”13-årig” somalier döms för koranupplopp och skjutning

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Somaliern kastade minst 22 stenar på polisen under koranupploppet i Sveaparken, Örebro under påsken 2022. I höstas försökte han skjuta ihjäl en man och utsatte samtidigt flera andra för livsfara. Nu dömer Örebro tingsrätt, målnummer B 6336-22 ”pojken” för grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt försök till mord och grovt vapenbrott till tre år och två månaders sluten ungdomsvård

Enligt sitt personnummer var han bara 13 år när han begick brotten – men Örebro tingsrätt anser att han troligen var 16–17 år och dömer honom till sluten ungdomsvård.

Ibrahim Ahmed Jilaan, född 2008, och 13 år när brotten begicks enligt personnumret. Ibrahim är medborgare i Somalia och Sverige. Den som släppte in Ibrahim som 13-åring borde åtalas för medhjälp.

En oktoberkväll 2022 avlossades två skott mot en man i 20-årsåldern i området Baronbackarna i Örebro. Mannen träffades inte – kulorna träffade i stället en glasvägg med ingångar till ett trapphus och en vägg mellan en kiosk och en restaurang där flera personer befann sig.

Enligt polisen var skjutningen en hämnd för ett mord i grannstadsdelen Vivalla den 30 juli, då en ung man sköts till döds.

Polisen fattade misstankar om att en ung pojke – 13 år gammal enligt sitt personnummer –varit på brottsplatsen i Baronbackarna och informerade socialtjänsten, som beslutade om ett omedelbart omhändertagande.

När pojken kom till Sverige från Somalia 2018 uppgav han att han var född på senhösten 2008, vilket godtogs av Migrationsverket. Det skulle ha inneburit att han var 13 år nära brotten begicks och därmed inte straffmyndig.

Men utifrån utvecklingen av hans visdomständer gjordes bedömningen att han med mycket stor sannolikhet var 15 år eller äldre, mest troligt 16–17, när han begick brotten.

Nu dömer Örebro tingsrätt pojken för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i Sveaparken, och för mordförsök och framkallande av fara för annan i Baronbackarna. Enligt tingsrätten har brotten ett straffvärde på minst 14 års fängelse.

På grund av sin låga ålder döms han till sluten ungdomsvård i tre år och två månader.

-Pettersson konstaterar att hittills har närmare hundra muslimer dömts för koranupploppen runt om i landet. Jag har inte sett ett enda svenskt namn.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “”13-årig” somalier döms för koranupplopp och skjutning

  1. ( >1700 ord (många citat), lästid 13 minuter)

    ”Pettersson” skriver…

    ”Den som släppte in Ibrahim som 13-åring borde åtalas för medhjälp.”

    (Nedan med viss upprepning av min svarskommentar (11:33) i ”Pettersson”s text från 2023-05-06 ”Många känner inte igen det land de växte upp i”)

    Jag undrar ’vem’ han syftar på. De statsanställda beslutsfattarna (Migrationsverket)? Politikerna (regeringar)? De som tillsatte dem och gav dem mandat att styra (de röstberättigade)?

    Från ett demokratiskt perspektiv, skulle den sista parten vara de/n ’åtalade’/’skyldiga’. Men, det är under den förutsättningen att demokratin och dess process fungerar. Det vill säga: Har de röstberättigade varit/känt sig fria att uttrycka sina tyckanden och åsikter?

    Det finns belägg för att så inte var, och fortfarande är, fallet: Det har aldrig funnits folkligt stöd för invandringspolitiken (invandringsvolymerna) eller införandet av det mångkulturella samhället:

    * 2021-april Axess Magasin (nr. 3) ”Det gick inte”
    Mauricio Rojas (FP/L):
    – ”Både opinionsundersökningarna och forskningen visade ganska tidigt att det fanns ett betydande folkligt missnöje. Sedan FLERA DECENNIER tillbaka har OMKRING HÄLFTEN AV BEFOLKNINGEN ANSETT ATT INVANDRINGEN VARIT FÖR STOR.”)

    * 2022-05-23 Kvartal.se ”Invandringsfrågan förklarad i en enda graf”
    Henrik Höjer, vetenskapsredaktör:
    – ”DEMOKRATINS MÅL ÄR ATT FÖRVERKLIGA FOLKVILJAN. Därför bör det finnas en viss nivå av åsiktsöverenstämmelse mellan folkvalda och väljare.”
    – ”Men invandringsfrågan – som skapat så mycket friktion i svensk politik – är ett stort undantag.”

    * Anekdotiskt, har jag (som inte har, vad jag minns, umgåtts med SD:s och deras föregångares sympatisörer) aldrig upplevt att det har funnits en allmän uttalad eller outtalad önskan hos svenskar om att öka/fortsätta invandringen, eller haft en bild av vad denna mångkultur skulle bestå av, se ut, resultera i, visionen.
    Om folk
    — t.ex. omgivningen/anhöriga till Luna, 9 år, som överlevde, men med oåterkalleliga hjärnskador, attacken av en etiopisk medborgare (hon hittades 2022-07-07 i en skogsdunge); Och Fredrik Andersson, mördad 2023-03-28 av en 17-årig invandrare på ett gym i Stockholm
    — hade kunna se in i framtiden, är jag övertygad om att Ny Demokrati (NyD) hade fått flest röster i riksdagsvalet 1991-09-15… med råge, trots det politiska och kulturella etablissemangets rasiststämpeln av personerna och åsikterna:
    Wikipedia: ”Partiet krävde kraftigt MINSKAD INVANDRING och med tiden övergick retoriken i FRÄMLINGSFIENTLIGA övertoner och välfärdschauvinism.” [fr.o.m. 2022-12-01 är ordet ”främlingsfientliga” borttaget].)

    De som försökte, och försöker, uttrycka sina tyckanden och åsikter, blev rasistanklagade och därför fördömda och föremål för avståndstagande av det politiska och kulturella etablissemanget (vilkas främsta företrädare är bl.a. Fredrik Reinfeldt (M) [1], Mona Sahlin (S) [2] och Aftonbladet [3]).

    Till exempel:

    – ”På valdagen 1988 var det folkomröstning i Sjöbo om att ta emot flyktingar i kommunen. Nära 70% av kommuninvånarna röstade nej. DEN POLITISKA och KULTURELLA ELITEN TÄVLADE OM ATT TA AVSTÅND FRÅN händelserna [Det vill säga människorna, kommuninvånarna, Min anm.] i Sjöbo.”
    (2010-04-25 Sveriges Radio P3 Dokumentär: ”Folkomröstningen i Sjöbo”)

    ”Främlingshatets nya ansikten”
    (1996-05-06 Expressen)

    (2022-08-20 DetGodaSamhallet.com: ”Pionjären Ingrid Björkman har kvar sin skärpa”:
    – ”MEDIERNAS TRAKASSERIER KULMINERADE i maj 1996 [1996-05-06] med ett stort uppslag över två sidor i Expressen där Ingrid Björkman tillsammans med sina medförfattare (Jan Elfverson, moderat företagare, och Åke Wedin, docent i historia och aktiv socialdemokrat) porträtterades med förstorade passbilder, som tagna ur ett förbrytarregister. Rubriken löd: Främlingshatets nya ansikten.”)

    Björkman [docent i litteraturvetenskap; Sida-forskare i u-landsfrågor, Nairobiuniversitetet, Kenya; debattförfattare]
    — och de som delade henes åsikter och kritik, t.ex.
    -1993 boken ”Invandring – sammanbrott eller utveckling”
    -1993 Svenska Dagbladet ”Folks oro över invandringen måste tas på allvar”
    -1993 Dagens Nyheter ”Omoralisk invandringspolitik: Invandringspolitikerna nonchalerar att landets integrationspotensial överskridits”
    -2005 boken ”E x i t Folkhemssverige”
    — bemöttes således av det politiska och kulturella etablissemanget med avståndstagande, med en jämförbar fördömar-retorik som hon och alla andra svenskar (inkl. etablissemanget) tyckte och uttryckte om apartheid-rasisterna i Sydafrika (1948–1994)…

    … med den skillnaden att det inte fick några sociala eller politiska konsekvenser i Sverige, eftersom reaktionerna på fördömandet uteblev, vilket inte blev/blir fallet när det riktas mot landets egna medborgare: Medmänniskorna, som man delar livsrum med, blir rädda eller ilskna, en naturlig/mänsklig reaktion på felaktiga anklagelser, vilket av uppenbara skäl försvårar och t.o.m. omöjliggör naturlig integration (dvs. baserad på demokratisk frivillighet: Josefin Utas, Twitter 2022-05-01 –”… integration inte går att skynda på eller styras fram uppifrån” [status/1520828126233780225]).

    Detta är en läxa som Sverige förhoppningsvis kommer att lära sig i framtiden, och som förhoppningsvis leder till att svenskar, inklusive deras barn, inte längre behöver höra att de är ’rasister’, mot vilket det ännu inte finns något moraliskt försvar.

    (I ett (av oräkneliga) exempel på konsekvensen av etablissemangets rasiststämplar-retorik, bemöts den svenska Expressen-journalisten Nina Svanberg på följande sätt:
    –”Ni är SD! Rasister! ropar den okända mannen [somalier] och drar i väg med ordföranden.”
    — 2022-11-07 ”Expressen har följt spåren efter de försvunna läxhjälps-miljonerna till falska adresser, tomma lokaler och källarmoskéer.”)

    Avgörande för detta etablissemangs avståndstagande och fördömande förklaras av tidsandan, som fortfarande lever kvar:
    -Minnet av Adolf Hitlers rasistiska och nazistiska 1930/40-tal;
    -1980-talets Bevara Sverige Svenskt-rörelse (BSS, 1979–1986 [jag känner inte till om de faktiskt var rasister])
    -Sveriges/svenskarnas bojkott/exkluderande (ref. fackförbund [4]) fr.o.m. 1986 (?) av rasisterna under Sydafrikas apartheidregim 1948–1994.

    Jag utgår från att Björkman, och BSS, delade allas syn.

    Fler exempel på det politiska och kulturella etablissemangets rasiststämplar-retorik och avståndstagandet från svenskar (här: folkslaget) kan läsas i mins svarskommentar (11:33) i ”Petterssons” text från 2023-05-06 ”Många känner inte igen det land de växte upp i”…

    … som också ger exempel på svenskars rädsla för att bli anklagade för och utpekade som ’rasister’, vilket är den avgörande orsaken till varför det i praktiken odemokratiska Sverige ser ut som det gör idag.

    *
    För att avsluta utvikningen och återgå till ämnet: Anledningen, föga förvånande, till att ”hundra muslimer [deltog i] koranupploppen runt om i landet” är att de ingår i en social miljö (bestående av, från ett svenskt perspektiv/värderingar, islamister/radikala muslimer) där deras synsätt och åsikter är mer eller mindre bekräftade. Omfattningen av denna sociala miljö kan mätas med till exempel:

    1. –”… min tro som säger att det finns [en] gud som är större än Skurups kommun och det här beslutet.”
    (2020-02-29 SVT: ”Läraren Naouel Aissaoui möter Loubna Stensåker Göransson (M): Slöjförbudet handlar om rasism”)

    2. – ”Den delen i den svenska grundlagen [”göra det förbjudet att håna islam och andra religioner”] vill 15 MUSLIMSKA FÖRSAMLINGAR I STOCKHOLM nu ändra på.”
    (2020-09-11 Dagens Nyheter)

    3. – ”Nej, jag [Yusuf Abdalla, restaurangägare] visste inte det. Vi trodde att det var olagligt i Sverige att bränna Koranen och andra religiösa skrifter. NITTIO PROCENT AV ALLA SOM BOR HÄR TROR DET.”
    (2020-09-11 Dagens Nyheter)

    4. – ”I de 200 rättsfall som Aftonbladet granskat kommer det dolda förtrycket fram. 240.000 unga i Sverige kan leva under hedersförtryck.”
    – ”Mörkertalen är enorma.”
    – ”En stor, tyst grupp är vuxna kvinnor”, säger Carin Götblad [Statlig utredare, Min anm.].”
    – ”Hedersförtryckta i KRISTNA svenska församlingar eller vuxna ingår inte heller.
    (2017-05-29 Aftonbladet)

    5. 2020-01-31 Aftonbladet
    ”Det här är Malmös vanligaste namn 2019″
    –”… på namntoppens tredjeplats hamnar Mohamed”)

    6.
    * 2016-04-11 Channel 4 (England)
    ”C4 survey and documentary reveals What British Muslims Really Think”
    -32% refuse to condemn those who take part in violence against those who mock the Prophet
    * 2020-11-08 Ledarsidorna.se
    ’Unga franska muslimer radikaliseras snabbare än tidigare känt’
    – ”Studiens mest häpnadsväckande upptäckt är att majoriteten av muslimer under 25 år (57 procent) anser att islamisk lag, sharia, är viktigare än fransk lag i Frankrike – en ökning med 10 procent sedan 2016.”

    (Se fler exempel från dessa två studier i min kommentar (>2500 ord) i ”Pettersson”s text från 2023-04-08 ”Misstroende mot religiösa”.)

    7. Wikipedia ”Islam i Sverige”: ”Invandring har varit den främsta orsaken till att muslimer vuxit i antal [>810. 000] och som andel av befolkningen i Sverige.”

    KOMMENTAR: Hur stor andel 10%? 50%? 90%… hur många muslimer 81.000? 405.000? 729.000? i Sverige är mer eller mindre radikala (från ett svenskt perspektiv, dvs. de är inte radikala i muslimska länder där det råder andra synsätt och värderingar)?

    Denna grupps, dessa individers tyckanden och åsikter utgör om något en anledning för den politiska och kulturella eliten att ta avstånd från, via media: den part i samhället som ’bestämmer’ vad som är offentligt rätt och fel att tycka.

    Och vanligt folk, svenskar men framför allt invandrare (vilka ’o-rasistifierar’ de svenska tyckandena och åsikterna, som då blir anständiga)… i vardagen (bortom tangentbordet), som en hittills obefintlig integrationsåtgärd i Sveriges offentliga rum: på äldreboendet, i livsmedelsaffären, på arbetsplatsen, i bostadsområdet, på torget, i skolor, på mötet/sammankomsten… den (svensk, här: folkslaget) som vågar. ”Pettersson”?

    (Se även min 52-punkterslista över islamiseringen av Sverige i min kommentar hos Fristad.eu/Hans Li Engnells text ”Ingen vann” *FRÅN* 2022-09-12.)

    Det är förståeligt om ingen vågar då det finns en reell risk att, som oskyldig, hamna i brott- och straffregistret, utöver ekonomiska och sociala konsekvenser, om någon radikal muslim känner sig ledsen och kränkt:

    2020-10-28 ”Pettersson”
    ”Ännu ett steg mot islamisering. Kvinna döms för förolämpning om slöja”
    – ”En kvinna döms att betala 40 dagsböter på totalt 3600 kronor för att hon förolämpat en annan kvinna, som bar slöja, rapporterar P4 Jönköping. Händelsen skedde på ett apotek, där den förolämpade kvinnan arbetade.”

    (2020-10-28 Sveriges Radio: ”Ovanlig dom: Kvinna döms för förolämpning” –”DEN DÖMDA KVINNAN HAR NEKAT TILL ATT HA BEGÅTT NÅGOT BROTT.”)

    Se exempel på fler domar i slutet av min kommentar till ”Pettersson”s text 2022-12-11 ”SD: förbjud slöja inom polisen”.

    [1]
    2014-12-24 TV4
    fd. statsminister Reinfeldt (M) gav bort Sverige som julklapp:
    – ”Ägs det här landet av dom som bott här i fyra generationer eller nån som hittat på nån gräns? Eller är det här ett öppet land som består av de människor som kommer hit [… ] och det är vad dom gör av Sverige och för mig är det givet att det är det senare”.

    [2]
    2001-05-17 Sveriges Radio P1
    Mona Sahlin (S):
    ”Svenskarna måste integreras i det nya Sverige, det gamla Sverige kommer inte tillbaka.”

    [3]
    2020-02-10 Fokus.se (blogg)
    ”Alarmism? Nej, för det är Aftonbladet”
    Johan Hakelius:
    – ”På få andra ställen har det varit så nära till rasist- och fasciststämpeln.”

    [4] exkludering av svenska ’rasister’:

    2019-03-27 Fackförbund.com (est. 2014, jämförelsetjänst)
    ”Flera fackförbund säger nej till SD”
    – ”Av de 14 fackförbunden som ingår i LO säger sju av dem nej till att ha ett förtroendeuppdrag i facket samtidigt som man är politiskt aktiv i Sverigedemokraterna”
    – ”Handels, Kommunal, Byggnads, IF Metall, Pappers, Hotell- och restaurangfacket, Livs eller Fastighetsanställdas förbund accepterar inte att förtroendevalda medlemmar är politiskt aktiva i SVERIGEDEMOKRATERNA.”
    – ”De förbunden som säger nej till förtroendevalda som är politiskt aktiva i SD hänvisar till VÄRDEGRUNDEN i deras stadgar som generellt säger att de arbetar för allas lika värde.”

      • Men snälla herr ”Pettersson”! Varför i herrans namn bemöter du mina reflektioner och försök till diskussion med sarkasmer? Jag hade förväntat mig större mogenhet/vuxenhet från din sida (du är väl medelålders)?

        (Även om det är din domän och att det känns som om du sitter hemma, är det en offentlig plats, där vi ska uppföra oss som vuxna. Hur svårt kan det vara? Eller, är det ’syrlighetspoängen’ som räknas?)

        Jag gissar att det var denna mening som fick dig att surna till (utöver antal ord):

        ”Pettersson”?

        Jag ifrågasätter/kritiserar inte ditt mångåriga engagemang, eller påstår att du är feg (”bortom tangentbordet”), men visar hur rädslan har bitit sig fast hos OSS ALLA (vi ska ju faktiskt stå på samma sida; dina sarkasmer gör det svårare):

        – ”Hur många av ”Petterssons” läsare skulle våga ta risken att göra detsamma (inte jag, har inte råd, det skäms jag för)?”
        [min kommentar (12:38) i ”Pettersson” 2023-04-22 ”Malmö leder Sverige mot avgrunden”]

        Jag betackar mig från framtida sarkasmer, från dig och andra (tack till dem som visar tummenuppskattning; det är inte alltid jag kommer ihåg att titta), vilka jag inte kommer att bemöta. Det finns ingen poäng i att göra det. Hur skulle en sådan kommentarstråd se ut om jag bemötte dina sarkasmer med mina syrligheter?

        -Du e ju knäpp i huvet! Skaru skriva en bok här eller?
        –De tyckeru ba fatt du har en ärtgärna!
        -Ska du säja!!
        –Pucko!!

        Jag kommer att fortsätt kommentera på det sätt som jag tycker bidrar till diskussionen och din webbplats. Och jag har inte för avsikt att skriva långa kommentarer, se nedan.

        Jag upprepar det jag skrev till din svarskommentar 13 APRIL, 2023 KL. 12:52 i texten/inlägget ”Invandring är en del av lösningen på Sveriges utmaningar”:

        15 APRIL, 2023 KL. 20:17
        – ”Om du inte vill ha så långa kommentarer, är det bara att säga till (i såfall skulle jag uppskatta om du angav max antal ord; då behöver jag inte gissa). — Det är du, liksom din Internet-kollega Mark Zuckerberg (Meta Platforms, Inc.), som bestämmer vem som får skriva vad när och hur på din domän.”

  2. 13?
    23?
    33?

    Den kraftiga skäggstubben och höga hårfästet talar för det sistnämnda…

  3. Om personnumret är fel så har han alltså en falsk identitet och vi har ingen aning om vem han är. Det enda rimliga är att han får börja på ruta ett med eventuella asylansökningar eller medborgarskapsärenden och i ett rimligt land vore alla sådana möjligheter förbrukade nu. Men Sverige är ju inte rimligt så han är snart ute och röjer igen. Fast han har okänd identitet. Undrar hur många personnummer, samordningsnummer och idkort sådana här personer har?

  4. Är många som borde stå för detta som inträffat de senare åren. Man kan inte bara sitta med stämpel dynan i högsta hugg och stämpla en ålder de tro att det är. Var väl monstret i Skellefteå med. Någon måste väl för fan ta sitt ansvar. Fy fan vad pengar detta kostat oss hederliga medborgare

  5. ETT LÖJLIGT LÅGT STRAFF!!!

    Hovrätten kommer säkert att sänka det!! Har du rätt etnicitet och religion är du mer eller mindre straff befriad.

    Som grädde på moset kommer nog Justitiekanslern där med en påse pengar

    RÄTTSRÖTAN SPRIDER SIG!!!

    Vart tog Jomshof (SD 20%) vägen?? VARFÖR AGERAR-REAGERAR HAN INTE??

    12
    1
  6. Fasiken – jag letar förtvivlat efter Lorry-sprayen där;
    ”All skit försvinner..”

    – Vaddå, säljs inte den längre?

    25
  7. 13 år och orakad. Rekordtidigt utvecklad?
    Varför anställer man blinda handläggare på migverket?

    43
    1
    • Ribbenvik anställer allt som kan öka takten på medborgarskap.
      Nattarbetet ökar på.

      20
      • De tände inte ljuset och sparade på strömmen, när mörkret föll på. Därför såg de inte hur de invandrande kufarna såg ut.

  8. I det närmaste genant när Migrationsverket ”åldersbestämmer” våra nya kamrater.
    Man kastar eller säljer sitt pass och hittar på en lämplig ålder som naturligtvis ”Värket” sväljer med hull och hår.
    Enkel lösning: De som inte kan identifiera sig med nöjaktigt underlag (och som inte uppenbart är barn) skall ”få” en ålder på 18 år. Det skall vara upp till var och en att styrka sin ålder. Den svenska undfallenheten är ofattbart bedrövlig!

    39
  9. Någonstans mellan 20 och 25 år. Varför ska utlänningar slippa objektivitet?

    Aktivister och politiskt korrekta ler extra varmt in i utlänningarnas ögon ”titta så fint jag ler mot dig, jag är absolut inte rasist”. Ett resultat av medias agenda att göra rasist (nazist) till det värsta en kan vara.
    Tror ni utlänningar utnyttjat det sedan 70-talet!

    36
    • Den täta skäggstubben och de buskiga ögonbrynen ger snarare upplysningen av att det är en person som är en bra bit över 30 år.

    • Annie Lööftretton i så fall .
      Hon verkar haft huvudet uppstoppad i sin breda mitt när hon tog sitt parti till den politiska Eledantkyrkogården .
      Vila i frid , säger jag .

      15

Kommentera