Omfattande åtal mot falska poliser

BROTTSLIGHET. 13 personer (nio män och fyra kvinnor) åtalas i Malmö misstänkta för 50-talet brott där man uppträtt som falska poliser vid åldringsbrott på olika orter i Sverige. De 13 misstänkta personerna (nio män och fyra kvinnor) i 20−40 års åldern som nu åtalas vid Malmö tingsrätt ingår i en kriminell organisation som riktat in sig på åldringsbrott genom att uppträda som falska poliser. Sju av de misstänkta sitter häktade i avvaktan på rättegång, enligt ett pressmeddelande.

Brottsrubriceringarna i åtalet är grovt bedrägeri, inbrottsstöld (tillgrepp i samband med besök i de drabbades bostäder) samt föregivande av allmän ställning (grovt brott).

Åtalet gäller cirka 50 åldringsbrott (under mars till och med oktober 2022) där bedragarna via telefon presenterat sig som poliser och förmått målsägande att ta fram bankkort med kod samt värdesaker. Därefter har medgärningsmän kommit hem till de äldre och hämtat deras bankkort med kod samt värdesaker (smycken).

De misstänkta har varit mycket förslagna och vid besöken i de äldres bostäder har man varit klädda som poliser, bland annat med reflexväst där det stått polis på, förklarar förundersökningsledaren kammaråklagare Lena Körner, riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Fyra av de åtalade misstänks vara huvudgärningsmän, två män och två kvinnor. De har planerat samt ringt till de drabbade åldringarna. Därefter har medgärningsmännen ombesörjt så att bankkort och värdesaker hämtats hos de drabbade åldringar. Gärningsmännen har gjort kontantuttag samt inköp med de tillgripna bankkorten.

Jag bedömer att brottsvinsten vid de cirka 50 ärendena i åtalet är cirka två miljoner kronor. Vi har tagit en stor mängd smycken och klockor i beslag som vi jobbar med att hitta målsägande till, berättar Lena Körner.

Den omfattande utredningen har genomförts genom ett samarbete mellan polisens bedrägerisektioner i Syd och Stockholm. Vidare har utredare från lokalpolisområde Södermalm i Stockholm också jobbat med utredningen liksom utredare från Circa-gruppen i region väst. Samarbetet mellan polisregionerna har varit en avgörande framgångsfaktor i det omfattande utredningsarbetet.

− Den här typen av brottslighet är mycket viktigt att bekämpa. De misstänkta har riktat in sig på framför allt äldre kvinnor över 80 år. Polisens stora utredningsinsats har varit avgörande för åtalet, säger Lena Körner.

Flera av de misstänkta frihetsberövades vid en större polisinsats i november i Malmöområdet. Under 2022 polisanmäldes över 600 åldringsbrott i Sverige där gärningsmännen uppträtt som falska poliser såsom i detta åtalet.

Brotten i åtalet har begåtts på följande platser:

 • Malmö
 • Helsingborg
 • Halmstad
 • Borås
 • Göteborg
 • Jönköping
 • Vallentuna
 • Solna
 • Stockholm

-Pettersson vet inte vilka dessa personer är men jag vet hur det brukar se ut.

Om Åldringsbrott på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Omfattande åtal mot falska poliser

 1. Förutom ett lämpligt fängelsestraff har icke svenskar förtjänat utvisning på livstid plus att alla är skyldiga att återbetala full ersättning plus skadestånd till alla de lurat. För att kunna betala full återbetalning plus skadestånden till brottsoffren kan myndigheten utmäta saker via kronofogden.

 2. När identitetennpå gärningspersonerna avslöjas kommer vi att se hur den Socialdemokratiska satsningen på en av våra utsatta minoriteter utfallit.
  Jag skriver utfallit inte misslyckats .
  För alla visste att allt prat och gullande bara var kosmetika för att lura Svenska skattebetalare.

  21
 3. När hängs de skyldiga ut så vi får reda på vad det är för kräk?

  Är de importerade?

  34

Kommentera