Besegrade fienden med gemensam sjömålsstrid

FÖRSVARSMAKTEN. Spelet som Aurora 23 bygger på börjar lida mot sitt slut och i drygt en vecka har Sverige varit i krig. I scenariot har fienden kraftsamlat för att anfalla från havet och marintaktisk chef beslöt därför att slå motståndaren genom en samordnad sjömålsattack från stridsflyg och fartyg. Det genomfördes vid tre tillfällen med tid för omladdning av robotar däremellan.

Korvett av Visby-klass. Visbykorvetterna byggdes på Kockumsvarvet i Karlskrona mellan 2000 och 2009. Deras uppgifter är ytstrid, ubåtsjakt, eskort och minröjning. Fartygen har smygegenskaper. Skroven till de 650 ton tunga fartygen tillverkas av kolfiberarmerat plastlaminat i stället för stål. Fartygen saknar även konventionella propellrar och utnyttjar istället vattenjetaggregat som drivs av ett kombinationsmaskineri bestående av både dieselmotorer och gasturbiner. På bilden HMS Härnösand. Foto: Johan Ahlberg/Försvarsmakten

Samordnad sjömålsstrid är ingen enkel manöver. Det gäller att identifiera ett mål till sjöss bland tusentals andra fartygsrörelser och att få alla deltagande enheter tidsmässigt synkroniserade. En gemensam insats utgår från Time on target; det ögonblick då målet ska träffas. Beroende på var de avfyrande enheterna befinner sig skickas sedan ett antal robotar mot målet.

Daniel Gustafsson är navigationsofficer och har i marinens övningsledning bland annat varit delaktig i att förbereda för sjömålsstriden. Han berättar att simulerade robotar har skickats mot såväl verkliga som fiktiva mål. Det viktiga är att momenten innan avfyrning är så realistiska som möjligt.

Oavsett om vi avfyrar på riktigt eller simulerat, så är handhavandet detsamma. Det enda som skiljer sig är just att det inte blir någon fysisk träff.

Under Auroras första sjömålsstrid avfyrades flera fingerade robotar från enheter mer än 50 km från fiendens fartyg. De sköts från land av robotenheter, från sjöss av korvetter och från luften av stridsflyg. Målet var ett antal fartyg på väg mot den skånska sydkusten. Attacken var lyckosam och flertalet av fiendens fartyg slogs ut.

Dessvärre träffades också ett svenskt fartyg av fientlig robot och gick under. Att övningsledningen valde att spela in den förlusten, speglar inte bara ett troligt resultat av en verklig attack, det triggade också ett annat övningsmoment, nämligen för den övade staben att hantera förlust av personal.

Om Aurora 23

HMS Albion i svensk skärgård under AURORA 23 övningar med svenska amfibiestyrkor. HMS Albion är ett av Royal Navys två amfibiska anfallsfartyg.

-Pettersson säger att fördelen med övningar är att fienden förlorar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Besegrade fienden med gemensam sjömålsstrid

  1. Intressant hur många döda och skadade blev det i denna övning. I ukrana är det inte fullt då enkelt!

Kommentera