Är Bachmut Rysslands Stalingrad?

UKRAINA. Slaget om Stalingrad utkämpades 1942-1943, i och omkring den ryska staden Stalingrad (numera Volgograd), mellan den tidigare så framgångsrika tyska armén och den sovjetiska Röda armén. Slaget vanns av Sovjetunionen och resulterade i att tyskarna tvingades inleda en reträtt på östfronten. Slaget vid Stalingrad räknas som en av andra världskrigets största vändpunkter.

Det var andra tider och ett annat krig men det finns liknelser. Hitler hade planerat ett blixtkrig när han startade operation Barbarossa 22 juni 1941 och att inta Moskva innan nyår 1941. När det misslyckades riktade Hitler in sig på andra mål i sydost.

När Putin startade den fullskaliga invasionen av Ukraina den 24 februari 2022 så var planen att inta Ukrainas huvudstad Kiev och avsätta regeringen på några dagar. Det misslyckades som bekant och kriget flyttade till bland annat Bachmut.

I snart nio månader har Bachmut varit där några av de mest förlusttyngda striderna stått – för båda sidor.

Bachmut har beskrivits som en köttkvarn. Så väl Ryssland som Ukraina har medgett att förlusterna i och omkring staden är enorma. 

Jag har aldrig varit med om något liknande. Vi slåss gata för gata nu. Vi förlorar många män varje dag, men vi dödar lång många fler i utbyte, berättar soldaten ”Ivan” för the Daily Mails reporter.

Staden är omringad av skyttegravar och allt annat är så gott som jämnat med marken. Kulregn, bomber, stridsvagnar, illegala vapen, urban krigföring. Det är enligt ”Ivan” vardagen i Bachmut nu. Allt kan användas till vapen.  

För Daily Mails reporter visar en officer upp en vodkaflaska med en tygbit hängandes ur den. 

– Fast vi kallar dem inte för molotovcocktails, utan för ukrainska smoothies. 

Problemet enligt officeren är att när det kommer till fotsoldater så har Ryssland ett enormt övertag. 

Inte nog med att Ryssland sedan tidigare mobiliserat 300.000 man varav omkring 100.000 har satts in vid fronten i Ukraina, Wagnergruppen har dessutom rekryterat uppemot 50.000 stridsvilliga fångar med löfte om att de kommer att benådas. 

Bachmut kommer att stå Ryssland dyrt

För nästan 80 år sedan möte den tyske stridsmaskinen så mycket motstånd i den ryska staden Stalingrad att de var tvingade att ta soldater från sina trupper i Europa för att ersätta förlusterna de led. Det blev en vändpunkt i andra världskriget och början på det som sedan blev ett stridsrop för den ryska Röda Armén. 

Nu finns förhoppningarna att Bachmut kan vara Ukrainas Stalingrad. Ryssland har de senaste dagarna tryckts tillbaka och Ukraina har återerövrat terräng.

Ju längre vi håller ryssarna upptagna här desto mer hjälper vi våra trupper i resten av landet. Kanske kan de nu ta tillbaka lite av vårt land från de här jävlarna, varje dag försvagar vi dem. Även om de skulle ta staden så småningom, så kommer det att ha kostat dem tiotusentals liv. Det här kommer bli en förlust för dem, oavsett, säger ”Ivan”. 

-Pettersson konstaterar att världens näst starkaste krigsmakt med enligt rysstrollen överlägsna vapen har nått begränsade framgångar efter den första månadens inledande krig, övre kartan, till dagens läge den nedre kartan.

I Krim och Donbass liksom i övriga Ukraina var en majoritet av befolkningen för självständighet 1991 och det gäller folkrättsligt än idag hur många fejkade folkomröstningar, mord och deportationer Ryssland ändå ordnar.

Myter för rysstroll…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Är Bachmut Rysslands Stalingrad?

 1. Enligt kartan har Ryssland uppenbarligen på nytt tagit terräng norr om Kiev. De sydligaste ställningarna borde ligga inom skotthåll för större delen av Kiev! Västerländska media är förståss tvärtysta – även om detta.

  Vad gäller Bachmut som Stalingrad, skulle det ju också kunna vara “tvärtom”! Har ni tänkt på det. I anslutning till Bachmut pågår det uppenbarligen ett fulspel via media. Påminner om att en vanlig österländsk taktik är att låtsas fly och när fienden förföljer vända och anfalla. Uppgifterna om flykten är sådana att den verkar ha slutat vid “nästa förberedda försvarslinje”. Vilket strider mot vissa kommentarer nedan.
  Allvarligare för Ryssland är att terrängen norr Mariupol verkar vara omstridd igen. Risken är stor att Rysslands “Öst-Ukraina” delas i 2 där.

  Sammantaget så behöver Ryssland bara vänta in den utlovade Ukrainska motoffensiven och slå/stoppa den med en egen motoffensiv. Om inte Ukraina har avsatt de “saknade” 5 nya brigaderna till Kievregionen kan risken vara stor att Ryssland binder trupperna i motoffensiven i öster och samtidigt med full kraft attackerar Kiev och går västerut mot Polska gränsen. Skärs Ukraina av från EU-området så är det kört!

  15
  47
  • Tovartisch Roland, den första kartan är situationen den 31 mars 2022.
   Den nedre kartan är gårdagens frontlinjer.

   28
   3
 2. Att Ukraina hållit sig kvar i Bakhmut har varit planen hela tiden. När de insåg att Putte satt prestige i att ta staden och den var och är försvarbar bestämde de sig för att försöka mala ner så många putteterrorister som möjligt i staden. Precis som man gjort i Sevierdonetsk förra året. Men fördelarna för Ukraina var bättre i Bakhmut eftersom de kunde dra sig tillbaka stegvis vid behov.

  Planen fungerade perfekt, eftersom putteterroristerna fick tunnelseende kunde Ukraina hela tiden hålla stånd, göra motattacker för att ta tillbaka givet utrymme. En typ av groteskt vals där ukraina medvetet tog två steg bakåt för att sedan, när putteterroristerna blottade sig ta ett steg framåt.

  Detta fram och tillbaka har hållit på så i nio månader. Men förra veckan kom en ändring. Ukrainsk spaningsstrid upptäckte att enheterna på den södra och norra flanken var färska och orutinerade. De skulle kunna kollapsa om man tryckte på aggressivt och hårt.
  Vilket den lokala befälhavaren bestämde sig för att göra.
  Rykten säger också att de ukrainska enheter som ledde genombrottet var enheter som kommit tillbaka till Ukraina efter sin utbildning utomlands. Som en generalrepetition inför den stora offensiven. Denna lilla lokala motoffensiv tryckte tillbaka putterterroristerna över två månader i tid till de linjer som var i mars på mindre än 24 timmar.

  Eftersom flankerna kollapsade så totalt befinner sig nu wagnerterroristerna i en prekär situation där de riskerar att omringas vilket innebär att de börjat dra sig tillbaka.

  Men det innebär också att Ukraina nu helt kan fylla på och slå upp ett stort fett hål i putteterroristernas front vid Bakhmut. Fördelarna med detta är många. Det finns inga direkta minfält eller fältbefästningar bakom Bakhmut. En kil in där innebär att ukrainska styrkor helt plötsligt befinner sig bakom putteterroristernas befästa linjer som de byggt upp de senaste tre månaderna.

  Ukrainska högkvarteret har många val och putteterroristerna kan inget annat göra än att vänta och se vem av dem som får äran att bli den första att dö för Puttes storhetsvansinne i den ukrainska motoffensiven.

  47
  16
  • Ukraina använde också taktiken att låta ryssarna ta över ett hus innan de sprängde huset i l luften med praktiskt taget inga egna förluster. Ukraina värnar om sina soldater och därför har de många erfarna kvar. Ryssarna struntar i människoliv så ryssarnas erfarna soldater är blomjord.

   43
   14
   • Har herrarna här lyssnat på Andrew Millburn f.d grundare av Mozartgruppen.
    Han beskriver tvärt emot vad många här vill påstå.
    Han som själv kom till Ukraina frivilligt för att hjälpa dom mot främst Wagnergruppen.
    Hur illa Millburn än tycker om Wagner så erkänner han deras skicklighet i strid.
    En av anledningarna till att Millburn lämnade Ukraina var det faktum att man systematiskt slängde in otränade soldater i Bachmut, att dom inte hade en chans mot dom erfarna Wagner soldaterna.
    Douglas Mcgregor f.d överste och Pentagon medarbetare beskriver samma sak nämligen att Wagner har bättre stridsförmåga än de ukrainska styrkorna i staden.

    1
    9
   • Tovaritsch Mikael, hur går det för putteterroristerna i Bakhmut?
    Har Bakhmut fallit än?

    7
    1
  • Lukashenko verkar vara lite skröplig ja. Intressant att se om den vitryska diktaturen håller ihop när han faller ifrån. Helt plötsligt kan Ukraina få en betydligt kortare gräns som behöver befästas med markstyrkor.

   8
   1
 3. De av Scholz för ett år sedan utlovade DDR-hjälmarna till Ukraina, påstås nu har kommit fram.

  13
  4
  • Nu har Scholz utlovat stridsvagnar till Ukraina, framför all världens media-kameror, vi får vänta och se i slutet av århundradet. Till Putin har han utlovat annat.

   12
   4

Kommentera