Kinesiskt koleldat kraftverk har startat i Turkiet

ENERGIPOLITIK. Hunutlu Thermal Power Plant, det största koleldade kraftverket som Kina har investerat i startade i januari 2023 driften i Turkiet.

Hunutlu kolkraftverk i Turkiet. Kraftverket ligger endast två kilometer från ett annat kolkraftverk, İsken Sugözü, och startade trots protester från miljörörelsen och andra.

Kraftprojektet har två enheter, vardera med 660 megawatts kraftgenereringsutrustning. Enheten No.2 klarade framgångsrikt 168 timmars provdrift, vilket bekräftar prognoserna för en fullständig kommersiell drift av kraftverket, enligt ett inlägg av China Energy Engineering Corp (Energy China), anläggningens designer.

Byggdes enligt kinesiska standarder

Kraftverket Hunutlu, som fick en direkt investering på 1,7 miljarder dollar från kinesiska företag, är ett flaggskeppsprojekt som kopplar samman det Kina-föreslagna Bälte- och väginitiativet med Turkiets “Mellankorridor”-vision, enligt Xinhua News Agency.

Mer än 90 procent av anläggningens kraftgenereringsutrustning tillverkades i Kina. Projektet planerades, designades och byggdes enligt kinesiska standarder, enligt Energy China.

Med en kapacitet på 1320 megawatt kan det koleldade kraftverket leverera 9 miljarder kilowattimmar el till Turkiet årligen, vilket är cirka 3 procent av Turkiets årliga elproduktion.

ÄgareAviation Industry Corporation i Kina
Statens kraftinvesteringsbolag
Hunutlu i Turkiet ligger i området som drabbades av den stora jordbävningen i februari 2023.

Energinyheter

-Pettersson har inte hört Per Bolund och Märta Stenevi protestera trots att klimatet är globalt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Kinesiskt koleldat kraftverk har startat i Turkiet

 1. Jaha, då måste jag köpa batteribil omgående för att rädda planeten. Undrar hur många extra batteribilar som krävs för att ”kompensera” bara detta enda kraftverk? Töm gruvorna, nu är det bråttom!

 2. Skicka dit Greta !!!! Hon kan säkert övertala kineserna att sälja krigsmateriel till ryssarna och få betalt i olja ..
  En ideologi som stämmer bra med miljömupparna stäng av kärnkraften och sprid ut giftigt avfall på åkrarna från krematorium

 3. NATO må vara en militär säkerhetspakt. Fast kinesisk kolkraft släpper ut en hel del uppeldade koraner.

 4. Miljöpartiet har väl aldrig någonsin brytt sig om miljön. Endast symboliska luftslott för att hålla sig över 4%-spärren är av intresse. Har aldrig hört Bolund beklaga sig över oljeförbränningen i Karlshamns-verket, medan plastpåsarna triggar honom till vansinne.

  47
  • Pär och Märta skiter i miljön, huvuduppdraget är att djävlas med folket. Ingen el, värme, eller mat. tvingas äta insekter, använda utedass och dessutom världens högsta skatter.
   Men Pär han flyger och Märta kör diesel.

Kommentera