Stor explosion i västra Ukraina

UKRAINA. På nätet cirkulerar just nu videor som visar en massiv explosion i staden Chmelnytskyj i västra Ukraina. Enligt det ukrainska flygvapnet anföll Ryssland staden med drönare. Fyra av 21 drönare lyckades ta sig förbi det ukrainska luftförsvaret. Attacken resulterade i en ovanligt stor explosion. Ett stort svampmoln bildades, med dubbla detonationer. Ovanligt även för att vara i ett krig, – Det har varit en handfull av den här storleksordningen, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Chmelnytskyj

Vad det rör sig om som exploderat är inte helt klarlagt. Enligt Paasikivi finns ukrainska uppgifter om att det är gammalt raketbränsle. Den ryska sidan däremot hävdar att det rör sig om en plats för omlastning för ammunition som kommer in från väst och att det dessutom handlar om utarmat uran.

Enligt Joakim Paasikiv vill man från rysk sida visa att man slår mot det stöd som kommer från väst. – Man vill också framhålla att det nästan är som kärnvapen. Vilket inte är sant, säger han.

Utarmad uran har lägre radioaktivitet än uran i naturen, men det är troligen inte nyttigt att andas in dammet, på samma sätt som det inte är nyttigt att andas in gaser från bly, kvicksilver och mycket annat. Påståenden om hälsoeffekter saknar grund.

Utarmat uran en cancerrisk som försvann

Vad det exakt rör sig om som exploderat är svårt att slå fast i nuläget.

Mitt omedelbara intryck är att det förefaller vara bränsle, men det kan vara vad som helst. Är det bara i tillräcklig mängd så blir det ett svampmoln, säger Joakim Paasikivi.

Bilderna på explosionen har geolokaliserats och verifierats av volontärgruppen Geoconfirmed. Genom att titta på flera videoklipp från olika vinklar har volontärerna kunnat triangulera och identifiera en ammunitionsdepå som detonationsplats.

Minst 11 personer skadades i attacken, rapporterade den ukrainska nyhetssajten Strana, med hänvisning till stadens borgmästare, under lördagen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Stor explosion i västra Ukraina

 1. Inte nog med att all artilleriammunition gick upp i rök i lördags. Utanför Kiev sköts dessutom ett av Ukrainas endast två Patriot-system sönder (källa: CNN).

  1
  1
 2. Där gick den brittiska artilleriammunitionen med skal av utarmat uran upp i rök.
  Det fina dammet från tungmetallen uran medför stora hälsorisker, vilket serbiska soldater som utsattes för USA:s beskjutning med uran-ammunition under 1990-talet kan intyga om. De som överlevde alltså.

  4
  8
 3. De sköt väl mot samma stad för några veckor sedan och siktade även då på förvaringen av det gamla raketbränslet?
  Nu verkar det som om de träffade en av tankarna.

  13
  3
  • … och det var redan tre dagar sedan.

   Mycket märkligt att våra alltid så pålitliga medier glömde att rapportera om detta. Nåja, ny när videorna ändå läcke fram har man i västmedierna endast spekulerat om det var trygt 30 tusen ton urgamla bomber från år 1949 eller om det möjligen var gammalt raketbränsle eller bensin som hade lagrats vid ammunionsförrådet.

   9
   16
   • Grannen, våra medier rapporterade i lördags men jag missade så skyll inte på medierna.

    8
    2
 4. Det är löjligt när de pratar om uranet och halveringstiden på över fyra miljarder år.

  Det är ju inte dåligt. Det betyder ju bara att det inte är särskilt radioaktivt.

  10
  10
  • Det låter värre för de som inget förstår. Samma logik som att en läcka av högoktanig bensin låter värre än att säga bara bensin.

   12
   2

Kommentera