Läget på väg mot sämsta tänkbara för Ryssland i Bachmut

UKRAINA. Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin säger att situationen i Bachmut håller på att utveckla sig till ”sämsta tänkbara scenario”, rapporterar Reuters. – Alla de områden som har tagits över med våra kamraters blod och liv under flera månader kastas nu bort utan någon vidare strid av de som skulle försvara vår flanker, säger han i ett ljudmeddelande han publicerat på Telegram.

Flyende ryska soldater. The Telegraph Youtube

Under onsdagen kom uppgifter om att Ukraina tryckt tillbaka ryssarna två kilometer på sina håll i Bachmut. Dessutom rapporterade New York Times under onsdagen att Ryssland har tryckts tillbaka till ett viktigt brohuvud vid staden.

Uppgifterna från fronten i Bachmut har inte kunnat bekräftats av Reuters men experter tror att Prigozjin försöker få mer ammunition genom sin kritik.

Rysslands försvarsdepartement förnekar proryska uppgifter från flera håll om att ukrainska styrkor gjort framryckningar vid fronten i östra Ukraina, skriver BBC.

I går kväll började flera ryska militärbloggare att rapportera om att Ukrainas motoffensiv har inletts, enligt oberoende nyhetssajten Meduza.

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin har också anklagat de reguljära styrkorna för att överge sina positioner runt Bachmut.

Enligt CNN:s amerikanska militärkällor har Ukraina börjat ”formera” slagfältet – taktiska operationer som kan involvera attacker mot vapendepåer och kommandocentraler.

Christo Grozev rapporterar om ”rysk panik”

-Pettersson har i månader hört att det bara är dagar tills Ryssland erövrat Bachmut, det har till och med rapporterats att staden redan är erövrad. Fakta är att Ryssland inte har kontroll över Bachmut eller oblasten Cherson, Zaporizhzhia, Donetsk eller Luhandsk trots att Putin har annekterat dem och påstår att de är ryska för evigt.

Filmen: Som ett resultat av de offensiva aktionerna från Ukrainas väpnade styrkor, besegrades enheter i den 72:a brigaden i Ryska federationen”, sa Andrii Biletskyi i en video som publicerades på meddelandeappen Telegram. “Faktum är att de 6:e och 8:e kompanierna i denna brigad var fullständigt förstörda.” Han sa att en ukrainsk motoffensiv i sydvästra delen av saltgruvstaden hade återerövrat en landremsa cirka tre kilometer bred och 2,6 kilometer djup. På tisdagen sa Yevgeny Prigozhin, grundaren av Rysslands Wagner-legosoldater, som har gått i spetsen för Moskvas ansträngningar att inta Bakhmut, att en enhet från Rysslands konventionella militära styrkor hade lämnat sin position i stadens område. “Alla flydde och avslöjade en front som var nästan 2 kilometer bred och 500 meter djup”, sa den pro-Kremlska krigsherren.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Läget på väg mot sämsta tänkbara för Ryssland i Bachmut

  • Du är en galen bolshevik och marxist precis som din hjälte den mongolske rasfrämlingen Putin……

   16
   5
  • LOL… TASS börjar bli riktigt desperata. Snart slår väl putteterroristerna ut hela brigader åt gången i deras fantasivärld.

   6
   2
 1. GB skickar stormshadow till Ukraina.
  Att Ryssland skulle vinna innebär att man måste kolla på kartor också. Att inse att då de skriver om framryckning är det ett kvarter i en stad. Det måste vara dyrt både i pengar och människoliv. Psykiskt nedbrytande då ryska soldater möter hatet och föraktet.
  Om Putin vinner, vad har han vunnit då? Till vilket pris? Hatet från länderna bakom den gamla järnridån verkar svårt att fatta för en del.

  26
  4
  • Tror att det är sådana mindre lokala attacker som Ukraina kommer försöka sig på.
   En s.k storoffensiv i öppen terräng är direkt självmord, Ukrainas tidigare lilla trumfkort HIMARS verkar inte längre träffa några mål värt namnet, deras senaste försök med drönarsvärmar (Krim, Moskva) slutade med 0 träffar.
   Ryssen verkar ha lärt sig sin läxa här, träffsäkert luftvärn men också elektronisk krigföring som oskadliggör Ukrainas precisionsvapen.
   Ukraina har dock fortsatt en hel del fotfolk, inrikesministeriets mobilisering av poliser, gränsvakter och nationalister gav ett tillskott om ungefär 200000 man.
   Verkar som att man låter dessa styrkor genomföra mindre lokala operationer vilket kan leda till lokala små terrängvinster.
   Man känner sig tvungna att visa sina västliga donatorer att dom ska fortsätta hålla landet 404 uppe.
   Utan västvärldens stöd faller Ukraina snart ihop.

   7
   27
 2. En fullständigt onödig kriminell “militär specialoperation” iscensatt av den efterlyste krigsförbrytaren Putin. Krig är dyrt och Ryssland blir fattigare.

  47
  13
 3. Kanske att det nu klarnat varför Ukraina så envetet försvarat Bachmut och Advika m fl platser. På andra avsnitt har ryssarna befäst sig och förberett försvar. Men i Bachmut och Advika har ryssarna anfallit. Där finns inte motsvarande befästa försvarsställningar. Med ryska erfarenhet av vad det kostar att ge sig på befästa försvarsställningar, finns det en hög sannolikhet att Ukraina kraftsamlar till genombrott just i Bachmut och Advika, för att därefter rulla upp ryssarnas ställningar “bakifrån”.

  43
  11
  • Skulle inte förvåna mig om att återgivningen av alla ryska problem i Bachmutområdet handlar om “propaganda” för att locka Ukraina att göra ett storanfall där. Om ett sådant kommer, så kan ryssarna slå ut ett antal av de nya “brigaderna” med (relativt) lite kostnader i material eller liv. Utan dessa brigader, så blir det varken en vår-, sommar- eller vinteroffensiv för Ukraina.

   När Ukraina under åren 2014-2020 terroriserade den ryskanknutna befolkningen för att de skulle fly landet, så skickade de samtidigt ut ungefär 50% av den krigsdugliga befolkningen och de (unga) Ukrainare som var bäst soldatutbildade. Ukrainska ÖB klagade på bristen i soldatmaterial. Media nämner ofta att Ukraina har 40-44 milj invånare, men aldrig att efter utdrivningarna (etnisk rensning) så återstår enbart ca 25 milj, vilka nu bär bördan av kriget.

   14
   51
   • Tovaritsch Roland, skrivit det förr, skriver det igen, sluta ljug.
    De enda som bedrivit terror och etnisk rensning i östra Ukraina är putteterroristerna. De började när Kremls nickedocka i Kiev fick sparken och sedan förlorade valet 2014 och har sedan dess fortsatt med sina brott in i våra dagar.

    18
    4
   • Niklas R:

    “De enda som bedrivit terror och etnisk rensning i östra Ukraina är putteterroristerna”.

    Åk till Donetsk eller Lugansk och påstå detta för människorna där.
    Tror inte att du lär stå så högt i kurs då.

    4
    11
   • @tovaritsch Mikael
    Kan gå ner till puben och säga det till ukrainarna där och de kommer att hålla med mig.
    Att Ukraina skjuter terrorister i de ockuperade områdena och har gjort det sedan 2014 är deras jobb och plikt. Inget annat.

    7
    2

Kommentera