju RASIST som vill förvägra “flyktingar som flytt ifrån krigets helvete” en lugn och tryggad plats.

 4. Ja för invandrarkramarna låter hans bludder som ljuv musik, men går här över 700000
  och drar benen efter sig så borde väl åtminstone 10 % gå att utbilda till det som industrin
  behöver, denna utbildning kan industrin själva stå för, dom vet ju vad dom behöver, fast
  om det gäller att importera yrkeskunniga så är det inte sådana som söker sig hit, mest
  är det arbetsovilliga som söker sig till gratislandet,Att sen företagen anlägger fabrikerna i
  tassemarkerna ska inte skattebetalarna stå för.

  11
 5. Jag hade aldrig anställt muslimgalningarna från Mellanöstern eller Afrika. Dom verkar helt opålitliga.

  24
 6. Skrattretande! Att inte människan skäms. Stå och blåljuga i TV. Vilka”internationella högteknologiexperter” flyttar till Sverige för en lön på under 26500:-/ månaden. Vänsterextrema SVT spelar så klart med i lögnerna. Vänsterextrema SVT skulle givetvis ha frågat; ”Påstår du att högutbildade akademiker vill flytta till Sverige för att tjäna lika lite som en okvalificerad städare?” Det finns över 700-tusen drönare som lever på bidrag. Skicka dem till Norrland. Om den”gröna omställningen” är så viktigt, varför bygger man industrier i Norrland. De borde byggas i närheten av Malmö, Göteborg och Stockholm, där de flesta drönarna bor.

  32
 7. Företag som förutspår brist på viss kompetens kan:
  1. Starta internutbilding eller traineeprogram
  2. Stå för fiolerna själva, det går att jobba i Sverige tillfälligt utan att bli medborgare.
  3. Flytta verksamhet utomlands, de brukade ju hota med det förr.

  Men det vill de inte eftersom det inte handlar om reell brist utan att de vant sig vid att kostnaden för arbetskraftskompetens betalas av skattebetalarna.

  36
 8. Invandrarkramarna, är luriga i sin argumentering, och får det att låta som nåt annat mer legitimt!

  45
 9. Vilken otrolig idiot hamn är, denne Per Hidesten är. Så genompolitiserad. Idag debattera även Märta Stenevi om återvändande invandrare med Moderaternas talesperson i migrationspolitiska frågor i Agenda,. Det Märta direkt kopplade detta till var tydligt VISITATIONSZONER.
  Vad har detta med återvändande att göra???
  Intervjuaren från Aktuellt gjorde förvisso ett hyfsat jobb, men missade följdfrågan, vad har visitationszoner med detta att göra.
  I bakgrunden satt Mikael Ribbenvik, avgående GD för Migrationsverket och gjorde betraktelser över tjänstemän och politiker.
  Denne man har i likhet med Stefan Löven (som också fått avgå, fast av andra skäl) uttryckt att han vill arbeta utomlands. Precis som myten Ullenhag m fl.
  Tacka fan de vill utomlands-

  39
  • I de flesta fall lallar djuristerna om uppsåt. “-Han tog visserligen fart och körde över dig men han hade inte för avsikt att döda.” Här har vi ett tydligt uppsåt men då duger inte det.

   14
  • Glöm inte frisörer. Ett ständigt ökande antal för varje år som går. Numer finns det minst en salong i varje kvarter. Man kan klippa sig för mellan 50 och 150kr, hur de nu kan få ihop och leva på det.

   21
  • Helst från Pakistan då, så de kan kommunicera med de som redan innehar en sådan plats.

   11
   2

Kommentera